-0.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

VIDEO: Părintele Nicolae Feier a devenit cetățean de onoare al Bistriței, deși unii s-au opus acestui demers

Consilierii locali au votat ieri acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Bistriței” părintelui Nicolae Feier. S-a întâmplat în ciuda unei petiții online care încerca să se opună decernării. Nici intervenția în ședința CL a lui ALexandru Toniuc nu i-a făcut pe consilieri să se răzgândească.

Pe masa consilierilor locali s-a aflat ieri proiectul de „Acorare a titlului de Cetățean de Onoare al Bistriței părintelui Nicolae Feier”.

Părintele Nicolae Feier ar putea fi cetățean de onoare al Bistriței

Încă de când au fost făcute publice proiectele ce urmau a fi dezbătute, s-a încercat oprirea acordării acestui titlu.

Primul pas – o petiție online, inițiată de Alexandru Toniuc, fost director executiv la Direcția de Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ BN.

Lansată în 24 mai 2021, petiția ”Opriți mistificarea trecutului„ a adunat 233 de semnături.

Pentru a se asigura că mesajul lui este auzit, Alexandru Toniuc a avut și o intervenție în cadrul ședinței de CL.

Rolul vostru este să aduceți pacea pe pământ și bună-nvoire (…) Trebuie să putem să stăm fără rușine în fața copiilor noștri și a celor ce vin după noi. (…) Vă cer să votați împotriva minciunii propagandistice prezentată drept adevăr istoric”, a spus Alexandru Toniuc.

Întreaga sa intervenție, mai jos:

Inițiatorul acestui proiect a fost primarul Ioan Turc.

Îmi susțin propria inițiativă spunând despre preotul Feier că e un preot cărturar, un om modest, dedicat, un om empatic, un om cu care bistrițenii se pot mândri. E un om implicat în proiecte importante. Mi-aș permite să spun că este un bun public. Nu cred că ține în mod deosebit să devină cetățean de onoare al municipiului Bistrița, mai cu seamă oamenii care îl iubesc și îl respectă țin la acest lucru”, a fost replica primarului.

Când a fost propus la vot acest proiect, consilierii locali au acordat 16 voturi „pentru”, unul „împotrivă” și două abțineri.

Astfel, preotul Nicolae Feier a devenit al 72-lea cetățean de onoare al orașului.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Nu că aș fi fost neutru față de această inițiativă mai mult decât inspirată, dar după ce am ascultat ce a spus dl. consilier Alexandru Toniuc pot să spun că mă bucur din tot sufletul că părintele Nicolae Feier este cetățean de onoare al orașului nostru și sunt mândru că acest oraș a avut înțelepciunea de a-i acorda această onoare binemeritată părintelui Nicolae Feier… În altă ordine de idei, am înțeles că Ultra-Naționalismul este ceva condamnabil fără doar și poate (ex: Hitler, Musolini, poate, dar fără a pune semnul egal între ei, Vadim Tudor etc.) dar am și eu o întrebare: Ultra Anti-Naționalismul nu este la fel de condamnabil?!? sau mai bine spus Ultra Anti-Românismul care este și mai grav, nu este la fel de condamnabil domnule Toniuc?!?…

  2. Motto:
    “Școala va fi bună, când popa va fi bun, darea mică, subprefecții oameni care să știe administrație, finanțe și economie politică, învățătorii pedagogi – pe când adică va fi școala școală, statul stat și omul om, precum e în toată lumea, iar nu ca la noi- adică ca la nimeni- unde găsești în cercurile cele mai înalte oameni ce trăiesc în vecinică dușmănie cu gramatica, necum cu alte cunoștințe sau cu dreapta judecată”.
    (Mihai Eminescu)
    Datul cu părerea la români a devenit un sport naţional, atingând apogeul încă de pe vremea lui Moromete. Tot mai mulţi dintre cei care nu au nicio legatură sau specializare în problema respectivă, ţin să-şi exprime opinia, chiar dacă nu au una foarte clară şi asta nu numai în fotbal sau agricultura, unde tot românul se pricepe, dar chiar în domenii de strictă specialitate. Cei mai multi se simt chiar obligati sa-si exprime opinia chiar daca nimeni nu le-a cerut-o.
    In anul 2016 Academicianul Ioan Aurel Pop, pe atunci rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, a rostit un discurs la deschiderea Congresului Național al Istoricilor Români, in care spunea următoarele: „Cei care sunt datori să facă cercetarea trecutului sunt istoricii, singurii care au capacitatea să ajungă la izvoare, să extragă din ele adevărul (parțial) și să-l explice publicului. Amatorii de istorie – ingineri, medici, artiști etc. – să fie liberi să se pronunțe despre trecut, să scrie despre trecut, dar să-și recunoască amatorismul, să precizeze caracterul de eseu, de povestire, de impresie al produselor lor. Nici eu, ca istoric, dacă scriu despre medicină sau despre chimie, nu mă pot da drept medic ori chimist! Credibilitatea unui domeniu o asigură exclusiv specialiștii, cei care au fost pregătiți anume să studieze acel domeniu. Și nici dintre specialiști, un contemporaneist nu e bine să se pronunțe științific despre antichitate sau epoca medievală, după cum un medic orelist nu poate lucra la ortopedie, nici un anestezist nu va fi lăsat să opereze.”
    In cazul preotului Nicolae Feier acesta a devenit cetățean de onoare al Bistriței, pentru „meritul” de a fi cel mai mare preot între istorici si cel mai mare istoric între preoti. In anul 2015 preotul Feier a dat dovadă de amatorism in domeniul istoriei susţinând că biserica de la Coroana cea mai veche din Bistriţa, cunoscută în Evul Mediu drept Mănăstirea Minorită a aparţinut dintotdeauna călugărilor ortodocşi: „A fost găsit un document care mi-a demolat toată ştiinţa despe acest subiect… Această biserică, printr-un ordin, o lege a episcopului Transilvaniei Andei Szekey abia în 1336 a fost luată de la grecii schismatici, adică, mai pe româneşte de la românii ortodocşi şi a fost dată ordinului fraţilor minoriţi ai ordinului Sfântului Francisc de Assisi… Dacă veţi să vă documentaţi asupra acestui fapt, intraţi pe Google, la Misterele Bistriţei, şi citiţi acolo că doamna Milea publică pentru prima dată documentul acesta în care se arată că biserica este luată de la românii ortodocşi şi dată fraţilor minoriţi…” (Vezi: http://arhiva.bistriteanu.ro/2018/misterele-bistritei-cea-mai-veche-biserica-din-oras-a-fost-ortodoxa-dintotdeauna-video-1433660916876.html)
    Probabil acesta a fost argumentul care a stat la baza falsificării adevărului istoric degat de locasul de cult din Piata Unirii. De exemplu, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, sta scris: BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI, ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa. Nimic mai fals, pentru că dupăcum se stie in anul 1893, Biserica de la Coroana (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini având in vedere ca la acea vreme românii nu aveau voie sa isi construiască biserică in interiorul orasului. Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Asadar, Biserica de la Coroana a jucat un rol esential in devenirea romaneasca a Bistritei, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, culminand cu Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in Biserica Romana Unita din Bistrita. De altfel numele de Piata Unirii se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu Mica Unire, asa cum probabil a crezut un primar incult care a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publică legată de numele pietei. Chiar dacă a trecut si centenarul Marii Uniri , bustul lui Cuza tronează si acum în Piața Unirii din Bistrita cu toate că a fost organizat un concurs de soluții pentru realizarea unui grup statuar reprezentativ pentru marele act istoric din 1 Decembrie 1918.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...