Să fie oare posibil aşa ceva: să vedem şi în Bistriţa o maşină care să se conducă singură, care să fie capabilă să recunoască automat semnele de circulaţie, trecerile de pietoni, obstacolele? O maşină capabilă să ocolească sau să frâneze singură? Se anunţă un proiect revoluţionar la care lucrează câţiva tineri extraordinari din Bistriţa…
Scormonind printre laptopuri vechi, dezmembrând instrumente vechi, cu mintea febrilă, în căutarea unor soluţii şi idei care să-i ducă mai departe… Aşa i-am găsit pe tinerii care frecventează clubul de electronică, la Palatul Copiilor, coordonaţi de profesorul Dorel Nicoară, în ultimele zile înainte de vacanţa de Crăciun.
Ionel Chereja, elev în clasa a XI-a la Colegiul „Andrei Mureşanu” ne-a mărturisit că unul dintre proiectele de viitor de care vrea să se ocupe este deocamdată la stadiu de machetă şi necesită încă îmbunătăţiri.
Este vorba de o maşină care să se conducă singură, capabilă să recunoască automat semnele de circulaţie, să frâneze la trecerile de pietoni sau să ocolească singură obstacolele…
Tot în clubul de electronică de la Palatul Copiilor l-am întâlnit şi pe James Petri, autorul unui braţ robotic despre care puteţi citi detalii AICI.
Cei doi, alături de colegii lor sunt autorii unei imprimante 3D – construită din resturi şi componente refolosite ale altor instrumente, cu care au reuşit să facă adevărate minuni! Ne-au cucerit cu sigla Bistriţeanul.ro, dar mai ales cu un impresionant brăduţ de Crăciun – un produs unicat, uimitor realizat în toate detaliile şi curburile sale:
Între alte spectaculoase creaţii ale micilor electronişti de la Palatul Copiilor se numără şi acceleratorul de particule – un model preluat de pe un site spaniol, pe care ei l-au îmbunătăţit.
„Au adăugat câteva idei care păreau că funcţionează, dar n-a fost aşa. Şi atunci au conceput alte surprinzătoare şi neaşteptate soluţii pe care eu chiar nu mă aşteptam să le gândească la vârsta lor… Au găsit aplicaţii inedite, care nu există nicăieri…”, a mărturisit admirativ profesorul Dorel Nicoară, explicând că pe acceleratorul de particule, în locul electronilor care se învârt normal într-un accelerator, copiii au pus o bilă care simulează rotaţia…
„Avem aici patru bobine care creează câmpuri magnetice, iar pentru ca bila să accelereze – alimentăm bobinele cu curent electric, pe care apoi îl întrerupem automat, ca să nu rămână bila blocată în circuit, într-un ritm foarte rapid, cu o mare viteză. Tot circuitul îl face placa Arduino printr-un soft corespunzător gândit şi programat de elevii noştri… Deci lucrăm şi cu chituri făcute de fabrică, dar în acelaşi timp şi construim… Pe o astfel de placă începem tot felul de construcţii pe care ulterior le echipăm cu tot felul de instrumente…”, a mai explicat Dorel Nicoară.
[arve url=”https://youtu.be/U00_wgsg68Y” /]