„Una dintre marile probleme cu care ne-am confruntat la UPU a fost și timpul mare de așteptare la triaj, până în momentul în care pacientul era consultat de primul medic. Toată munca desfășurată în ultima perioadă a fost să corectez cât se poate de mult acest timp. Pentru că erau o mulțime de reclamații în sensul acesta…”, a explicat dr. Tiberiu Tudor, medic șef al UPU SMURD Bistrița.
Acum la Urgențe există constant trei medici pe tură, în ultima vreme. În zilele în care se prezintă mai mulți pacienți (vineri, duminică sau luni) există și câte patru medici.
„Au fost mai multe elemente implementate simultan, la Urgențe. În primul rând, au scăzut simțitor timpii de așteptare: din momentul în care pacientul se prezintă la Urgențe, este alocat unui medic. Este o noutate.
Sunt zile în care putem să gestionăm foarte bine 75 de bolnavi în 12 ore. Ce este peste, deja devine o încărcătură mai dificil de gestionat. Vorbesc de zilele de duminică și luni, în care depășim 100 de prezentări…”, a completat dr. Tiberiu Tudor.
Lucrurile la Urgențe ar sta mult mai bine, dacă medicina primară ar funcționa mai bine, a admis dr. Tiberiu Tudor.
Un serviciu de Urgență supra-aglomerat e semn că ceva nu funcționează în Ambulator sau la medicii de familie. „Este dureros și trist pentru colegii mei să ajungă să pună diagnostic de cancer în stadiu terminal la Urgențe, în cazul unor pacienți care atunci au avut parte de prima consultaței medicală…
La cancer teminal nu se ajunge peste noapte. Este o dramă a sistemului medical care se întâmplă pentru că pacienții nu ajung să fie consultați de medicul de familie…
Este inacceptabil, mai ales când e vorba de copii…
Medicii de familie ar trebui să construiască o relație mai bună cu pacienții lor.
Mesajul meu pentru oamenii din Bistrița se referă la faptul că noi suntem responsabili de propria noastră viață. E datoria noastră să ne îngrijim. Să căutăm să primim un sfat medical de la medicul de familie”, a mai spus dr. Tiberiu Tudor.
Jeep-ul cu echipaj medical a redus simțitor timpul de intervențiile pentru cazurile din afara spitalului, a recunoscut dr. Tiberiu Tudor, în emisiune „Medicină pe limba ta”.
Dr. Tiberiu Tudor a explicat că Jeep-ul este dotat cu toată aparatura și medicamentele cu care este dotată mașina de reanimare. Practic este o mașină de reanimare care ajunge foarte repede la bolnavi. Este dotată cu ventilator, aspirator, monitor defribilator, geantă cu medicamente, oxigen, dar și frigider.
„De când cu lucrările din oraș, a crescut prea mult timpul de intervenție la solicitări. În orele de aglomerație maximă, ne ia și câte 11 minute să traversăm orașul. La aceste solicitări, timpul s-a înjumătățit de când există jeep-ul cu echipaj medical. Practic, la nivelul orașului, noi am acoperit zona de intervenție din două locuri. O altă mașină de reanimare mai mare, pentru transportul pacienților, există și la Pompieri”, a precizat dr. Tiberiu Tudor.
Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.