-3.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

VIDEO – Noaptea Cercetătorilor Europeni, în premieră, la Bistrița: Ateliere, interviuri cu cercetători de top, experimente

Noaptea Cercetătorilor Europeni, pentru prima dată la Bistrița, aduce publicului  din oraș – începând de mâine – interviuri cu cercetători de top din România, dar și un workshop susținut de Facultatea de Științe Politice în cadrul căruia vor fi prezenți opt cercetători plecați de la Bistrița! Ei își vor prezenta domeniile de cercetare implementate în administrația publică locală – a anunțat Andras Barta – directorul UBB Extensia Bistrița.

Invitați în studioul Bistrițeanul Live, Andras Bartadirectorul UBB Extensia Bistrița – alături de profesoara universitară Irina Raboșapca la Geografie / UBB Extensia Bistrița – au vorbit despre Noaptea Cercetătorilor Europeni – un eveniment de popularizare a științei organizată pentru  unde predă din 2008.

În 2013 am făcut parte din echipa de implementare a acestui proiect în Chișinău, de unde sunt și originară. Am fost foarte încântată de impactul și rezultatele acestui proiect, și de aceea am propus acest proiect și la Bistrița”, a povestit Irina Raboșapca, profesor lector universitar la UBB Extensia Bistrița și manager al proiectului.

Profesoara a mai povestit că a încercat să propună finanțatorilor Noaptea Cercetătorilor de două ori, însă fără succes. Abia a treia oară a reușit să-l depună cu succes.

Noaptea Cercetătorilor Europeni este dedicată publicului larg de pretutindeni. În program sunt cuprinse activități și evenimente pentru copii, care folosesc limbajul potrivit vârstei lor. Dar există și ateliere, workshopuri destinate adolescenților sau persoanelor mature de orice vârstă.

„Nu va fi vorba de un limbaj rigid, sofisticat sau complicat, specific cercetătorilor, ci unul pe înțelesul tuturor. Noi vrem să demonstrăm că cercetătorii nu sunt oameni rigizi, închistați în activitatea lor. Trebuie să arătăm că munca cercetătorilor și tehnologiile inovative sunt în folosul comunității…”, a subliniat prof. dr. Andras Barta.

Trei parteneri au pus umărul la organizarea acestui eveniment la Bistrița: Universitatea Babeș Bolyai, ICPE SA Bistrița și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Dar în eveniment sunt implicați aproape 40 de parteneri și instituții beneficiare. 

Prof. dr. Andras Barta s-a referit și la cele trei secțiuni ale evenimentului. Prima se referă la „Viitor prin trecutși se referă la componenta de tradiții, etnografie, folclor, artă, arheologie, istorie. Este secțiunea care pune în valoare patrimoniul cultural, natural și istoric. A doua secțiune – Sănătate și bunăstare printr-un mediu înconjurător curat” – este coordonată de ICPE SA Bistrița, având alături mai mulți parteneri. Aici se vor prezenta cercetări referitoare la sănătate, sport, mediul înconjurător, managementul resurselor naturale.

Vor fi prezentate publicului cercetările realizate în cadrul ICPE Bistrița, dar și riscurile de mediu naturale și antropice, tehnologiile nepoluante, posibilitățile de utilizare a surselor de energie regenerabile, precum și managementul durabil al deșeurilor și reciclarea.

A treia secțiune – Dezvoltarea economică a județului prin tehnologie și inovație”ține de inovare și transfer tehnologic. Aici se va demonstreza, pe baza exemplelor de succes din județ, că o dezvoltare durabilă este posibilă numai prin tehnologii moderne și inovative, care la rândul lor se bazează pe știință și cercetare.

La acestea se adaugă o serie de de concursuri de desen, fotografii, eseuri sau pictură despre care puteți afla detalii AICI.

Mai multe detalii despre acest eveniment puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/amDKZePTLh0″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: