1.4 C
Bistrița
duminică, ianuarie 19, 2025

VIDEO: Ne vom confrunta curând cu o lipsă acută de chirurgi, dacă nu se iau măsuri imediat, confirmă dr. Radu Elisei

Ne vom confrunta curând cu o lipsă acută de chirurgi, dacă nu se iau măsuri imediat, a confirmat chirurgul Radu Elisei, în emisiunea Medicină pe limba ta, la Bistrițeanul Live.

Începi să mori, în momentul în care încetezi să mai înveți, consideră chirurgul Radu Elisei. Specialistul a participat recent la un program de pregătire organizat de Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică. Instituția oferă nouă burse de pregătire aplicată, într-un anumit domeniu, cum ar fi și chirurgia endoscopică sau laparoscopică.

Radu Elisei a explicat că a aplicat pentru această bursă câțiva ani la rând, până când a acumulat un punctaj suficient de mare și a câștigat bursa.

Apar mereu tehnici noi, proceduri noi sau aparatură nouă, mai ales în chirurgie. Poți învăța câte ceva nou în fiecare an. Am ales Tel Avivul, pentru că știam că avansul lor – atât tehnologic, cât și profesional în special pe chirurgie generală și chirurgie laparoscopică – este foarte mare”, a explicat chirurgul. 

Radu Elisei a stat în Tel Aviv 11 săptămâni și a prins inclusiv începutul războiului dintre Israel și Fâșia Gaza.

Au fost și zile cu câte trei alarme, când trebuia să coborâm în buncăr, dar și zile cu o singură alarmă sau chiar fără niciuna. Mi s-a spus că dacă vreau să plec nu este niciun fel de problemă. Am decis să rămân”, a mai povestit chirurgul Radu Elisei.

Acesta a vorbit și despre doctorul Amir Zsold – o somitate mondială în chirurgia laparoscopică, având peste 800 de articole științifice publicate, invitat în întreaga lume pentru cursuri și demonstrații.

Este pionierul chirurgiei laparoscopice în Israel. A fost primul care a făcut operații laparoscopice acolo, la începutul anilor 90. Însă am avut ocazia să operez și alături de alți chirurgi, în Tel Aviv.

Am vizitat inclusiv un spital de stat, al doilea ca importanță și mărime din Israel. Se pune un foarte mare preț pe calitate, acolo. Inclusiv aparatura medicală este de cea mai bună calitate, indiferent de costuri. Sunt axați pe eficiență, nu se pierde timpul acolo și se folosesc sălile de operație la maximum.

Blocul operator al spitalului privat în care am operat avea 18 săli de operație, plus încă un bloc operator mai mic, cu patru săli de operație pentru oftalmologi și chirurgii plasticieni. Au cam 100.000 de intervenții chirurgicale pe an – mai mari sau mai mici.

În Bistrița se fac în medie 9.000 de intervenții pe an, într-un bloc operator cu 8 săli de operație”, a mai explicat dr. Radu Elisei.

Chirurgul Radu Elisei a vorbit și despre criza de specialiști în chirurgie, dar și despre nivelul de salarizare din România.

Un chirurg care nu face gărzi câștigă sub 10 mii de lei, iar în funcție de numărul de operații pe care le are – poate ajunge la 12 mii de lei.

În timp ce în Israel, un chirurg specialist câștigă între 5 și 7000 de dolari, dar poate ajunge și la 12.000 de dolari pe lună.

Cred că sunt câteva motive pentru care tinerii medici nu mai aleg chirurgia. În 2022 au rămas cam 180 de posturi, specialități chirurgicale, neocupate la Rezidențiat.

Peste 90 de posturi erau pe chirurgie generală, la nivel. În primul rând este salarizarea. Nu este o prea mare motivație, când te gândești că e o responsabilitate foarte mare, muncă foarte multă, mulți ani de studiu ca să te specializezi în chirurgie… Și mult timp pierdut de lângă familie și de lângă cei dragi. Eforturile sunt uriașe, și din partea chirurgului, dar și din partea familiei sale. Răsplata nu este pe măsura efortului lor. Așa că, din toate motivele acestea, se alege tot mai rar și mai puțin o specialitate precum chirurgia. Se preferă specialitățile în care rezidențiatul durează mai puțin și în care se poate lucra în sistemul privat.

Sunt convins că vom avea o problemă, dacă nu se iau măsuri acum sau în următorii ani”, a mai spus chirurgul Radu Elizei

Alte detalii despre noutățile în chirurgia laparoscopică puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...

Se fac angajări la MasterFoam, TeraSteel, GB Instaplan și Delice Pan! NOI locuri de muncă, în Bistrița

MasterFoam caută spre angajare stivuitoriști și tehnicieni mentenanță, iar Delice Pan are nevoie de un inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan Bistrița care angajează electricieni, sudori, lăcătuși mecanici. Oferta completă, mai jos: