Ieri seară, la Palatul Culturii din Bistrița am avut parte de o plăcută surpriză. Am văzut, ascultat și savurat un show susţinut de micii artişti de la „Tudor Jarda”, cu minusurile și plusurile sale, de toate vârstele și calibrele artistice, pe ansamblu, foarte bine realizat. A ieșit mult din tiparele momentului.
Concert în piață, la muzeu, la Sinagogă… de Crăciun, numai de Colinde. Peste tot aceeași placă… E ca și cu meniul. O mâncare, oricât de bună ar fi, după a doua farfurie, te saturi. Au urcat pe scenă elevi de la clasa a II-a și până la a XII-a. Acolo unde nota scoasă din vioară a fost mai timidă, sau o măsură a fost uitată, nicio problemă, candoarea zâmbetului ingenuu al micului interpret a șters cu buretele impresia negativă.
Spectacolul a mers mai departe, într-o paradigmă artistică extrem de generoasă. S-a cântat la pian, vioară, chitară, dar s-a și recitat „grupa mare”, poezie de sezon, în română și engleză. Stau mărturie clipurile video de mai jos:
[arve url=”https://youtu.be/jxDujHeqCg8″ /]
[arve url=”https://youtu.be/t01FW0MCm7Y” /]
[arve url=”https://youtu.be/X03HZ91VGCI” /]
[arve url=”https://youtu.be/-jBFre6TZ6k” /]
Cireașa de pe tort, rostită, a fost punerea în scenă a unei „miniaturi” din teatrul lui Eugen Ionescu – „Luiza farmacista”, într-o viziune scenică simplificată cu niște elevi artiști foarte talentați, o montare de curaj, semnată de prof. Alina Tomi și încununată de succes, cu atât mai valoros, când stai să te gândești la cei trei viitori actori, bănuiesc, aflați de-abia în clasa a XI-a: Andrei Lupșa, Cristina Belei și Stelian Legradi.
[arve url=”https://youtu.be/QYAcaRVvGOs” /]
Dozajul spectacolului a fost bine gândit. Ansamblul vocal de muzică tradițională românească coordonat de prof.Bălan-Pahone Cristina a schițat cu succes „harta evenimentului (foto 1). Au evoluat apoi copiii.Ultima jumătate de oră a aparținut clar viitorilor artiști de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. Lista s-ar putea deschide cu tenorul Andrei Lupșa și baritonul Andreas Szilaghyi din clasa a XI-a /firește, încadrarea am făcut-o gândindu-mă că vocea lor va comporta modificări, odată cu vârsta, talentul rămâne însă evident!/; profesor coordonator este domnul Ioan Țigănilă.
[arve url=”https://youtu.be/s5_GAwLvinA” /]
Elevii foarte talentați, din această listă, regăsesc în cele două coruri, aseară reunite, Armonia și Excelsior, cu rezultate de excepție, bine cunoscute în țară și străinătate, sub bagheta apreciatei profesoare Ana Maria Dragonici. Ne-a oferit o excursie-potpuriu prin lumea colindei românești de altădată:
[arve url=”https://youtu.be/z5_a8eMkdiM” /]
Vreau să subliniez cu încântare că și doamnele profesoare, selectând din minunatul univers al canto-ului universal, câteva „perle” ale momentului, au urcat pe scenă cu demnitatea și bucuria unor adevărate artiste. A fost o încântare să le ascultăm pe Alida Barbu, cântând „Ave Maria” al lui Caccini:
[arve url=”https://youtu.be/RgnwfNVY7m4″ /]
precum și cvartetul vocal format din Alida Barbu, Bianca Vasile, Alexandra Neamțu și Ioana Popa. Au interpretat superb, „The first Noel”:
[arve url=”https://youtu.be/u8MxzGiFxJQ” /]
Impresionantă a fost și interpretarea solistei Simona Pop Labiș, cântând despre „Nașterea Domnului Sfânt” și accentuând pe actualitatea emblematicei și răscolitoarei melodii „Vin colindătorii”:
[arve url=”https://youtu.be/KHpaGa1KkXE” /]
Am mai avut parte de două surprize. Prima: formația de suflători & percuție a Garnizoanei Bistrița. A sunat admirabil! Ascultați, de pildă, o prelucrare instrumentală, foarte izbutită, din repertoriul american:
[arve url=”https://youtu.be/NS-wY7YS5J4″ /]
Mă gândeam că dacă ați mai adăuga și ceva viori ați putea merge pe ideea, desigur respectând proporțiile, orchestrei celebrului André Rieu. Vă felicit sincer domnule dirijor Bogdan Bejinaru! Ar fi formidabil dacă v-am vedea mai des în spectacolele bistrițene.
A doua: impresionantă a fost și Raluca Vasiluț, tânăra naistă de la Ansamblul profesionist al „Cununei de pe Someș” al Palatului Culturii bistrițene. A colorat pur și simplu spectacolul de aseară cu una dintre cele mai renumite piese ale maestrului Gheorghe Zamfir. Felicitări dragă Raluca!
[arve url=”https://youtu.be/iV49o5arPaI” /]
După mai bine de două ore spectacolul a luat sfârșit într-o manieră apoteotică, o compilație reușită, din muzica internațională a Crăciunului, interpretată de corurile reunite „Armonia” și „Excelsior”, acompaniate de orchestra Armatei:
[arve url=”https://youtu.be/IB4CAJ34Y9c” /]
Au fost nenumărate ropote de apaluze din partea unui public numeros. Din păcate, la capitolul disciplină și respect față de artiști, mai ales când sunt atât de mici, la început de carieră, stăm mai prost. Lumea intră, iese, vorbește la telefon, se foiește, sfidând parcă dinadins emoția artistică. Mă întreb, oare de ce or mai fi venit… Educația, bat-o vina, asta-i buba! Cred că ne trebuie mai multe spectacole cu „ștaif” ca să învățăm să ne comportăm cum trebuie. Bineînțeles că și ceilalți spectatori trebuie să le ceară liniște. Câte un pic în fiecare zi… Ah, să nu uit. Au fost prezente și organele adminstrative locale. Cu bucurie vă spun că s-a văzut clar că nu au făcut-o din obligație. Le-a plăcut întreaga manifestare, de aceea au stat până la final.
În loc de concluzii doresc să remarc încă o dată că „omul sfințește locul”. Doamna profesoară Raluca Mărginean, directorul Liceului de muzică „Tudor Jarda”din Bistrița are multă dârzenie de caracter și este un extraordinar catalizator al întregului colectiv de cadre didactice din școală.
Nu poți să „scoți” artiști, să-i formezi ca promotori ai artei de mâine, dacă nu-i aduci pe scenă! Dacă nu-i pui să performeze alături de dascălii lor, în ultima analiză, tot artiști! Dacă nu știi să cauți și să găsești alți muzicieni adevărați și să-i implici alături de copiii și dascălii devotați din liceu! Așa cred că s-a născut această superbă colaborare cu muzica militară. Sincere felicitări tuturor! Sărbători fericite!