Un documentar special despre comuna Șieu Odorhei va fi proiectat în premieră națională vineri, 10 iunie, la Happy Cinema. Filmul a fost realizat de Georgeta și Paul Ionele care au inclus în documentar povești ale oamenilor din comunitate.
A fost nevoie de ani de zile de muncă pentru ca documentarul despre comuna Șieu Odorhei să fie finalizat. Filmul durează 156 de minute și va fi prezentat vineri, 10 iunie, la Happy Cinema.
Filmul se intitulează Istoria povestită a unei comunități din Transilvania (Șieu Odorhei).
Una dintre cele mai importante figuri ale comunității din Șieu Odorhei este și profesorul dr. Liviu Petru Zăpârțan. Dascăl la șapte universități din Europa, diplomat de carieră și ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Vatican și în Luxemburg – prof. dr. Liviu Petru Zăpârțan mărturisește, în documentar, că a revenit întotdeuna cu mare drag acasă, în Șieu Odorhei.
Apar în documentar și solistul trupei Iarba Fiarelor – Cristian Chiriac, dar și profesorul de istorie Ioan Pop, alături de medicul, preotul sau moașa din localitate.
Documentarul reprezintă, practic, mărturia unui sat transilvănean locuit din cele mai vechi timpuri. Nu lipsesc poveștile captivante cum este și cea a tezaurului monetar descoperit la Șieu Odorhei.
Apar, totodată, în film, oamenii calzi și sinceri ale căror memorii sunt ancorate în vremuri demult apuse. Toate acestea compun un tablou complex și emoționant al vieții rurale din inima Transilvaniei.
Foto @ Șieu Odorhei Filmul
Profesorul clujean, la Universitatea Babeş Bolyai Liviu-Petru Zăpîrţan, născut in comuna Șieu-Odorhei, a fost ambasador al României la Vatican pe lângă Sfântul Scaun, si a avut o contributie determinantă in organizarea vizitei Sanctității Sale Papa Francisc în România, pe 31 mai-2 iunie, 2019. Iată cum explică profesorul Zăpîrţan ecoul internațional al vizitei Papei în România: ,,Vizita a avut un bogat conținut în ceea ce a însemnat dialogul politic, pastoral și ecumenic în România, dar a avut și o relevantă reverberație internațională, pentru că Papa Francisc a venit într-o țară membră a Uniunii Europene care susține și promovează proiectul european, se află la o întâlnire dintre culturi și religii și este o punte între cele patru puncte cardinale. Nu întâmplător Papa a privit această vizită ca pe un prilej potrivit de a-și exprima convingerile privind contradicțiile care macină societățile dinlăuntrul lor, dar și în relațiile dintre ele. Astfel că a fost simbolică vizita Papei în toate cele trei provincii istorice românești, maniera în care a pledat pentru pace, pentru respectul persoanei umane, pentru marile valori de cultură și civilizație, pentru dialog pe baza unor punți și nu confruntându-ne peste ziduri ridicate de ideologii, populisme, utilitarisme, pentru a îngriji casa noastră comună care este pământul”.
M-as fi bucurat daca s-ar fi proiectat in mai multe zile sau macar tot weekendul, pentru cei care nu pot ajunge vineri.
Oricum va urez succes si sper sa aveti cat mai multi spectatori!.