„Nicio muncă nu este ruşinoasă. Trebuie să ne scoatem din cap ideea că dacă mergem la şcoală profesională ne facem de ruşine… Mai bine te duci la şcoala profesională şi înveţi bine o meserie. S-ar putea să-ţi ajute mai mult în viaţă decât un liceu care nu te învaţă nimic la sfârşitul celor 4 ani…”
Este părerea profesoarei Cristina Iurişniţi, invitată la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean.
Deputatul USR a precizat că pentru anul 2020 îşi doreşte mai multe şcoli profesionale în Bistriţa-Năsăud. „Şcoli profesionale – generic spus. De fapt e vorba despre mai multe parteneriate între liceele tehnologice şi agenţii economici”.
Ar trebui să reînviem acele meserii pierdute, artizanatul sau în zona de rural, unde să încurajăm parteneriatele cu micile ateliere de tâmplărie – a mai spus Cristina Iuşniţi. Mai ales că avem atâtea zone bogate în păduri.
Oamenii ar trebui stimulaţi să-şi vândă produsele tradiţionale gastronomice. Cât despre învăţământul profesional, ar trebui pus un accent mai mare pe zona serviciilor. „Pentru că există o mare nevoie de forţă de muncă calificată. Mulţi pleacă în vest, iar nu avem oameni specializaţi care să lucreze în pensiuni sau hoteluri…”, a mai spus Cristina Iurişniţi.
Cât de important este rolul părinţilor în tot acest proces şi cum pot fi sprijiniţi oamenii de afaceri puteţi afla urmărind emisiunea, mai jos:
[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F487938068745654%2F&show_text=0&width=560″ /]