Lucrările de reabilitare la Castelul Teleki din Posmuș au ajuns la etapa de finisaje. Nu ar fi exclus ca în toamnă – dacă nu intervin obstacole neprevăzute – să ne putem bucura de un spectaculos centru cultural.
Prezentă recent în studioul Bistrițeanul Live, Mihaela Ivan – purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean – l-a prezentat bistrițenilor și pe inginerul Vlad Sidor. Este cel care coordonează lucrările de reabilitare la castelul Teleki din Posmuș.
O provocare, la fiecare pas…
„Fiecare zi, fiecare pas al lucrărilor este pentru noi o provocare. Am niște meșteri foarte buni cu care mă laud. Eu, ca inginer, sunt doar un liant care încheagă șantierul. Restul sunt specialiști devotați și profesioniști în restaurare…”, a povestit Vlad Sidor.
„Provocarea mea a fost partea de rezistență și subzidiri a clădirilor. Toate clădirile au fost subzidite perimetral, pe fiecare parte a zidului. Fundația clădirilor stă pentru un teren neprielnic – argilă galbenă. Probabil și din cauza asta unele ziduri nu au rezistat foarte bine în timp. Au apărut fisuri și crăpături în pereți…”, a explicat Vlad Sidor.
Echipele de muncitori care lucrează pe șantierul castelului au săpat în tronsoane, sub fundație. Au săpat la o adâncime de 1 – 1,5 metri, consolidând pământul. Au cofrat și au turnat beton, refăcând practic fundația.
Au fost lucrări destul de dificile. Cu atât mai mult cu cât muncitorii și-au asumat riscul unor pericole iminente.
O echipă de 25 – 50 de persoane s-a ocupat de reconsolidarea bolților. Au decapat tencuiala, înlocuind toate cărămizile forfecate. Fiecare crăpătură a fost identificată și reparată. S-au folosit și pene de stejar pentru rigidizarea construcției.
„Este un procedeu de injectare cu mortar de var. Se introduc niște țevi de la nașterea bolții până la cheie. Prin aceste țevi s-a introdus lapte de var care a omogenizat toate fisurile rămase înăuntru. Apoi s-a dat încă un strat de lapte de var pe extradosul bolților. Apoi s-a amplasat umplutura de pământ uscat…”, a explicat inginerul Vlad Sidor.
Acolo unde a fost posibil, s-au păstrat inclusiv grinzile de lemn originale, din stejar.
Mihaela Ivan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean, a explicat că în fața castelului erau niște grajduri. Acestea au fost dărâmate. În locul lor, va fi amplasată o grădină imensă. În preajma stejarului secular care veghează castelul Teleki din Posmuș va fi amenajat un punct de relaxare.
Aflat la 35 de kilometri, castelul Teleki din Posmuș va fi deschis curând publicului. Va fi un muzeu – centru cultural, cu o mulțime de obiective turistice demne de vizitat. Pădurea de larice – arie protejată mai rar întâlnită – se află pe unul dintre drumurile care duce la Posmuș. De asemenea, Râpa cu păpuși – o altă splendoare naturală care merită văzută. Un alt traseu se intersectează cu Mocănița Transilvaniei. Via Transilvanica trece pe lângă castelul Teleki din Posmuș.
„Direcția de dezvoltare pe care o urmărim este turismul de patriomoniu. Vom putea accesa fonduri europene și pentru Comlod, și pentru biserica de la Vermeș”, a mai spus Mihaela Ivan.