0.3 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

VIDEO: Locuitorii de pe strada Poderei și Măgurii din Rodna, disperați fără apă în plină caniculă. Când speră primarul Valentin Grapini să rezolve situația

Aș vrea să vă semnalez o problemă veche, de 2-3 ani, care încă persistă și în prezent, deși s-au făcut numeroase reclamații la Aquabis, la ANPC, cereri la primărie și multe altele…! La Rodna locuitorii de pe strada Poderei și strada Măgurii nu au apă curentă potabilă! Nici pe timp de iarnă, dar nici vara pe căldurile acestea insuportabile…”, ne-a scris o cititoare venită în vacanță la Rodna. 

Motivul ? Iarna apa îngheață, vara nu urcă apa până acolo fiindcă nu este presiune. În contextul în care facturile vin mari, fiindcă apometrul se rotește, dar iese doar aer… Domnul primar nu are o soluție sau evită să discute despre acest aspect. 

Am fost cu copiii în vacanță, acasă, la bunici. Dar cine nu are o fântână în curte e greu încercat pe temperaturile acestea. Stau săracii oameni și păzesc noaptea robinetul în speranța că vine apa să-și poată spala rufele! 

M-am săturat eu ca de fiecare dată când vorbesc cu mama să îmi spună că iar nu este apă! Cum rămâne cu săracii locuitori ?! Aș vrea să se rezolve cumva această problemă, dacă tot se dorește o Rodna modernă…”, ne-a scris cititoarea noastră.

Cum comentează primarul Valentin Grapini întreaga situație:

Primarul Valentin Grapini a explicat pentru Bistrițeanul.ro că Rodna are probleme cu apa din 1990 încoace. Atunci s-a luat o decizie foarte proastă, montându-se stația de captare a apei pe Valea Anieșului, astfel încât această să furnizeze apă și în Maieru, dar și în Rodna.

Cu siguranță, stația este subdimensionată. Nu poate deservi două comune mari – una cu 8.000, cealaltă cu 6.000 de locuitori. Atunci când s-a construit stația de captare și tratare a apei – s-a construit pentru un anumit număr de gospodării. Din 1990 până acum, numărul gospodăriilor s-a dublat. Iar branșamentele s-au făcut empiric.

În proiectul inițial, magistrala nu ar fi trebuit înțepată – ciuruită cum este acum de branșări ilegale… Magistrala care vine la Rodna trebuia să urce până la cota 600 unde există un bazin stocare. De acolo trebuiau să pornească toate conductele care asigurau apa pentru gospodării. Conducerea Aquabis de atunci a permis ca cetățenii pe lângă care trecea magistrala să se înțepe și să-și ia apă de acolo. De aceea apa nu mai poate să urce până la cota 600, ca să ajungă tuturor”, a explicat Valentin Grapini.

Pentru o nouă magistrală ar fi însemnat să se distrugă vechea infrastructură inclusiv pe DN17D. Ar fi o investiție uriașă pentru refacerea magistralei.

Și regularizatorul de presiune montat la ieșirea din Anieș, care împarte apa înspre Maieru și înspre Rodna, este subdimensionat.

Iar stația de captare de pe Valea Anieșului nu a avut parte de nicio investiție majoră în ultimii 30 de ani, avertizează primarul din Rodna.

S-au mai făcut mici betonări și curățări, dar niciodată nu s-a actualizat situația la nevoile actuale. Dacă acolo nu se intervine cu investiții majore de la Aquabis, nu vom avea apă pentru toată lumea”, consideră Valentin Grapini. 

În 2016 Primăria din Rodna a conceput un proiect pe fonduri europene, de un milion și jumătate de euro.

Avem cea mai modernă stație de tratare și captare a apei montată la cota 900 pe Valea Vinului.  Este finalizată, trebuie s-o predăm curând la Aquabis.

Avem și o hidrocentrală acolo, însă mi s-au pus o mulțime de piedici. Cei de la Apele Române mi-au trimis o grămadă de controale și m-au somat să închid investiția, pe motiv că le luăm din apă. În condițiile în care 6.500 de locuitori din Rodna nu au apă potabilă la robinet în 2024! Am trecut peste toate obstacolele, m-am judecat cu ei, am câștigat procesele.

Investiția este aproape gata. Cei de la DSP au monitorizat calitatea apei timp de trei luni de zile. Aceste trei luni se încheie acum, la final de iulie.

În Rodna, la ora actuală se schimbă și conductele de apă montate în 1986, pentru că ele nu mai rezistă la presiunea de acum. Când am încercat să facem probele și am dat drumul apei la o presiune de 5 atmosfere, au crăpat conductele în patru locuri.

Pe strada Horea s-au schimbat în totalitate conductele cu altele de politub, rezistente la presiune de 10 atmosfere. Mai avem câteva reparații de finalizat pe alte străzi, în această vară.  Dar cred că până  nu se va rezolva și problema stației de pe Valea Anieșului, presiunea nu va fi suficientă și pentru locuitorii de pe străzile Poderei și Măgurii. Străzile aceastea sunt la o altitudine mai mare, comparativ cu restul locuințelor.

Avem în derulare încă un prioect prin Programul Anghel Saligny – un proiect de extindere și modernizare a rețelei de apă și canalizare în Rodna. Îmi propun să mai montăm un bazin mare de stocare cu pompe pentru străzile Poderei, Măgurii, Râpă, Bureceni”, a mai explicat primarul Valentin Grapini. 

Știu că este o problemă stringentă. M-am implicat și mă implic în continuare. Nu fug de răspundere. Am fost în Poderei de câte ori a fost necesar. Am încercat să găsesc soluții. Dar este încă nevoie de timp. Este inuman într-adevăr ca în 2024 să plătești facturi făr să ai parte de serviciul pe care îl plătești. Le-am sugerat și cetățenilor de acolo să facem niște liste cu semnături pe care să le trimitem din nou la Aquabis, ca să găsim împreună o soluție…

Se întâmplă și asta: am văzut și oameni care își „uită” robinetul deschis. Oameni care își stropesc din belșug grădinile, iar la locuitorii de la capetele de rețea nu mai ajunge apa… Ar trebui să fim un pic mai solidari. Să avem grijă unul de altul, să ne gândim și la nevoile celor din Poderei că și ei au nevoie de apă…”, afirmă primarul Valentin Grapini. 

Răspunderea este și a celor de la Aquabis, consideră primarul din Rodna.

Noi construim aici o rețea de apă și canalizare de un milion și jumătate de euro și le-o predăm lor. Facturile vor fi achitate către Aquabis. Este responsabilitatea lor să intervină când cineva face o branșare ilegală.

Aș fi curios să-i întreb pe cei de la Aquabis câte autorizări de brnașare au acordat în ultimii ani. Câteva zeci. Dar în jur sunt sute de locuințe noi care utilizează apă. Rețeaua este pur și simplu ciuruită… O altă mare problemă: sistemul paușal de plată. Sunt oameni care plătesc apa pentru trei persoane, dar consumă cât pentru o sută! Se face și multă risipă de apă. Ar fi responsabilitatea celor de la Aquabis să contorizeze tot, să-i pună pe toți să plătească atâta cît consumă”, afirmă Valentin Grapini.

Primarul din Rodna speră ca din 1 august, problema cu apa să fie măcar parțial rezolvată.

Va fi și recepția finală a investiției de la Valea Vinului, în curând. Vom face toate procedurile necesare să o cedăm către Aquabis. Este singura societate licențiată să se ocupe de așa ceva.

Cu siguranță este una dintre cele mai acute probleme din Rodna. Și credeți-mă, facem tot posibilul să o rezolvăm cât mai curând”, a mai spus Valentin Grapini. 

Directorul general al Aquabis Ion Șandru, a explicat pentru Bistrițenul.ro următoarele:

În ceea ce privește problemele semnalate de o parte din abonații din localitatea Rodna – cartier Poderei și strada Măgurii legate de furnizarea apei potabile, Aquabis SA. are în derulare proiecte de investiții majore în zonă. Acestea sunt menite să îmbunătățească și să alinieze la cele mai înalte standarde furnizarea apei potabile.

  • Captare și Stație de Tratare noi pe râul Anieș care să funcționeze și la turbidități mai mari ale apei râului și la un debit corespunzător consumurilor din localitățile Maieru, Rodna și Anieș. Stația de Tratare actuală nu este prevăzută cu tehnologia necesară tratării apei cu turbiditate mare, ceea ce conduce în cazul ploilor abundente la sistarea funcționării acesteia și implicit la dicontinuitate în furnizarea serviciului.
  • Înlocuirea aducțiunii de apă de la captare până la drumul principal Maieru-Rodna.

De asemenea, menționăm că Primăria Rodna are executată o captare și o Stație de Tratare pe Valea Vinului, investiție realizată cu scopul de a suplimenta aportul de apă și a susține consumurile din localitatea Rodna care se află în perioada de monitorizare în vederea obținerii autorizației de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică și care ar putea fi pusă în funcțiune într-un orizont de timp apropiat”, a mai precizat Ion Șandru. 

Foto @ Arhivă Rodna

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. De ce o investiție făcută pentru Rodnei cu cheltuielile rodnenilor să ajungă la Aquabis? Trebuia să facă Aquabis investiția că să culeagă profitul. In loc ca rodnenii să cumpere apa lor de la Bistrița ,banii ar trebui să rămână la investitor,respectiv Primăria Rodna,altfel ce fraier investește în profitul altuia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...