Aglomerația de la UPU este cea mai mare problemă. Atât a cadrelor medicale cât și a pacienților. Totuși, mulți din cei ce se prezintă la Urgențe NU au o urgență. Managerul Spitalului Județean a propus obligarea prin lege a medicilor de familie să facă de gardă la UPU.
La Spitalul Județean Bistrița, secția cu cel mai mare deficit de personal e la UPU, unde nu sunt destui medici. Asta deoarece medicina de urgență e o ramură grea, indiferent de câte bonusuri și avantaje le sunt oferite celor ce ar veni să lucreze.
„Deficit de medici mai avem la UPU. Am făcut până acum patru concursuri și nu am avut nicio prezentare. Și mai avem nevoie de un medic radiolog ca să închidem linia de gardă ce am deschis-o la UPU, la CT. Pe medicina de urgență sunt foarte puțini. E o specialitate medicală grea și medicii absolvenți nu o aleg la rezidențiat. Și anul acesta, chiar m-am uitat, pe rezidențiat, au fost singurele locuri neocupate. Ca să fie atractivă medicina de urgență, ar trebui să li se ofere condiții și facilități. Nivelul de stres e foarte mare. Eu încă nu am prins un medic de la UPU care să iasă la pensie. Pleacă ei. De altfel, în alte țări, nu ai voie să lucrezi în UPU mai mult de 10 ani, după care ești mutat pe altă specialitate”, a spus Gabriel Lazany.
La Bistrița, medicilor li se oferă apartament, sporuri maxime, preiau medici din rezidențiat, din anul III tocmai pentru a-i pregăti și a le oferi un loc de muncă stabil pe când termină studiile.
„Am reușit să aducem acuma două fete de la Cluj, care au început să facă gărzi. Rezidente la Cluj, că ele nu sunt din Cluj. Să sperăm că la finalizarea rezidențiatului, peste un an jumate, vor rămâne la Bistrița. Ne-ar rezolva, în mare parte, problema”, a spus optimist managerul Spitalului.
O altă rezolvare a problemei ar fi ca medicii de familie să facă gărzi la UPU. Doar că, deși au la dispoziție numeroase facilități, medicii de familie nu s-au arătat interesați să colaboreze. Aceștia ar avea la dispoziție bază materială performantă, plus doctorii care sunt de gardă pe diferite specialități, în cazul în care pacientul ar avea nevoie și de un control pe o anumită specialitate.
[arve url=”https://youtu.be/ZfpF_CVX9mU” /]
„I-am propus doamnei ministru Sorina Pintea să introducă în lege obligativitatea ca medicii de familie să facă de gardă în UPU. Altfel nu văd cum am putea degreva UPU ăsta și va fi tot mai greu”, a spus Gabriel Lazany.
Anul trecut, 44.000 de pacienți au trecut pragul UPU. Iar de când s-a modernizat UPU Pediatrie, media zilnică de pacienți este de 85 de copii care se prezintă. Cu toate aceste, multe cazuri nu sunt urgențe.