Maria Ionela Pop este încă unul dintre copiii extraordinari cu care Bistrița merită să se mândrească. Nu are decât 9 ani, dar a cucerit deja o mulțime de premii internaționale și naționale.
„E chiar senzațional că Maria Ionela Pop a făcut față celor 41 de concurenți foarte buni de la București, din Galați, Ploiești, Râmnicu Vâlea, Cluj și alte județe. A fost o concurență destul de mare la vioară în acest an la Concursul Sigismund Toduță…”, ne-a explicat profesorul de vioară Răzvan Vasile de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”.
Au fost doar două concurente din Bistrița selectate să performeze în Gala Laureaților, la ediția 37 a Concursului național „Sigismund Toduță”. Alesia Bătinaș și Maria Ionela Pop, ambele eleve în clasa a III-a, la „Tudor Jarda”.
Ca și colega ei de clasă, Maria Ionela Pop a cucerit punctajul maxim la cel mai longeviv concurs din România – concursul de interpretare a muzicii românești.
Un concert foarte foarte frumos… Și un pic de chinuială…
Maria Ionela Pop a cucerit Premiul I la Concursul „Sigismund Toduță”, dar și Premiul juriului, în valoare de 50 de euro. „Mă gândeam să-mi iau ceva pentru vioară, din banii ăștia… Sau poate să-mi strâng banii pentru o vioară 4/4…”, ne-a explicat Maria Ionela Pop.
„Pentru concursul Sigismund Toduță am pregătit un concert foarte foarte frumos, compus de Drdla. Mi-a plăcut și mie… Dar a fost foarte mult de cântat și de studiat. A fost și un pic de chinuială… Am avut de cântat vreo 13 minute…”, ne-a mărturisit cu seninătate și nonșalanță Maria Pop.
În regulamentul concursului era specificat ca ambele piese să fie cântate de la cap la coadă, fără montaj între piese. Ca la un concurs fizic normal. Unii au făcut montaj, au făcut pauză între piese. Cred că au și pierdut din punctaj – ne-a explicat profesorul Răzvan Vasile,
A fost destul de greu și solicitant pentru Maria Pop să cânte în clasa a III-a un repertoriu de o asemenea anvergură – a admis profesorul Răzvan Vasile.
Cum a ajuns Maria Ionela Pop să studieze vioară la Liceul „Tudor Jarda” ?
„Aaa, dar cântam de când eram mică…! Îmi plăcea să cânt după reclame. Apoi mama s-a gândit să mă înscrie la școala de muzică. Am văzut că sunt mai multe locuri la vioară. Așa am ajuns aici… Cam două-trei ore am de studiat pe zi. Cel mai mult îmi place că domnul profesor îmi dă piese foarte vesele de cântat. Nu sunt deloc triste…”, ne-a explicat Maria Ionela Pop, zilele trecute, când am întâlnit-o la școală, chiar înaintea orei de vioară.
Profesorul Răzvan Vasile ne-a confirmat: „Înainte de a alege programul – ne consultăm. Îi trimit Mariei pe whatsapp piesele, le ascultă, și alege ea una… Acum pregătim de pildă Anotimpurile de Vivaldi…”
Vecinii nu au nicio treabă…
Maria Ionela Pop are un frățior de trei ani, și ne-a explicat că în timpul liber mai mult învață și repetă la vioară. „Nu prea mă duc pe-afară… Dacă ies, ies ocazional…”
„Vecinii nu au nicio problemă cu studiul meu. Dacă ei dau muzica la maxim, nici eu nu am treabă cu ei, pentru că nu se aude până la noi. Vecinii locuiesc mai jos. Nu au nicio problemă cu studiul, pentru că ei știu că repet de dimineață”, admite Maria Ionela Pop.
Profesorul Răzvan Vasile este originar din Râmnicu-Vâlcea, unde a studiat vioară, fiind ulterior profesor timp de doi ani. Apoi s-a mutat la Cluj, unde a predat cinci ani la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”. La facultate a cunoscut-o și pe actuala sa soție, profesoara de muzică Bianca Vasile, care predă tot la Liceul „Tudor Jarda”.
„Am predat amândoi acolo. Am ales apoi să ne mutăm la Bistrița, pentru că e un oraș mai liniștit. La fiecare liceu poți să faci performanță, de fapt. La fiecare liceu găsești copii talentați și frumoși a căror valoare merită să fie pusă în lumină…”, remarcă profesorul Răzvan Vasile.
„Înainte de a fi profesor, trebuie să fii prieten adevărat cu copiii. Trebuie să ajungi într-un asemenea punct încât să ne te împrietenești cu ei. Eu am fost acasă la Maria, am povestit cu părinții ei. Ei au venit acasă la mine, îmi cunosc animalele de companie, și cățelul și pisica… Trebuie să existe o legătură strânsă între elevi și profesori. Important e ca după fiecare oră să iasă din sala de clasă cu zâmbetul pe buze…”, ne-a mărturisit Răzvan Vasile.
Maria Ionela Pop este unul dintre copiii care a înțeles deja că pentru fiecare reușită trebuie să muncești. A cucerit până acum
- Sopravista International Competition (Parma, Italia) Premiul I
- Slavic Meetings (Minsk, Belarus) – Grand Prix
- International Instrumental Performance Competition (Warsaw, Polonia) Premiul I
- Laszlo Spezzaferri International Music Prize of Verona, Italy – Premiul II
În România, Maria Ionela Pop a cucerit Premiul I și premiul juriului la Concursul Național de Interpretare a Muzicii Românești Sigismund Toduță. Este, de asemenea, laureată la Festivalul 4Arts București (Premiul I și participare în Gala Laureaților). A obținut Premiul I de Excelență la Concursul național de interpretare Scherzo București, unde s-a ales și cu un MasterClass. A cucerit, totodată, Super Grand Prix la The Sound of Music Oradea International Competition și Premiul I de Excelență la Concursul Național de interpretare Cantis Iași.
Felicitări Maria! Sunt un fost vecin de al tau si sa stii ca chiar nu m-au deranjat niciodată repetițiile tale. Dimpotrivă! Mai tare striga frățiorul tau cel mic! Îți doresc mult succes in continuarea carierei tale, care se pare ca va fi una de rasunet la cat de ambițioasă si muncitoare esti. Și părinților tăi, oameni simpli si modesti, dar oameni adevarati, le doresc multa sanatate sa te poata susține si sa fie alaturi de tine mereu! Doamne ajută-ți, copile talentat!