Andrada Costeanu este kinetoterapeut, instructor de yoga și pilates, dar și trainer de gimnastică perineală. Invitată la emisiunea Medicină pe limba ta, ea a explicat cât sunt de importante exercițiile pentru prevenirea prolapsului organelor.
„Sunt lucruri deosebit de importante, pe care foarte puțină lume le cunoaște. Fiind vorba despre organele intime, este și multă rușine. Este un fel de subiect tabu, iar lumea se ferește să discute. Le este rușine să meargă și la doctor. Sau ajung la el prea târziu, când sunt necesare intervențiile chirurgicale”, a admis Andrada Costeanu.
Organismul femeii trece prin foarte multe schimbări de-a lungul vieții. „Trecem prin sarcină și naștere – evenimente cu un impact major asupra bazinului feminin. Uterul crește, pentru a găzdui copiii. Asta nu înseamnă că femeile care nu au născut nu pot avea probleme.
Practic, de când apare menstruația, în fiecare lună organismul secretă anumiți hormoni care influențează diferit țesuturile din bazinul feminin. E vorba de țesuturi conjunctive, de ligamente și de țesutul muscular – pe care putem activ să-l contractăm. Această contracție stă la baza recuperării și la întărirea planșeului pelvin care ne ajută să menținem organele la locul lor și să evităm prolapsul”, a mai explicat terapeutul.
Nu doar nașterile afectează mușchii bazinului la femei. Inclusiv la apariția menopauzei, hormonii se dereglează. Nu mai este același tonus la nivel muscular, iar organele slăbesc.
„E foarte important să știm că la baza bazinului avem un fel de plasă de susținere. Este acest planșeu pelvin – mușchiul cu care noi lucrăm. Iar prin aceste exerciții de gimnastică perineală reușim să întărim această planșă de susținere. Să-i oferim un tonus cât mai bun, care să-i permită să exercite funcția de susținere.
Cel mai frecvent simptom care ne semnalează slăbirea mușchilor este incontinența urinară. Este acea senzație în care simți că nu mai poți să menții sfincterul închis.
Cu doar câteva detalii și exerciții simple, se poate evita și chiar corecta această incontinență urinară cu care multe femei se confruntă de la vârstă destul de tânără”, a mai explicat Andrada Costeanu.
Prolapsul apare atunci când mușchii bazinului slăbesc foarte tare. Se trece de primele simptome de incontinență urinară și se ajunge la simptome mai grave. Organele din interior ajung să se deplaseze de la locul lor.
Andrada Costeanu susține asemenea cursuri la Bistrița din 2019. În emisiunea Medicină pe limba ta, ea a povestit cum a ajuns să urmeze un curs de gimnastică perineală, motivată inclusiv de experiențe personale. Ulterior, a fost invitată să le susțină și la Cluj, Timișoara sau București.
Există un anumit algoritm de predare a unor asemenea exerciții, a explicat Andrada Costeanu. Cu atât mai mult cu cât este dificil să lucrezi cu un mușchi pe care nu îl vezi.
Sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 10.30, la Evolette Pilates & Yoga Studio Bistrita aveți ocazia și voi să participați la un asemenea curs susținut de Andrada Costeanu.
Indiferent de vârstă, femeile care participă au ocazia să se antreneze singure, acasă, pe baza unui antrenament scurt. Practicat zilnic, timp de 10 săptămâni, aceste exerciții vă asigură tonusul optim care poate fi atins. Participantele la curs vor primi și materiale scrise și înregistrare audio, dar și o listă cu obiceiuri și practici sănătoase pentru zona bazinului.