La început a fost întâmpinat cu dispreț, fiind defăimat și ajungând subiectul unor neplăcute controverse… În timp, a devenit însă faimos: lumea a înțeles că este spectaculos și seducător:
A venit vremea să ne bucurăm de una dintre controversatele creații ale repertoriului clasic universal. E vorba de Concertul nr. 1 în pentru pian şi orchestră, semnat de Ceaikovski. Una dintre cele mai cunoscute şi apreciate compoziţii clasice, care a stârnit numeroase controverse, la lansare.
Ceaikovski a dedicat iniţial concertul unui mare pianist al vremii – Nikolai Rubinstein. Acesta a tratat însă lucrarea cu un mare dispreţ. Fapt care l-a determinat pe compozitor să îşi schimbe dedicaţia, către pianistul şi dirijorul german Hans von Bulow.
Se pare însă că şi acesta a ezitat să o interpreteze în faţa publicului german, mai puţin deschis către nou. Pianistul a ales ca destinaţie a premierei absolute… Boston, în cadrul unui turneu mai amplu întreprins în S.U.A.
Chiar şi aici concertul a fost primit cu reticenţă. Abia treptat, de-a lungul timpului, compoziția și-a cucerit aprecierea și admirația întregii lumi. Unul dintre marii promotori ai concertului a devenit, în final, chiar Nikolai Rubinstein.
Bistrițenii au avut ocazia să asculte capodopera lui Ceaikovski în aprilie 2014, la Sinagogă. Solist a fost Daniel Goiți – unul dintre cei mai buni pianiști ai momentului, profesor universitar doctor la Academia de Muzică din Cluj.
A fost aplaudat minute în șir, după o strălucită interpretare, în care „și-a dat sufletul pe scenă… Să rupă pianul, nu alta!” Cam așa exclama uimit unul dintre spectatorii care a asistat acum șase ani, la concert.
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud – organizator al evenimentului, alături de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud – a postat zilele trecute înregistrarea întregului eveniment. Spre bucuria melomanilor din oraș care, deși nu mai au parte de asemenea delicii, în timpul pandemiei, au măcar acces la memorabile aminitiri.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/LV1ruNSGGrU” /]
Foto deschidere @ Arhivă