Ne-a fost dat şi nouă privilegiul de a retrăi câteva fabuloase întâlniri între prieteni! Erau reputaţi industriaşi, oameni de afaceri sau nobili care se întâlneau când la unul, când la altul acasă şi îşi făceau de cap improvizând…
…improvizând muzică, recitând poeme, desenând sau pictând şi ascultând muzica lui Schubert…
De aici şi numele Schubertiade – transformat, la un moment dat într-un festival care se desfăşoară în fiecare an, în Austria. Dar şi într-un turneu care a început în Danemarca şi a continuat în România, cu un scurt popas la Sinagoga din Bistriţa…
Violistul Marius Ungureanu şi chitaristul Costin Soare au oferit ieri seară, melomanilor din Bistriţa, câteva emoţionante momente muzicale şi literare.
A fost vorba despre un proiect muzical-literar ce are în centru ideile de prietenie şi dialog.
Proiectul a fost inspirat de celebrele Schubertiade – întâlnirile pe care marele compozitor austriac şi prietenii săi le organizau în Viena anilor 1820…
Concertul de ieri seară, însă, s-a dorit un omagiu adus celui care a fost Petru Maier Bianu – cineast şi scriitor, prieten apropiat al celor doi interpreţi.
[arve url=”https://youtu.be/MJRjM9xHlfg” /]
Publicul a avut parte de un program special de aranjamente după lied-uri celebre precum „Der Wanderer” sau „Der Leiermann”. Melomanii din Bistriţa s-au delectat şi cu o piesă de rezistenţă a repertoriului de violă/violoncel – Sonata Arpeggione, una dintre capodoperele lui Schubert.
Din program nu au lipsit nici lucrările compuse recent de câţiva dintre cei mai importanţi compozitori români contemporani: Dan Dediu, Gabriel Mălăncioiu şi mai tânăra Sânziana Dobrovicescu.
[arve url=”https://youtu.be/MHBV7Hak6N4″ /]
Marius Ungureanu (www.mariusungureanu.de) este un muzician pasionat deopotrivă de lumea muzicii clasice, cât şi a muzicii contemporane. Este pasionat de improvizaţie şi are o experienţă orchestrală de înaltă clasă (alături de orchestrele din Zürich şi Aalborg).
Costin Soare (www.costinsoare.com) este unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti concertişti de la noi. A susţinut peste 250 de concerte în ţară şi străinătate. A suscitat prin proiectele sale interesul compozitorilor români. Aceştia au scris în ultimii ani peste 15 lucrări noi pentru chitară, interpretate în primă audiţie în cadrul Festivalului Internaţional „Serile de chitară” (www.seriledechitara.ro).
Foto deschidere @ Julius Schmid’s 1897 Schubertiade