Gheorghe Tuță a fost una dintre cele mai sonore voci din Consiliul Local, a fost și subprefect al județului, însă în ultima vreme s-a retras din prima linie a politicii, pentru a lăsa loc celor mai tineri. „A fost o mare greșeală să se revină la politizarea funcției de prefect”, a subliniat Gheorghe Tuță.
Gheorghe Tuță a intrat în politică în 1995, a fost președinte al organizației municipale PDL, apoi copreședinte al organizației municipale PNL – acum este simplu membru în PNL.
Gheorghe Tuță a povestit și despre acei zbuciumați opt ani în Consiliul Local – pentru cei care am trăit în mod direct și la intensitate maximă, când ședințele se prelungeau și până la 23 noaptea.
„Am un sentiment de împăcare, gândindu-mă la câte proiecte am putut opri, cum a fost și acel proiect cu centura prin pădurea Codrișor, am simțit că nu au fost inutile orele și energiile risipite în Consiliul Local”, a spus Gheorghe Tuță.
Gheorghe Tută a povestit la Bistrițeanul Live că este expert contabil și auditor financiar.
Conduce o firmă de consultanță cu șase colaboratori, care se ocupă de proiecte pe fonduri nerambursabile. „Scriem proiecte pentru diverse sesiuni de finanțare, pe fonduri nerambursabile. Implementăm proiectele contractate în 2016-2017. Suntem atenți la noi provocări. Este o muncă intensă, dar plăcută. De când mă știu, fie că am interferat cu viața publică sau nu, la această zonă nu am renunțat”, a explicat Gheroghe Tuță.
O mare greșeală: politizarea funcției de prefect și subprefect
„Când faci o greșeală e bine s-o recunoști, s-o îndrepți, să ți-o asumi… Nu am avut sentimentul că politicienii români au acest lucru în sânge sau în cultura lor. Să recunoască atunci când poate s-au pripit. E foarte important să și îndrepți greșelile sau anumite decizii, nu să insiști în ele… A fost o mare greșeală să se revină la politizarea funcției de prefect”, a subliniat Gheorghe Tuță.
Liberalul a amintit de faptul că în 2006, în preajma intrării în Uniunea Europeană, după negocierile cu Comisia Europeană s-a decis ca prefecții și subprefecții să fie transformați în înalți funcționari publici.
Pentru ca astfel să se asigure profesionalizarea acestei funcții, dar și o mai bună administrare a lucrurilor. În majoritatea țărilor, subprefecții și prefecții sunt numiți de un guvern politic. Dar șansa profesionalizării era cel mai mare câștig pentru prefecți – crede Gheorghe Tuță.
„La noi parcă s-au terminat funcțiile care trebuiau împărțite. În loc să întărim și să profesionalizăm aceste funcții, să le scoatem la concurs, să vină oameni care au cu adevărat școală și experiență – cel mai simplu la noi a fost să dăm o lege și să modificăm totul. Cred că a fost un pas înapoi. Nu credeam că ar fi posibil așa ceva într-o administrație liberală. Și mai ales nu credeam că se poate întâmpla așa ceva în 2021. Credeam că mergem înainte și învățăm ceva din experiențele europene...”, a mai spus Gheorghe Tuță.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/cCszc8FVzwY” aspect_ratio=”853:480″ loop=”no” muted=”no” /]