Gavril Țărmure a fost astăzi prezentat oficial publicului, în calitate de proaspăt manager al Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc” din Bistrița.
„Urmează să am discuții cu conducerea Consiliului Județean. Astfel încât targetarea activităților culturale să se facă corect. Nu sunt de acord cu niciun fel de enclavizări. Atunci când discutăm despre cultură, sport, economie – culoarea politică nu are ce să caute. Doar argumentele de natură comunitară sunt cele care trebuie să ne călăuzească”, a promis primarul Ioan Turc, într-o conferință de presă.
Edilul l-a prezentat, pe scurt, pe noul manager al Centrului Cultural Municipal, afirmând că are de la Gavril Țărmure „așteptări justificate, dublate de o încredere pe care nu o ascund”.
Gavril Țărmure s-a declarat onorat și emoționat. „Am pornit de la ideea că un oraș se identifică prin tipul de cultură pe care îl consumă. Nu avem instituții profesioniste de cultură în oraș – adică nici filarmonică, nici teatru, nici operă. Dar prin programele oferite vom încerca să acoperim aceste absențe.
Domnul primar Ioan Turc are în program înființarea unui teatru profesionist.
Nu am pedalat prea mult pe această idee. La Bistrița există oficial un teatru de proiecte – deocamdată aflat într-o poziție destul de firavă. Acesta ar trebui consolidat. Ar trebui să angajăm acolo actori, regizori, scenariști care să fie necesari pentru un nucleu de teatru profesionist în toată puterea cuvântului”, a precizat Gavril Țărmure.
Gavril Țărmure a mai promis că se va încerca și o restructurare angajaților și departamentelor din Centrul Cultural Municipal.
Programe sub semnul superlativului
Referindu-se la cultura urbană pe care vrea s-o propună bistrițenilor, Gavril Țărmure a subliniat că are în vedere ca toate evenimentele să se desfășoare sub semnul superlativului.
„Un eveniment cultural să se constituie și ca un model cultural, indiferent de domeniul artistic pe care îl servește. Dacă e vorba de teatru, să aducem actori dintre cei mai buni și performanți din România. La fel și în muzică sau dans”, a precizat Gavril Țărmure.
Publicul este nerăbdător și doritor de evenimente culturale, a transmis Gavril Țărmure, subliniind că până la înființarea teatrului profesionist, la Bistrița s-ar putea derula o stagiune teatrală.
O provocare, adresată regizorului Radu Afrim
„Vom aduce artiști dintre cei mai cunoscuți și iubiți din România. O amintesc, de pildă, de Ada Milea – de două ori câștigătoarea premiului Uniter. Am avut o discuție prealabilă şi cu Ion Caramitru pentru un spectacol cu Horațiu Mălăele. Avem în vedere și alți invitați din sfera teatrului, precum Marius Bodochi sau Maia Morgenstern… Atunci când vom avea teatrul nostru profesionist, vom discuta concret pe proiecte…”
Gavril Țărmure a amintit și de Radu Afrim, născut la Beclean și considerat unul dintre cei mai buni regizori ai țării.
Primarul Ioan Turc a intervenit, afirmând că urmează să aibă o întâlnire cu regizorul Radu Afrim. Mai mult, edilul l-a invitat să se implice „într-un proiect serios legat de mișcarea teatrală la Bistrița”.
„Un teatru de proiecte este o soluție intermediară, o platformă de la nimic către un teatru profesionist adevărat”, a mai comentat primarul Ioan Turc.
Noul manager al Centrului Cultural Municipal (CCM) ”George Coșbuc” Bistrița- Gavril Țărmure spunea că se impune o echilibrare a ofertei culturale dominate până acum de manifestări tradiționaliste sau, și mai rău, de folclor nou, prin inclinarea balantei spre un tip de cultură urbană care definește comunitatea unui oraș. Aceasta presupune nu doar un șir de evenimente, ci și construirea unei conștiințe urbane și a unui parteneriat între public și autoritățile locale. Chiar dacă momentan nu există instituții artistice profesioniste, conducerea CCM are obligația să pună la dispoziția publicului din oraș mai ales a celui tânăr, posibilitatea de a beneficia de acest tip de cultură urbană. In schimb, primarul Ioan Turc împărtăsite si asteptările celor care doresc un teatru profesionist, permanent la Bistriţa. In acest sens, Ioan Turc a identificat recent si o posibilă locatie pentru viitorul sediu al teatrului bistritean în clădirea fostului cinematograf OMNIA (23 August) care urmează a fi consolidată, refăcută, si adaptată astfel încât să devină spațiu de spectacole teatrale. Totusi, pentru ca „Cinema Omnia” să devină teatru inafară de consolidarea si reabilitarea clădirii este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie atasată o clădire pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare (inclusiv o fosă pentru orchestră). In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii Omnia, ar putea fi extins un foaier prevazut si cu spatii pentru garderobă.
Va felicit! Ma bucur sa aud ca doi oameni care la început de an nu priveau cu încredere proiectul unui teatru, acum au mai multă deschidere cel puțin. Unul zicea ca nu există public pentru teatru la Bistrița și celelalt vroia să demoleze o clădire din 1901 și sa facă o parcare supraetajata. Petiția online Salvați Cinematograful 23 August din Bistrița și reabilitarea clădirii pentru funcționarea unui teatru a fost o lecție de civilizație! Va recomand sa faceți un concurs de proiecte pentru viitorul teatru și un alt concurs de proiecte pentru reabilitarea clădirii!
PI cu Titieni nu mai are nimeni vorbitor????
Un amarat de regizor din Beclean o sa facă cultura în Bistrița???
Titieni e rector la București, PNL-ist… Ce doamne, primarele… Mergem pe filiera PSD Tarmure???