Gabriel Lazany, primarul Bistriței, a declarat ieri, în cadrul ședinței de Consiliu Local, că „orașul acesta nu mai poate sta pe loc. El trebuie să meargă înainte, trebuie să meargă cu o viziune integrată și sunt anumite lucruri care nu se mai pot regăsi”.
Ieri, în cadrul ședinței extraordinare de Consiliul Local, consilierii au aprobat 3 proiecte extrem de importante pentru viitorul orașului privind Stadionul, Cazinoul și fostul Proditerm.
„Ca simplu cetățean vreau să vă spun doar atât. Stimate domnule primar, stimați domni consilieri și doamne consiliere, ne ruinați. Cu vreo 10, 20, 25 de milioane de euro, clădirea fostei Case de Cultură a Sindicatelor și stadionul, nu cred că este de interes public a le cumpăra, fiind o risipă din banii publici, din banii tuturor, banii bistrițenilor.
Oare ce blestem este pe poporul român ca după 35 de ani să cumpărăm clădirile pe care tocmai poporul român le-a făcut? Sunt încă în exercițiu de plată, adică sunt pensionari astăzi cei care au construit aceste clădiri și dumneavoastră vreți cu niște sume astronomice să le răscumpărați. Legal o fi, voi știți. Eu eram un copil în anii ’90 când s-au făcut aceste privatizări. Dar moral, domnilor și doamnelor, ce vă zice conștiința?„, a spus profesorul Florin Bojor în cadrul ședinței Consiliului Local de ieri legat de aceste proiecte.
Primarul Gabriel Lazany a declarat că Bistrița nu mai poate să stea pe loc, iar anumite lucruri nu se mai pot regăsi.
„Din punctul meu de vedere, dumneavoastră ridicați niște probleme mai mult decât depășite. Dacă începem să ne ancorăm în trecut, nu o să mai vedem viitorul. Orașul acesta nu mai poate sta pe loc. El trebuie să meargă înainte, trebuie să meargă cu o viziune integrată și sunt anumite lucruri care nu se mai pot regăsi.
Cum este acea clădire mastodont, monstruoasă din Eminescu. Sigur, a fost construită de cineva, dar dacă ne uităm în lumea modernă, vedem că în fiecare zi se demolează clădiri și apar alte lucruri noi în loc.
Pe același principiu, ar trebui să rămânem în permanență cu turnul Proditermului, să nu mai facem nimic acolo, să lăsăm toate construcțiile alea demolate ale Proditermului, în loc să le redăm orașului nostru, să le reintegrăm în ceva care să poată fi util oamenilor.
În momentul de față ce avem? O clădire care nu are niciun aspect, un stadion care stă să se ruineze și o zonă care e închisă și nu a discutat nimeni de ea de zeci de ani de zile.
Eu cred că este o chestie de asumare ceea ce hotărăște în momentul de față Consiliul Local și cred că acesta este viitorul Bistriței„, a explicat acesta.
Astăzi, Gabriel Lazany a venit cu câteva explicații despre ședința de ieri:
Avem și un râu minunat care traversează orașul și de care nu ii pasa nimănui, râu care cu secole în urmă a fost motivul clădirii vechii cetăți.Niciunui primar nu i-a păsat de această valoare inestimabilă, sursa de energie și viață.Revitalizarea râului Bistrița Ardeleană ar aduce nu doar profituri bănești ci și sănătate.Nu mai vorbim de lacul mhc care stă neexploatat pt agrement.
Ma depasiti ca si conducatorii ce i-a avut urbea asta in ultimii ani, nu e nimeni. Primarul municipiului face aceleasi gafe pe care le-au facut si antemergatorii: investeste in niste proiecte care presupun multi bani, care nu sunt eficiente si care ii va inrobi pe bistriteni, la fel ca partia Cocos.
N-are rost, ca n-ai cu cine…daca a venit un cetatean cu o idee/sugestie, il face depasit.
La vremuri noi, aceiasi oameni….
…o incultură și o orbire crasă. ar trebui să înțelegem ce înseamnă patrimoniul de memorie și cultural al unui oraș
nu să pregătim asemenea ticăloșii…
deja, fara o consultare prealabilă – s-au scos stilpii in forma de t – o opera de arta in sine – ce proveneau de la sistemul de distribuție al fostei centrale termice. pe lîngă faptul că acesti stilpii totemici erau integrați foarte bine intre blocuri, reprezentând un traseu și un citat arhitectural remarcabil al epocii comuniste și nu deranjau in nici un fel, ba chiar acest traseu ar fi trebuit pus în valoare și protejat – mare parte din ei erau decorați și cu intervenții plastice ale pictorului gorzo făcute în vara anului 2023.
deci s-a distrus cu nemernicie și lipsa de viziune un reper afectiv și arhitectural al orașului.
desigur, pt unii – un stilp totemic socialist e doar un reziduu. iar acum se dorește si demolarea unei alte mărci identitare a orașului – turnul industrial… ?!?
Bistrița are doar 2 turnuri, cel al bisericii evanghelice și acesta. ea e formulată identitar și vizual prin aceste 2 repere arhitectonice.
(…)
cît despre stadion, am fi preferat refacerea mozaicurilor ruinate de pe tribună…!
(…)