Prezent aseară la Bistrițeanul LIVE, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a infirmat „teoriile conspirației” potrivit cărora bistrițenilor li s-ar oferi bani să accepte ca apropiaților care decedează să li se treacă Covid în certificatul de deces. Acesta a spus că ar fi vorba despre fals în acte oficiale, practic o faptă penală.
Deși pare greu de crezut, printre zvonurile care circulă cu privire la Covid-19 se numără unul potrivit căruia apropiații celor care decedează de alte boli ar primi bani de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița să accepte să se treacă în certificatul de deces al morților ca și cauză Coronavirus.
Managerul Spitalului Județean de Urgență, Gabriel Lazany, prezent aseară la Bistrițeanul LIVE spune că a auzit această variantă demnă de teoriile conspiraționiste și că e aberant.
„Eu am auzit lucrul acesta pentru prima dată ieri când un coleg din presa locală mi-a un mesaj cu această întrebare. Este un lucru aberant să se creadă că Spitalul Județean dă bani la cineva, ca să i se treacă în certificatul de deces Coronavirus. Nu văd care ar fi scopul. Noi suntem o unitate publică care gestionăm bani publici, nu avem cum să facem astfel de plăți. Cine a lansat astfel de zvonuri mi se pare că le-a dus spre domeniul ireal. Sub nicio formă dragi cetățeni Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu face plăți ca să se permită trecerea în certificatul de deces Coronavirus. Acest lucru constituie un fals în acte oficiale, cu atât mai mult cu cât certificatul de deces este un document medico-legal”, a explicat Gabriel Lazany.
Întrebat dacă a existat vreodată vreo presiune din partea autorităților locale sau centrale în manipularea cifrelor raportate, Gabriel Lazany spune că nici nu prea e posibil acest lucru datorită sistemului folosit.
Rezultatele sunt raportate direct din laborator la Ministerul Sănătății printr-o tabletă care nu părăsește laboratorul unității medicale.
„Cel puțin noi am raportat numărul de infectări real, cel care noi le depistăm efectiv în laboratorul nostru. Raportările se fac zilnic și se fac online direct din laborator, care a fost dotat cu o tabletă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, iar pe un soft special fac aceste raportări direct către Ministerul Sănătății. Din partea autorităților nu am avut presiuni ca să raportăm fictiv pacienți cu Coronavirus”, a precizat managerul SJUB.
Acesta a mai spus că pacienților infectați cu Coronavirus care decedează nu li se face autopsia, iar la cauza decesului apare Covid-19. Lipsa unei autopsii, deși este practicată în majoritatea statelor însă, a alimentat aceste zvonuri de domeniu SF.
Întreaga emisiune o puteți urmări mai jos:
https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/1194955957528336/