Doi fermieri din județ au fost prezenți vineri la o conferință la sediul PSD. Aceștia au explicat cum subveniile au scăzut brusc, de la 340 lei în 2019, la UN EURO în 2021. „După 40 de ani de zootehnie, am venit aici pentru că ceea ce trăim este un lucru umilitor și degradant. Ce mai poate un agricultor să facă, atunci când e cu grumazul la pământ? Ne calcă pe grumaz și ne strivesc ca pe un vierme!”, s-au plâns aceștia.
Anchidim Lari din Salva și Dumitru Lazăr din Braniștea, doi fermieri, crescători de vite de carne, au fost prezenți vineri la o conferință de presă la sediul PSD BN.
Aceștia au explicat că bugetul pentru subvenționare a fermelor a scăzut cu 55 la sută, față de 2019. Mai mult, din acești bani, Statul ar trebui să plătească și restanțele pe 2020, dar și subvențiile pe 2021. Așa s-a ajuns la o „bătaie de joc din partea Guvernului”.
„După împărțirea banilor, subvenția pentru bovine va ajunge un 1,026 euro/cap de bovină, iar pentru ovine și caprine 2 euro/cap, iar pentru tona de lapte livrată în 2020 suma de 0,41 euro. Eu cred că este mai mult decât o bătaie de joc la adresa fermierilor.
Ministrul a spus că aceasta este și ultima subvenție restantă de anul trecut pe care Ministerul Agriculturii trebuie să o plătească. Bugetul este 48 de milioane de euro și ne întrebăm cum poate să plătească și o schemă restantă din 2020, iar o altă parte din bani să-i aloce pentru o altă schemă, ca și ajutor de Covid pentru 2021?
Anul trecut pentru ajutorul național tranzitoriu au fost alocați 85 de milioane de euro, iar pentru Covid un buget 165 de milioane de euro, adică 253 de milioane de euro, iar acum din cei doar 48 de milioane de euro să plătească aceste scheme. Reiese că fermierii din sectorul zootehnic în 2021 vor încasa doar 19% din valoarea subvenției din 2020. Considerăm că o diminuare a subvențiilor cu 81% față de anul trecut va duce la înmormântarea sectorului zootehnic, în special a fermelor mici care nu îndeplinesc toate condițiile pentru subvebția oferită din fonduri europene”, a spus Anchidim Lari, care este și reprezentantul fermierilor.
Dumitru Lazăr a explicat că bătaia aceasta de joc a Guvernului l-a făcut să participe la conferință.
Oare noi, care nu am furat, nu am delapidat, nu am făcut nimic necurat, oare nu mai folosim, la nimic? Am muncit 11 ani în Italia, am venit cu capital și am încercat să fac o fermă pentru că visul meu, când a căzut comunismul, a fost să ajung să-mi câștig pâinea cinstit. Am cumpărat un grajd de la un fost CAP, l-am adus pe linia de plutire și, cu soția, am muncit cot la cot, ne-am ridicat încetul cu încetul – pentru că din muncă cinstită nu te îmbogățești – dar momentul acesta m-a omorât și m-a adus în situația de a veni încoace, că altfel nu veneam în viața mea”, a spus Dumitru Lazăr.
Acesta a explicat că în 9 martie și-a vândut cei 169 de tăurași, și se bucură că nu a ieșit în pierdere. Deși în mod normal acum și-ar pregăti grajdurile pentru următoarea tură de viței pe care să-i crească, fermierul nu crede că se va avânta în vreo investiție.
Declarațiile lor le puteți asculta în video de mai jos:
[arve url=”https://youtu.be/Nrg3uua2EuY” maxwidth=”900″ aspect_ratio=”16:9″ loop=”no” muted=”no” /]