-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

VIDEO: Femei care ne inspiră – Camelia Tabără, prima femeie vicepreședinte în Consiliul Județean: „Trebuie să ai mereu un as în mânecă”

Camelia Tabără, prima femeie care a ajuns în funcția de vicepreședinte a Consiliului Județean, a fost 8 ani inspector școlar general și 10 ani director al Colegiului Național „Andrei Mureșanu”. Este unul dintre puținii profesori care continuă să învețe, indiferent de vârstă, dovadă că a trecut chiar și printr-un proces de reconversie profesională. „Trebuie să ai mereu un as în mânecă…”

Invitată la emisiunea „Femei care ne inspiră, profesoara Camelia Tabără a povestit că este absolventă a Colegiului „Liviu Rebreanu”, unde a ajuns inspirată fiind de sora sa. „Pe toată perioada liceului a existat acea rivalitate între noi și colegii de la Andrei. Știu exact toate răutățile cu Bastilia, cum era supranumit atunci „Andrei Mureșanu”. În momentul în care am ajuns director la CNAM și erau mari probleme cu clădirea, mi-am spus că mă voi simți împlinită în momentul în care vom pune florile pe fațadă.

Clădirea este absolut minunată, e construită în 1911, iar configurația ferestrelor cu jardiniere a fost concepută încă de atunci. Când am celebrat centenarul colegiului, am pus primele flori din nou – mușcatele curgătoare care chiar înnobilează fațada… Se pun de atunci an de an, în fiecare primăvară, ne ajută doamna Popescu de la Primăria Bistrița. Cumva a înflorit Bastilia, consider că mi-am făcut datoria…” a povestit amuzată profesoara Camelia Tabără.

Cum a reușit să „lupte” împotriva rivalității între Liviu și Andrei, făcând vizibile rezultatele excelente ale elevilor de la CNAM?

Trebuie să fii atent și la elementele de marketing. În momentul în care reușești să convingi că ai un act educațional de calitate, vin și copii buni, iar rezultatele sunt pe măsură.

Ani întregi s-a intrat din clasele noastre de liceul la Medicină, fără niciun fel de meditații. Cred că și climatul din școală a fost foarte bun, la care s-a adăugat foarte multă dăruire din partea colegilor și a întregului corp profesoral. Dacă reușești să conduci bine lucrurile, formezi ceea ce se numește cultura organizațională de muncă și de bucurie colectivă. Iar asta se vede și se simte în afară, mai ales când și părinții ne sunt parteneri educaționali…”, a mai spus Camelia Tabără.

Este profesoară la „Andrei Mureșanu” din 1987, și încă de la început a fost plăcut surprinsă și cucerită de frumusețea și eleganța festivităților de absolvire de la secția maghiară. Încet-încet, aceste ceremonii s-au extins și transferat și la secția de română, cu sprijinul unor profesori creativi cum a fost și Camelia Toma. Colaborarea cu profesorii de la secția maghiară nu s-a limitat însă la atât, a recunoscut profesoara Camelia Tabără.

Scrisori pentru elevi, la începutul semestrului online…

Profesoara Camelia Tabără a povestit și cum a revenit la catedră, după 8 ani de directorat la ISJ Bistrița-Năsăud. „Am intrat direct în online, în martie anul trecut. Cu clase de copii pe care nu îi știam. Le-am scris o scrisoare pe care am trimis-o tuturor. Le-am spus cine sunt și cum am nimerit acolo, care sunt regulile după care vom lucra… Mi-a făcut mare plăcere să văd răspunsurile copiilor și reacțiile lor…”, a mărturisit Camelia Tabără.

Școala online a fost complicată, mai ales pentru că nu au fost impuse reguli foarte clare. „Nu s-a făcut diferența între copiii care s-au străduit, cei care nu au intrat pentru că nu au avut mijloacele necesare și cei care nu au intrat în online pentru că nu au avut chef. Ministerul anunțase de la început că se vor trece mediile din semestrul I pentru cei care nu au putut intrat în online. Așa că mulți au speculat asta”, a mai spus Camelia Tabără.

Profesoara Camelia Tabără s-a referit și la reglementările Ministerului Educației – de multe ori neclare, confuze sau nefericite, dar și la situația de avarie în care Inspectoratul Școlar Județean este nevoit să acționeze.

„Trebuie să ai mereu un as în mânecă…”

Camelia Tabără a povestit, între altele, cum a trecut la vârsta de 50 de ani și printr-un proces de reconversie profesională, dându-și licența în matematică, doi ani de zile. Așa se face că acum poate să predea și fizică și matematică.

Le recomand tuturor colegilor mai tineri, pentru că reformele în învățământ s-ar putea să de ducă spre o complet altă abordare. Trebuie să ai mereu un as în mânecă. Sunt mulți colegi care fac asta. Dacă s-au pregătit pe istorie, fac și geografie. Inginerii ar putea să predea și fizică, mai ales că profesorii de fizică și chimie sunt pe cale de dispariție… De câțiva ani buni nu mai vin în sistemul de învățământ. Nu doar în Bistrița, ci și în orașele mari”, a explicat Camelia Tabără.

Camelia Tabără a vorbit și despre cum era școala „pe vremea mea”, cât de important este ca profesorii să se conecteze la prezentul continuu al elevilor și să răspundă deschis provocărilor acestor generații. „Putem folosi și telefonul, la ore, dacă îl transformăm în instrument care să facă ora vie și interesantă pentru elevi. Multă vreme, metodele folosite la clasă sunt depășite de generațiile care vin. Și atunci suntem pe contrasens și unii și alții…”, a mai spus Camelia Tabără.

Profesoara a povestit și despre cei doi fii ai săi care lucrează în Londra, în IT și construcții, care o iau uneori la rost, dar pe care îi ascultă și de la care învață în continuare.

Camelia Tabără a vorbit și despre funcția de vicepreședinte în Consiliul Județean. „Așa a fost contextul. S-a făcut o analiză internă și a ieșit o variantă optimă pentru toată lumea”, a explicat Camelia Tabără. 

Emisiune susținută de Alpina Blazna, Iiana & Euforia Floral Boutique

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/3sHEJC0dV-w” aspect_ratio=”853:480″ loop=”no” muted=”no” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...