Autoritățile județene și naționale au anunțat că în județul nostru, în ultimele 12 ore, s-au aruncat aproape 500 de tone de antiderapant pe Drumurile Naționale. Imaginile surprinse pe drumul spre Cluj arată că utilajele nu ar face față zăpezii. Chiar dacă din județul Cluj, drumul e curat.
Bistrița Năsăud se află sub cod galben de ninsori și viscol.
Autoritățile județene și naționale anunță însă că se intervine cu antiderapant și utilaje pe toate drumurile.
„În ultimele 24 de ore, utilajele de deszăpezire au intervenit pentru curățarea drumurilor și combaterea poleiului, după cum urmează:
– pe drumurile naționale au acționat 34 utilaje cu 492 tone material antiderapant.
– la nivelul drumurilor județene au acționat 44 de utilaje cu 265 tone material antiderapant”, se arată în comunicatul remis presei de reprezentanții prefecturii Bistrița Năsăud.
Totuși, în continuare, pe drumurile din județ, se circulă în condiții de iarnă. Imagini surprinse de un cititor Bistrițeanul.ro arată că DN17 este încă acoperit de zăpadă. Până la granița cu județul Cluj. De acolo încolo, e curățat.
[arve url=”https://youtu.be/-GvqjZffH_c” /]
[arve url=”http://www.bistriteanul.ro/wp-content/uploads/2019/01/drum-uriu2.mp4″ /]
[arve url=”http://www.bistriteanul.ro/wp-content/uploads/2019/01/druminjudetulcluj.mp4″ /]
RECOMANDĂRILE AUTORITĂȚILOR
Recomandăm cetăţenilor să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, ţinând cont de atenţionările meteorologice specifice sezonului rece, caracterizate de ninsori abundente şi temperaturi scăzute:
- Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţia acestora, transmise de autorităţile centrale şi locale, respectiv de mass-media;
- Evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară şi informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
- Dacă plecaţi cu maşina, verificaţi funcţionarea sistemului de încălzire şi aveţi în vedere dotarea cu lanţuri antiderapante, pături, apă, lopată şi combustibil de rezervă;
În cazul în care autovehiculul este înzăpezit în afara localităţilor, trebuie să vă păstraţi calmul şi să luaţi următoarele măsuri:
- Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie, nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
- Anunţaţi evenimentul la 112, indicând locul în care aţi rămas blocat;
- Rămâneţi în autovehicul până la sosirea echipelor de salvatori;
- Porniţi motorul şi sistemul de încălzire periodic pentru a menţine cald în interior, îndepărtând zăpada ce poate înfunda ţeava de eşapament;
- Porniţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.