-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

VIDEO – DROGURI PRINTRE TINERI: CUM ajungi să consumi droguri! Mărturia unui tânăr bistrițean, dependent timp de 13 ani

Consumul de droguri e tot mai mare la noi în județ. Dacă te învârți în cercuri de persoane care consumă, nu ai cum să nu ajungi să consumi. Iar de la a consuma, la a ajunge să vinzi, este doar un pas. AFLĂ ce spune Marcel, un fost dependent de droguri, despre acest fenomen:

Bistrițeanul.ro v-a promis o serie de materiale în cadrul campaniei „DROGURI PRINTRE TINERI”. Astăzi vă prezentăm o parte din mărturia unui fost dependent de droguri, care a consumat zilnic, timp de 13 ani.

Marcel” – nume folosit pentru a-i proteja identitatea – a povestit reporterilor CUM a ajuns să consume, CÂT de ușor ajungi de la a consuma la a vinde și CUM poți ajunge să consumi deși nu iei tu, cu mâna ta, prima doză.

Prima doză – la 17 ani, într-o mașină, în parcare

Nu ai nevoie de un loc special în care să iei prima doză. Se poate întâmpla oriunde: în parcare, la un party, într-un apartament, la colțul blocului. La mine a fost în parcarea unei discoteci. Aveam 17 ani”, a povestit Marcel.

A fumat prima țigară „din curiozitate”. A vrut să aibă cu ce se lăuda. El avea 17 ani, dar, așa cum mărturisește, alții iau prima doză la 13 ani.

Totul pornește de la zicala Spune-mi cu cine te împrietenești, ca să-ți spun cine ești. Iar un alt factor care poate duce la consum este prea multă libertate dată copilului de către părinți”, a explicat Marcel.

În a 3-a zi a început să caute să-și cumpere drogul

E un mit, o chestie comercială, că NU devii dependent de la prima doză. Indiferent că atunci când iei prima doză de fericire, cum i se spune, te simți foarte rău – cum m-am simțit eu – sau corpul reacționează mai bine decât la mine, după două zile, corpul CERE. Eu m-am simțit foarte rău la prima administrare, a doua zi mi-a fost rău, iar a treia zi am început să caut să-mi cumpăr. Corpul DEJA îmi cerea”, a povestit Marcel.

A căutat în stânga și-n dreapta, iar apoi a reușit să-și găsească mai mulți dealeri.

M-am asigurat că dacă nu-mi răspunde unul, găsesc la altul. Dacă la început consumam poate de două ori pe săptămână, foarte repede am ajuns să consum zilnic. Și așa am ajuns la o dependență de 13 ani, timp în care mi-am schimbat substanța. Am folosit droguri care se administrează prin inhalarea fumului, cele care se prizează pe nas și pastile. Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a oprit din a-mi administra cele injectabile. Era o voce în mine care m-a oprit de la acel pas”, a explicat tânărul.

De la banii dați pentru corn la școală… la un mic dealer

Odată ce ajungi să consumi, ai nevoie de bani ca să-ți procuri drogul, doza. La început foloseam banii pe care mi-i dădeau ai mei pentru a-mi cumpăra mâncare la școală. Sau ce mai îmi dădeau ca să ies la un suc cu prietenii. Puneam toți din gașcă banii la un loc și ne procuram drogul, pe care-l împărțeam”, a explicat Marcel.

Apoi a ajuns să lucreze, mărturisind că 90 la sută din salariu îi mergea pe consumul de droguri.

Odată ce consumi, nu e greu să ajungi să vinzi. Eu cumpăram inițial cât să împart prietenilor mei, ca să nu se mai streseze ei cu căutatul. Mai îmi rămânea de la ei, mai primeam. Dar apoi, am ajuns să cumpăr cantități mai mari pe care să le distribui, așa că am ajuns un mic dealer. E ceea ce ajungi să faci ca să-ți poți satisface nevoia de drog pe care corpul ți-o cere”, a povestit tânărul.

Prima doză se oferă gratis. Și o poți gusta chiar și fără voia ta

Marcel povestea că el a gustat prima doză în parcarea unei discoteci, fiind oferită de „cineva”.

E o practică să se ofere prima doză gratis. Pentru că se știe că după două zile îl cauți să-ți cumperi. Deci prima doză totdeauna se oferă gratis. Nu cred că la noi s-a ajuns chiar la nivelul ăla în care să fii întrebat pe stradă. Nu era atunci când consumam eu, dar nu cred să fie nici acum. Totul pornește, așa cum spuneam, de la prietenii pe care ți-i faci și cercurile în care te învârți”, a mai explicat tânărul.

Iar dacă rămâi pe lângă cei care consumă, vei ajunge să guști chiar fără să vrei.

Și la mine în gașcă s-a făcut asta cu cei mai rezervați. În paharul cu băutură de la party ți se pune substanța. Și apoi, când realizezi, te resemnezi cu gândul că ai consumat și uite așa ajungi la dependență!”, a povestit Marcel.

Mai jos, mărturia lui Marcel, fost dependent de droguri, timp de 13 ani,  legat de aspectele menționate mai sus.

 

Bistrițeanul.ro va reveni și cu episodul II din mărturia tânărului. Până atunci, nu uitați că nu putem face această campanie fără ajutorul vostru. Dacă aveți informații sau mărturii, vă așteptăm să ni le transmiteți pe adresa de mail [email protected], pe messenger-ul paginii de Facebook Bistrițeanul.ro sau pe whatsapp la numărul de telefon 0722.480.707.

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. Desi e laudabil efortul de a pune lumina pe subiectul asta, si pentru asta va felicit, nu-mi vine sa cred cat bullshit am putut citi in cateva randuri. Pare mai mult parerea unui jurnalist care cauta exceptionalul, decat un dialog cu un om care chiar „consuma”.

    Am fost la party-uri si festivaluri in ultimii 10 ani peste tot in tara si strainatate si nu am patit niciodata sa imi ofere cineva „droguri”. Da, am mai vazut si oameni saltati de politie ca aveau la ei nustiuce substante, am vazut si oameni care clar erau sub influenta unor substante, dar exagerati foarte mult lejeritatea cu care se obtin aceste substante.

    Faptul ca nu faceti distinctia intre CE droguri consuma domnul, iarasi e un lucru foarte grav. Faptul ca puneti marijuana (un drog legal aproape in toata America si legal sau tolerat in aproape toate tarile vestice, fara niciun caz de supradoza vreodata inregistrat), in aceeasi barca cu amfetaminele, heroina, cocaina, e un lucru foarte grav si neprofesionist. De ce nu bagati si alcoolul si tutunul in aceeasi barca, pentru ca din punct de vedere al dependentei si al toxicitatii omoara mai multi oameni decat toate celelalte droguri la un loc? De ce nu faceti o campanie impotriva consumului de alcool, care a distrus atatia oameni si familii incat am putea discuta non stop despre asta.

    „E un mit, o chestie comercială, că NU devii dependent de la prima doză.” – Din cauza ca nu specificati despre ce drog este vorba, din nou creati dezinformare. Drogurile sunt FOARTE diferite cand vine vorba de dependenta: Cannabis 9%; Alcohol 15.4%; Cocaine 16.7%; Heroin 23.1%; Tobacco 31.9%).

    Faptul ca omul asta are o personalitate impulsiva si a ajuns sa se arunce in tot felul de alte substante e mai mult o trasatura personala a lui. Dovezile ca marijuana e „gateway” drug sunt foarte slabe si de obicei arata ca se datoreaza caracterului ilegal si al faptului ca trebuie sa ti le procuri de la oameni care vand si alte lucruri decat marijuana si asa ajungi sa ai acces la mai multe tipuri. Un loc sigur, cum sunt Coffee Shopurile din Olanda sau Dispensarele din Spania, Portugalia si SUA ar rupe legatura asta intre substantele cu risc mare si cele cu risc redus.

    Va rog frumos fiti mai rigurosi si documentati-va mai bine, nu va lasati doar motivati de senzational, pentru ca riscati sa aruncati toata initiativa asta laudabila in derizoriu. In rest va salut si va sustin initiativa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: