O nouă dimensiune a odiosului Dracula a fost prezentată ieri, în amfiteatrul UBB Extensia Bistrița: „M-am gândit să îmbunătățesc puțin prin această carte imaginea lui Dracula. M-am gândit să facem din acest personaj unul mai blând… Într-un fel am vrut să-l fac pe Dracula mai valah, mai de-al nostru…”
„Am vrut ca această carte să fie o pledoarie pentru a aduce vizitatori la noi în județ, pentru a cunoaște mai bine locurile, legendele și miturile care există în această regiune…” a povestit Ioan Bâca, ieri seară în amfiteatrul Universității Babeș-Bolyai Extensia Bistrița, cu prilejul lansării primului său roman – „Dracula. Începutul.”
„M-am gândit să îmbunătățesc puțin prin această carte imaginea lui Dracula, pentru că în romanul scris de Bram Stoker este chiar o figură odioasă… M-am gândit să facem din acest personaj unul mai blând… După ce Vlad Țepeș este decapitat pe câmpul de luptă, cel care urmează să devină odiosul personaj din cartea lui Bram Stoker nu este decât fantoma voievodului care urmează o metamorfoză după niște ritualuri specifice, ajungând la un moment dat să se transforme în contele vampir Dracula… Într-un fel am vrut să-l scot pe Dracula, nu să-l mistific, nici să-i atribui o altă față – am vrut să-l fac mai valah, mai de-al nostru… Nu sunt în text acuze c-ar fi o figură sângeroasă, c-ar bea sângele copiilor, etc, etc. El de fapt scoate în evidență geografia, istoria și cultura locurilor noastre…”, a mai spus Ioan Bâca, explicând de unde i-a venit ideea să semneze cartea cu pseudonimul John Grimo:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/CwDTuCwWApY” /]
Despre volum au mai vorbit conf. univ. dr. Mihai Mureșianu, care a recunoscut că Ioan Bâca „ne-a oferit o serie de emisiuni interesante și provocatoare, este omul care știe mai bine decât oricare dintre noi care înseamnă patima pentru munte”, dezvăluind că unul dintre proiectele profesorului autor este să ajungă în Munții Himalaya – experiență despre care sperăm să citim într-un best-seller, cât mai curând.
Asistent univ dr. Lia Maria Cioancă a mărturisit că a descoperit în cartea lui John Grimo „pasiunea extraordinară a geografului îmbinată cu măiestria literară și jocul fascinant al cuvintelor, o îmbinare perfectă între realitate și ficțiune, cu elemente de geografie, istorie, tehnici de luptă, descrieri de basm…”
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/DHI6gdxP6TI” /]
Poetul Al. Cristian Miloș a amintit publicului de cartea care a făcut mare vâlvă la vremea aceea, fiind publicată în 2002, la editura Orfeu din București (Biblia Reptiliană), poetul încercând să deslușească ce legătură ar fi între Dracula, Vlad Țepeș și reptilieni, concluzionând cu recomandări de la „prietenul nostru care se află la un nivel superior, Iisus Hristos, care ne transmite Purtați-vă ca adevărați fii de Dumnezeu ce sunteți, deși în biserică, atunci când ne căsătorim ni se spune „se unește robul cu roaba lui Dumnezeu”, în loc să se spună Se unește fiul lui Dumnezeu cu fiica lui Dumnezeu – dar asta este o altă discuție… Tot Iisus ne spune Îndrăzniți, adevărul vă va face liberi… Îndemnându-ne să căutăm adevărul, Iisus Hristos ne confirmă că noi de fapt trăim în eroare… Vă rog să ieșiți din întuneric la lumină – pătrundeți odată în adevăr… Felicitări, ioan Bâca!”
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/6bbMNhkFt0A” /]
Etnologul și jurnalistul Menuț Maximinian s-a declarat încântat de multitudinea tradițiilor care se regăsesc în carte – remarcând figurile unor spectaculoși țărani (Baba Dochia a Tomii, badea Găbriș de pe Valea Bârgăului care prevedea viitorul sau Gherasim Feldrihan) dar și a unor mituri populare:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/8llUVP2_9Rk” /]
„Cartea se găsește la magazinul SPORT CENTER de pe strada Dornei din Bistrița. Este neprețuită. Costă doar… 15 lei!”, a mai anunțat autorul Ioan Bâca.
Foto deschidere Arhivă @ Robert Kovacs