Fiecare națiune are specificul ei. La fel se întâmplă și în cazul patologiilor. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, dr Sever Moldovan a explicat ce patologii a întâlnit în Franța și în Pakistan. În ce privește bistrițenii, acesta a explicat că ”erau mai viguroși când a plecat.”
A lucrat în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița din 2000 până în 2008. Apoi a plecat în Franța, doi ani în Pakistan, iar din primăvara aceasta s-a reîntors la Bistrița.
Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, doctorul chirurg Sever Călin Moldovan a explicat că fiecare națiune are o patologie specifică.
În Franța, problema cea mai des întâlnită este diverticulita de colon.
”Cel mai des am întâlnit diverticulita de colon, care poate avea o evoluție în veritabile dezastre. Mai pe înțelesul tuturor, intestinul gros, dacă e supus la presiune ridicată – în special că nu poți emite gazele- în timp, peretele intestinului gros se subțiază în anumite zone. De aici poate afecta vezica urinară, ureterele etc. Făceam foarte multe intervenții de astea pe cale laparoscopică și erau mai complicate ca și cele de cancer pe care le făceam laparoscopic”, a explicat Sever Moldovan.
În Pakistan, chirurgul a întâlnit, la pacienți de 20 de ani ciroze, hepatita C, tumori, cancere la vârste foarte tinere.
”Am văzut cancer de pancreas și la 20 și ceva de ani. În climatul de acolo, ei folosesc mâncare gătită prin prăjire, în ulei, de teama bolilor infecțioase. Și factorii de mediu cauzează apariția cancerului la vârste tinere. Apoi, te întrebau dacă ai Hepatita C. Dacă spuneai că nu, ziceau că nu ești de pe la ei. TOȚI aveau Hepatita C”, a explicat doctorul Moldovan.
Acest lucru se datora și faptului că provincia în care s-a dezvoltat programul guvernamental era populată de oameni foarte săraci, care nu-și permiteau să ajungă nici la cel mai apropiat oraș.
În ce privește românii, și bistrițenii, implicit, doctorul chirurg Sever Moldovan a explicat că i-a găsit mai rău decât i-a lăsat, acum 11 ani.
”Ce m-a surprins, când m-am reîntors, a fost degradarea biologică. Am găsit pacienții ca fiind mai denutriți, mai prăbușiți, mai puține resurse să reziste la tratamente agresive. Erau mai viguroși atunci când am plecat!”, a explicat Sever Moldovan.
Chirurgul a explicat că toate aceste probleme sunt legate de modul de viață și de faptul că se odihnesc puțin.
Mai mult, doctorul chirurg Sever Moldovan a explicat și faptul că pancreatita, atât de des întâlnită, este de mai multe feluri, în funcție de cauză.
Puteți urmări video de mai jos, pentru mai multe informații:
[arve url=”https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/550552672449055/” /]