0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

VIDEO: Dr Laura Crețu, despre posibilitatea de a renunța la fumat cu ajutorul hipnozei medicale

Pentru a putea riposta unui asemenea mecanism patologic cum este dependența de fumat, trebuie să înțelegem care sunt mecanismele adicției, a subliniat dr. Laura Crețu, în emisiunea „Medicină pe limba ta”.

Medicul psihiatru și psihoterapeut Laura Crețu s-a specializat în Franța, muncind aproape 14 ani în Paris. La Bistrița, dr. Laura Crețu oferă consultații la Policlinica MedTotal, de pe Bulevardul 1 Decembrie.

VIDEO. Dr. Laura Crețu, psihiatru și psihoterapeut: Hipnoza medicală nu vindecă o anumită patologie, ci modifică relația cu acea patologie

Invitată în emisiunea „Medicină pe limba ta”, dr. Laura Crețu a vorbit despre dependența de tutun, dar și despre metodele de a o combate.

În tabagism există o preocupare extrem de intensă care continuă în ciuda consecințelor negative. Există o mare pierdere de timp, cu focalizare obsesională a atenției asupra obiectului adicției. Toate acestea duc la o creștere a dozelor, pe măsura consumului de țigări.

Ce se activează în momentul adicției? Se activează un circuit al recompensei care nu reprezintă, în fapt, decât câțiva neuroni care au rolul de a ne proteja. În adicție, acest circuit este în permanență excitat, fiind antrenat de un produs care provoacă o mare minciună. Pe termen lung, acea plăcere este extrem de dăunătoare vieții – a mai spus dr. Laura Crețu.

Este extrem de important să înțelegem de ce ne poate ajuta hipnoza medicală. Vorbesc chiar din experiență. Și eu am fumat. Atunci când consumăm o țigară, toate simțurile ne sunt păcălite de senzația de plăcere. Ascultăm de fapt, un „discurs hipnotizator” al țigării…

La fiecare țigară consumată se modifică bătăile inimii, se modifică circulația sangvină. Se adaugă monoxid de carbon și alte patru mii de substanțe nocive care duc la o creștere a incidenței cancerului, a riscului de accident vascular cerebral sau a infarctului miocardic – a avertizat dr. Laura Crețu.

Prin hipnoza medicală se deschide o poartă spre un alt fel de percepție. Dacă adicția înseamnă o restrângere a câmpului perceptiv doar asupra obiectului adicției – prin hipnoză câmpul perceptiv se deschide… 

Prin hipnoză ni se deschide o adevărată poartă a inventivității și a imaginației. Astfel se pot găsi și soluții foarte interesante.

Studiile în hipnoză au demonstrat că a-ți imagina un lucru sau a-l trăi produce aceleași modificări la nivelul ariilor cerebrale. În cazul fumatului, unul dintre exerciții este o propunere să te imaginezi în viața de zi cu zi fără țigară. Îți retrăiești practic viața fără acest parazit care este de fapt o plantă otrăvitoare…”, a explicat dr. Laura Crețu.

Câte ședințe de hipnoză medicală sunt necesare pentru a renunța la fumat?

Diferă de la un pacient la altul. Una sau două întâlniri sunt minimul necesar. După care unii preferă să folosească singuri, acasă, mijloacele propuse de mine… Pacienții învață practic cum să utilizeze mijloacele de hipnoză, pentru a le re-adapta în autohipnoză – atunci când apare, de pildă, starea de sevraj.

Vindecarea vine din exersarea capacității de a te detașa de obiectul adicției. Este interesant aici ce ne propune hipnoza. Nu este deloc vorba de voință. Dacă ar fi o chestiune de voință, foarte mulți ar reuși să renunțe.

De fapt este o chestiune legată de atenție. Atenția pe care o manifestăm atunci când trecem strada. Am învățat că este riscant să trecem strada fără să fim atenți.

Studiile spun că după o ședință de hipnoză, în primele 8-10 zile cam 70% dintre persoane reușesc să renunțe la fumat. Aceasta este prima etapă. A doua etapă este cea mai dificilă: este cea de menținere a sevrajului”, a recunoscut dr. Laura Crețu.

Nu toate perioadele de sevraj se manifestă la fel. Unora le este mai ușor, altora mai greu, în funcție de relația pe care o au cu țigara. „Este ca în relația femeilor bătute, cu partenerii violenți. Chiar dacă după prima bătaie ar fi simplu ca femeile să-și părăsească partenerul, majoritatea nu o fac. Își închipuie și speră că îl vor schimba cu dragoste și înțelegere. Din păcate, sunt foarte mari riscurile ca acel comportament violent să se repete. Poate dura câteva luni sau câțiva ani în care tot încasez, încasez, încasez – până când simțim nevoia să spunem stop. Corpul nu mai suportă, nici psihicul nu mai suportă. Acela este momentul de a rupe relația – fie că este vorba de un partener violent, fie că e vorba de țigară…”, a argumentat dr. Laura Crețu.

Alte detalii despre dependența de fumat și beneficiile hipnozei medicale în renunțarea la acest viciu puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Un proiect Bistrițeanul.ro susținut de MedTotal – Policlinica Ta, tratamentul TOTAL pentru sănătatea ta.

MEDTOTAL – Bistrița, Str 1 Decembrie, Nr 30

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...