Timp de aproape doi ani, activitatea compartimentului DermatoVenerologie de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost sistată. Dr Katalin Silaghi, șeful acestui compartiment a explicat în emisiunea Medicină pe limba ta că echipa sa a fost contopită în secția Covid Infecțioase.
„Am așteptat cu sufletul la gură să ne reluăm activitatea și să revenim la pacienții noștri. Suntem într-un nou sediu acum, pe strada Alba Iulia. Fără falsă modestie, pot să spun că aici e mai frumos decât aproape oriunde în țară. Ne confirmă agenții de medicamente care ne-au spus că un compartiment aproape la fel de frumos nu au mai văzut decât într-un singur loc din țară…”, a recunoscut dr. Katalin Silaghi.
Ce pacienți pot fi internați în Compartimentul Dermato-Venerologie
Majoritatea acestora suferă de ulcer. Nu este vorba doar de clasicul ulcer la stomac, pe care îl cunoaștem. Ulcerul poate să fie de natură circulatorie sau venoasă arterială.
Există și ulcerul diabetic sau ulcere pe fondul unei hematopatii. În anumite boli coagularea sângelui este bulversată, iar atunci se formează acei micro coaguli care degenerează în ulcerație. Nu apar neapărat neapărat pe piele. Unele apar pe gambe sau chiar pe tălpi – a mai spus dr. Katalin Silaghi.
Vorbim despre ulcer cronic atunci când o rană nu se mai vindecă, în ciuda tratamentului administrat…
„Se internează și pacienții care suferă de boli cronice precum psoriazisul sau eritrodermia, când pacientul se prezintă cu un tegument tot arzând. Toată pielea suferă. Se simte ca atunci când ne pârjolim bine de la soare. Este practic o arsură de gradul II, chiar III și este practic o formă a decompensării maxime a unei boli cronice pe piele. Se întâmplă când pacientul a dus pe picioare diverse boli netratate. Trebuie să depistăm atunci care e boala de fond, boala de bază. E posibil ca pacientul nici măcar să nu se știe bolnav cronic de o asemenea boală…”, a mai explicat dr. Katalin Silaghi.
Medicul a vorbit și la formele mai rare ale bolilor de piele, care pot trimite un pacient chiar și la Terapie Intensivă.
„În spatele unei tumori se poate afla drept prim semn o eritrodermie, de pildă. Iar pacientul să nu știe nimic. Pielea ne reflectă de fapt tot ce avem în interior…”, a mai spus dr. Katalin Silaghi.
Psoriazisul este o boală cronică a pielii care afectează, din păcate, nu doar tegumentul, ci și articulațiile. Este cumva determinată genetic și se contractează, uneori, în urma unui impact psiho-emoțional foarte puternic. Sunt niște zone predilecte în care apar primele leziuni: coatele și genunchii. De obicei apar simetric, bilateral, sub forma unor pete roșiatice, cu scoarțe albicioase.
Dr Katalin Silaghi a atras atenția și asupra greșelii pe care o fac foarte mulți dintre bistrițeni. Oamenii aleargă la farmacie și cumpără orice cremă consideră că le-ar face bine. Ceea ce este complet eronat.
Alte detalii importante despre bolile dermato-venerice puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos: