Dr. Cristian Mureșan, de la Clinica Sanovil, a vorbit în emisiunea Medicină pe limba ta despre virusul HPV – virusul papiloma uman – care cauzează cancerul de col uterin și leziunile precursoare ale acestui tip de cancer.
„Până acum nu exista o modalitate de a preveni cancerul de col uterin. Dar acum există vaccinul HPV care ne protejează de această infecție. Nu există cancer de col uterin fără un virus HPV. 99,99% dintre cancerele de col uterin sunt legate de acest virus”, a explicat dr. Cristian Mureșan.
Vaccinul se folosește în lume de aproximativ 14 ani. În România este gratuit din decembrie 2023 – pentru persoanele între 11 și 18 ani.
Pentru femeile cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, vaccinul este compensat 50%. Pacientele au de achitat doar jumătate din sumă, restul fiind decontat de stat.
Până la 15 ani există două doze de vaccin HPV care se administrează la intervel de 6 luni. Pentru pacientele peste 15 ani, vaccinul se administrează în trei doze.
Vaccinul este recomandat inclusiv băieților. Pentru că virusul HPV provoacă nu doar cancer de col uterin, ci și alte tipuri de cancer genital care îi afectează și pe băieți.
„Pe lângă faptul că îi protejează pe băieți de diverse tipuri de cancere, vaccinul contribuie și la stoparea transmiterii virusului”, a explicat dr. Cristian Mureșan.
Procedura este simplă: pacienții se pot prezenta la medicul de familie, de unde primesc o rețetă pentru a primi gratuit din farmacii vaccinul HPV.
Vaccinul se administrează apoi tot la medicul de familie. Nu este necesară niciun fel de testare prealabilă pentru acest vaccin.
Acesta se poate administra și pacientelor care nu și-au început viața sexuală sau care nu au făcut nicio vizită medicului ginecolog. Acesta se poate administra și pacientelor care au deja HPV sau care au leziuni precursoare a cancerului de col uterin.
Unele variante de HPV sunt considerate cu risc scăzut de cancer, în schimb provoacă negi genitali.
„Vaccinul care este pe piață în acest moment ne protejează de nouă tulpini. Două tulpini cu risc scăzut, dar și alte șapte din cele mai agresive cu risc crescut. Dacă o pacientă este infectată cu două tulpini și se vaccinează, ea va fi protejată în viitor de infectarea cu celelalte șapte tulpini.
Știm că acum există o reticență față de orice fel de vaccin… Traumele post-covid, să spunem. Dar vaccinul împotriva virusului HPV nu conține material genetic viral. Deci e imposibil să te infectezi prin vaccin”, a subliniat dr. Cristian Mureșan.
Infecția cu HPV nu trebuie considerată drept o condamnare la cancer.
Se spune că aproximativ 80-90% din populați intră în contact cu virusul HPV. Pentru că este un virus care se transmite prin contact cu zona intimă, chiar dacă acest contact este protejat.
90% dintre aceste persoane reușesc în mod natural, prin imunitatea proprie, să elimine virusul din organism. Aproximativ 10% din pacienți nu reușesc să-l elimine. De aceea este foarte important ca administrarea vaccinului să se întâmple înainte de începerea vieții sexuale.
„Lumea trebuie să știe că acest vaccin este implementat în programele naționale de screening în aproape toate țările dezvoltate. În Australia, este vaccinată anti HPV peste 80% din populație, atât fete cât și băieți. Incidența cancerului de col a scăzut din acest motiv extrem de mult. Nu s-au raportat reacții adverse importante, deci nu avem suspiciuni referitoare la acest vaccin”, a mai spus dr. Cristian Mureșan.
Alte detalii despre această infecție puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos: