Ceremoniile de început de an școlar nu trebuie să fie mai lungi de o oră și jumătate, și trebuie organizate în aer liber. Toate școlile trebuie să aibă contract încheiat un un medic de familie. În mediul rural, acest contract nu există – a avertizat dr. Anca Andrițoiu, șeful Direcției de Sănătate Publică.
La Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud s-a desfășurat azi o întâlnire cu directorii școlilor din județ și noua conducere a instituției.
Anul școlar debutează cu mesajul Învățare în siguranță! În acest context, dr. Anca Andrițoiu, șeful Direcției de Sănătate Publică, a făcut câteva precizări.
Dr. Anca Andrițoiu s-a referit la Ordinul comun 438/4629 din 2021 care prevede asigurarea asistenței medicale în unitățile de învățământ. Este stipulat aici faptul că toate școlile trebuie să aibă contract cu un medic. În acestă perioadă de pandemie cu atât mai mult. Problema se pune în mediul rural – a mai spus dr. Anca Andrițoiu.
Adeverințele medicale de înscriere la școală sunt necesare doar la începerea unui nou ciclu. Este vorba despre elevii care intră în clasa pregătitoare, în clasa a V-a sau a IX-a – a mai subliniat dr. Anca Andrițoiu.
Ceremoniile de deschidere a anului școlar nu trebuie să depășească o oră și jumătate.
Cum se va realiza vaccinarea în școli a elevilor sau profesorilor:
Prefectul Stelian Dolha s-a arătat dezamăgit de faptul că doar 57% din personalul didactic și nedidactic s-a vaccinat.
„Urmează un an școlar greu, în condiții atipice, de pandemie, în care incidența crește în fiecare zi. Două chestiuni aș vrea să aduc în atenția voastră. Unul este legat de vaccinarea profesorilor. La ultima ședință de colegiu prefectural cam 50% dintre cadrele didactice erau vaccinate. (…) Ce răspuns ar putea da un profesor nevaccinat – unui părinte, când ar fi întrebat dacă e vaccinat sau nu? Cadrele didactice sunt modele pe care tânăra generație trebuie să le urmeze…”
Prefectul Stelian Dolha a propus spre dezbatere și reintroducerea măștii de protecție, pe un perimetru de 50 de metri în jurul școlilor. Așa s-a decis ieri în cazul școlilor din București, unde incidența era sub 2/1000 de locuitori. Astăzi în Bistrița avem o incidență de 2,1/1000 de locuitori – a punctat Stelian Dolha.