Instituțiile din Bistrița au fost rugate „să-și dea mâna” în ajutorarea victimelor traficului de persoane. În prezent, în județul nostru există două minore care au fost traficate. Unele instituții au anunțat că se pot implica, altele că sunt în impas, iar altele ar miza mai mult pe prevenire.
Traficul de persoane este o problemă în societatea românească. Și din păcate, există tot mai multe victime.
În cadrul unei conferințe de Colegiu Prefectural, azi, reprezentanți ai Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj Napoca au solicitat instituțiilor bistrițene „să-și dea mâna” în ajutorarea victimelor.
Reprezentanții acesteia au dat un exemplu și au provocat reprezentanții instituțiilor bistrițene să spună cu ce ar putea contribui.
„În cursul nopții, la ora 2 a.m, domnul prefect este anunțat de către procurorii DIICOT și de către ministrul de interne că în localitatea Bistrița a fost destructurată o rețea de trafic de persoane care exploata sexual într-o casă de la marginea localității un grup de 5 persoane de sex feminin, două minore și trei majore. În același loc era ținut în stare de sclavie și exploatat la munci casnice un bărbat în vârstă de 30 de ani. Victimele au fost scoase din situația de trafic și se află în acest moment la sediul DIICOT pentru audieri. Starea victimelor:
- cele două minore în vârstă de 15 ani au nevoie de asistență medicală și adăpost, nu au familie, au renunțat la școală în clasa a V-a;
- cele trei femei majore au nevoie de adăpost, sunt înfometate și într-o stare de sănătate șubredă, una dintre ele având suferințe cronice, nu are asigurare medicală; două dintre victime au absolvit 8 clase, iar una nu știe să scrie și să citească;
- bărbatul salvat din situația de trafic nu are familie, nici casă, a locuit pe stradă, de unde a fost racolat și exploatat, a absolvit 12 clase.” au dat un exemplu bazat pe un caz real, reprezentanții CR Cluj Napoca ANITP.
Pe rând au luat cuvântul reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială, care se ocupă și de Centrul de Cazare Temporară de pe I.L.Caragiale și reprezentanți ai DGASPC BN. Aceștia au spus ce servicii ar putea oferi într-o astfel de situație.
„E de menționat faptul că Centrele din județ nu sunt specializate pe astfel de cazuri. Cu toate astea, la noi există două minore care sunt clar victime ale traficului de persoane. Și mai e o minoră în cazul căreia există suspiciuni că ar fi fost traficată”, a declarat Olivia Pop din cadrul DGASPC.
Camelia Tabără, inspectorul șef al ISJ BN, a declarat că instituția pe care o coordonează s-ar putea implica mai mult în prevenire, în ținerea unei evidențe a elevilor care părăsesc sistemul de învățământ.
„Avem peste 40 de copii care nu s-au înscris la liceu, iar în ianuarie vom avea exact situația cu abandonul școlar din primul semestru al acestui an școlar”, a declarat aceasta.
Și reprezentanții DSP BN au explicat că s-ar putea implica în ținerea unei evidențe a copiilor ce provin din medii defavorizate.
Întregul exercițiu de ajutorare a victimelor din exemplul de mai sus îl puteți urmări în video de mai jos:
[arve url=”https://youtu.be/-M6s8ZpzFAw” /]