Campania de vaccinare se derulează în județul nostru de trei luni de zile. Șefa DSP BN a explicat că s-au aruncat doar 20 de doze de vaccin. Până acum, 10 la sută din populația județului are deja prima doză administrată.
În 30 decembrie 2020 se administra prima doză de vaccin anti-covid la noi în județ.
Astăzi, prefectul a declarat că 10 la sută din populația județului nostru a primit deja prima doză de vaccin.
„Astăzi avem vaccinată ceva mai bine de 10% din populația județului Bistrița-Năsăud. În comparație cu începutul vaccinării în județ, astăzi lucrurile merg bine.
Am început timid, cu trei-patru fluxuri, și am ajuns astăzi la 13 fluxuri, plus cele de la MApN și MAI, în total deci 15 fluxuri. Sunt 36.638 de doze aduse în județ până la această oră, iar 33.729 administrate, dintre care 10.289 deja cu rapelul făcut, iar cu prima doză 23.440. Lumea își dorește să se vaccineze”, a declarat Stelian Dolha în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural.
Șefa DSP BN a explicat că 10.000 de bistrițeni s-au vaccinat și cu a doua doză, și că la noi în județ NU au fost doze aruncate, decât foarte puține.
„Am ajuns deja la 10.000 de persoane care au vaccinul administrat cu ambele doze. La noi în județ nu au fost cazuri să se arunce dozele de vaccin decât foarte puține. Vreo 20 au fost de la început. Dacă cineva care era programat a anunțat că nu poate veni, s-a luat următorul de pe listă. S-a încercat în așa fel încât să fie cât mai eficient și să nu se facă risipă. S-a întâmplat să fie nevoiți să arunce pentru că era deja final de zi, și nu au mai putut veni, sau echipa mobilă nu a mai ajuns. Dar v-am spus, doar 20 de doze, de la începutul campaniei de vaccinare”, a explicat Anca Andrițoiu.
Șefa DSP BN a explicat și faptul că au fost patru persoane care s-au reinfectat, după vaccin.
„Am avut chiar ieri un caz, o persoană care s-a vaccinat printre primele, anul trecut. Te poți infecta după vaccinare, dar faci o formă mult mai ușoară. Din păcate am avut și un deces al unei persoane infectate și vaccinate, care avea mai multe comorbidități”, a mai subliniat Andrițoiu.
Aceasta a mai declarat că valul trei a putut veni chiar cu tulpina nouă. Aceasta speră ca bistrițenii să renunțe și la reținerea vizavi de vaccinul Astra Zeneca și astfel să se poată opri creșterea numărului de cazuri.
„Acum, în valul trei, sunt și mulți copii care se infectează. Deci ar putea fi tulpina nouă. Spitalul are deja toate paturile ocupate la ATI. Azi avem 110 pacienți infectați – internați. Numărul de cazuri crește. Dar crește și vaccinarea, așa că sperăm să reușim să stopăm creșterea asta de cazuri… Am văzut o reticență în programarea la centrele unde sunt administrate doze din Astra Zeneca. Având în vedere că s-a declarat clar că nu e nicio problemă cu el, sper ca oamenii să se vaccineze și să reușim să creștem numărul de persoane imunizate”, a mai declarat Anca Andrițoiu.
Despre centrele de vaccinare și programarea la vaccin în etapa a treia, aici:
[arve url=”https://youtu.be/RjpfpcaSA2Q” maxwidth=”900″ aspect_ratio=”16:9″ loop=”no” muted=”no” /]
Cât despre administrarea vaccinului de către medicii de familie, Andrițoiu crede că există șansa ca aceștia să accepte, mai ales după ce va apărea vaccinul Johnson.
„Din prima categorie, personal medico-sanitar și din centrele de îngrijiri, au fost 2.843 de persoane, din care 2.408 au făcut rapelul. Echipa mobilă a vaccinat în două week-enduri 572 cadre didactice din care 295 au făcut și rapelul.
S-au vaccinat 471 de persoane din centrele rezidențiale dintre care 334 au rapelul. S-au vaccinat 332 de persoane nedeplasabile dintre care 143 au rapelul și 16 persoane fără adăpost. Vaccin există de toate felurile, nu am mai avut întreruperi în aprovizionare. DSP a făcut contracte cu centrele ce aparțin de autoritatea publică locală, cei care sunt în spitale fac contract cu CJAS, iar acum suntem în discuții să vedem dacă se extinde vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Deocamdată am solicitat medicilor de familie să-și exprime disponibilitatea pentru vaccinare, dar nu știm exact care sunt condițiile. Am înțeles că va veni în curând și vaccinul Johnson, iar acela se administrează într-o singură doză și va fi mai ușor de administrat în cabinetele medicilor de familie”, a declarat șefa DSP BN, Anca Andrițoiu.