1 C
Bistrița
marți, noiembrie 19, 2024

VIDEO: Deversările de la Colibița nu sunt ”fake news”. Situația nu e roz, e maro!

După scandalul iscat de imaginile cu țevile ce ar deversa dejecții în lacul Colibița, o comisie a fost în zonă pentru a analiza ”ce iese” prin țevile respective. S-a demonstrat că situația nu e roz, ci din contră. S-a constatat că sunt „iresponsabili care golesc dejecțiile în lac”. Și s-a verificat doar o infimă parte dintre aceștia.

O dată cu golirea lacului Colibița, s-au putut observa țevi care drenau apa în lac. Spiritele s-au încins când țevile respective au fost catalogate dret țevi prin care curgeau dejecții.

O comisie formată din reprezentanți ai județului și ai instituțiilor abilitate au mers în control. Și au găsit nereguli la o mare parte din unitățile verificate.

Concluziile Agenției de Protecție a Mediului – Corpul de Control de la București :

În urma acțiunii de control desfășurate, suntem în măsură să precizăm următoarele: În data de 7 martie a fost identificată o conductă îngropată prin care o societate comercială evacua prin pompare ape uzate menajere din bazinul vidanjabil. Conducta a fost dezafectată de către inspectorii aflați la fața locului și fapta a fost sancționată contravențional conform legii apelor, cu o amendă în valoare de 40.000 de lei. La circa 100 de metri în amonte de societatea sancționată s-a identificat o altă conductă, dar prin care apa nu se evacua la data controlului. Inspectorii au procedat la blindarea acesteia.

Totodată au mai fost inspectate 13 obiective aparținând operatorilor economici care, la data controlului, nu desfășurau activități fiind imposibilă identificarea evacuărilor de ape uzate de către aceștia.Conductele la care s-a făcut referire printr-un reportaj realizat de un post de televiziune au fost identificate, dar prin acestea nu existau scurgeri de apă.

În urma verificării la fața locului s-a constatat că acestea sunt conducte de drenaj realizate pentru consolidarea malului iar operatorul economic care își desfășoară activitatea în zonă are acte de reglementare în acest sens. În 8 martie, o altă societate comercială a fost sancționată contravențional cu suma de 80.000 de lei pentru instalarea unei conducte fără acte reglementare.

De asemenea s-a dispus dezafectarea în 48 de ore a conductei amplasate în lac fără aviz. Tot în 8 martie, verificându-se la pas malurile acumulării, au fost identificate patru conducte care la data controlului nu evacuau apă. În urma verificării s-a constatat că acestea aparțin unor case de vacanță care la data inspecției nu erau locuite. Conductele au fost blindate de către inspectori. Tot la data inspecției s-au realizat filmări cu drona care au arătat că nu existau alte conducte prin care să se evacueze ape uzate”, au concluzionat cei din cadrul ANPM.

SGA BN a încheiat 71 de procese verbale de control și s-au aplicat 6 amenzi contravenționale în valoare de 180.000 lei, la trei operatori economici și la trei persoane fizice, în perioada 2016 – 2018.

Concluzia gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud

Am descoperit două societăți care nu respectau legislația de mediu. În sensul că prima societate nu respecta condiția referitoare la gestionarea apelor uzate, fiind sancționată cu 100.000 de lei. Iar a doua societate, cea din filmare, nu deținea acte reglementate pentru lucrările pe care le-a făcut acolo și a fost sancționată cu 60.000 de lei. Vom depista și conductele mascate mult mai ușor acum, cu golirea lacului. Dar contravenientul folosește tertipuri de mascare a conductelor, formei de proprietate sau alte tipuri de a ascunde nerespectareaa legislației. Din motive financiare. Dar cum îi descoperim, nu avem nicio emoție să îi sancționăm”, a explicat Gabriel Petraș, șeful Gărzii de Mediu Bistrița.

Concluzia Direcției de Sănătate Publică Bistrița

Am avut doi inspectori în control. Am recoltat probe de laborator pe care le-am prelucrat la laboratorul Aquabis. Am găsit trei probe neconforme, cu nivel mare de amoniu și de materii în suspensie, ceea ce contravine legislației și am amendat cu 10.000 de lei, pentru că nu au aplicat normele igienico-sanitare în ce privește gestionarea apelor uzate și a deșeurilor. Aceste controale trebuie să continue”, a explicat Anca Andrițoiu, directorul DSP BN.

Concluzia finală e sumbră! Cele 5 amenzi aplicate în total de de instituțiile ce au fost în control au fost date la trei firme, una dintre ele primind trei amenzi.

Anul trecut au avut loc, conform rapoartelor întocmite, doar 33 de vidanjări, în ideea în care sunt sute de unități în zona lacului Colibița. Și asta nu e tot:

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=NJ6dgj6QA2s&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1MBB06Ellc7EamL2aeNt3dW0vJOc4VxsckD-B6vIIwShKn2bWVyjQGs-s” /]

Vom continua și noi cu celelalte instituții aceste acțiuni. Până la implementarea sistemului de aducțiune și canalizare, evident că trebuie să fim foarte atenți. Cred, ca o concluzie personală, că situația nu e una dezastruoasă, nu e un pericol asupra sănătății publice calitatea apei la Colibița, nici asupra speciilor de animale și plante. Dar există acești câțiva iresponsabili pe care trebuie să îi sancționăm de fiecare dată când vor mai încălca aceste norme de sanitație. Nu are rost să speriem turiștii să nu mai vină la Colibița”, a concluzionat prefectul.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: 

Alege anvelopele și roțile complete de iarnă Mercedes-Benz, pentru a călători fără griji

MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița îți oferă 30% reducere* la manopera de montare, la achiziția de anvelope sau roți complete de iarnă Mercedes-Benz. Grăbește-te, campania este valabilă doar până la 31 Decembrie 2024!