0.3 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

VIDEO: De 23 de ani, primar la țară! Flaviu Lupșan: „Nu ne-a scăpat nimic!”

„Intrasem într-un birou fără broască, fără masă, cu o simplă canapea și o jumătate de teracotă… O stare deplorabilă, cu școli dărăpănate în care copiii își duceau cu trăistuța lemnele la școală pentru ziua respectivă… Dispensarul era pe jumătate ars…”, și-a amintit Flaviu Lupșan, primar în Lunca Ilvei de 23 de ani…

Prezent ieri seară la emisiunea moderată de Iulia Stupinean – Direct în Problemă – primarul Flaviu Lupșan din Lunca Ilvei și-a amintit de momentul în care a preluat Primăria comunei, cu 23 de ani în urmă, dar a și făcut o trecere în revistă a proiectelor cu care localitatea se poate lăuda.

Lucrurile continuă într-o alertă de neimaginat. Sunt lucruri pe care în acest mandat le bifez ca realizări foarte mari, poate cele mai mari realizări de când sunt primar: sunt 37 de milioane de lei, bani foarte mulți veniți în localitate, din fonduri europene sau guvernamentale – bani care se vor regăsi în tot ceea ce înseamnă obiective, dar și un trai mult mai bun pentru locuitorii din Lunca Ilvei…”, a afirmat primarul Flaviu Lupșan.

Tot ce s-a putut atrage pe fonduri europene, s-a atras. „Nu ne-a scăpat nimic!”

Este și meritul echipei de foarte buni profesioniști din Primăria Lunca Ilvei, dar și a echipei de consultață, probabil cei mai importanți în atragerea de fonduri – a admis Flaviu Lupșan în cadrul emisiunii Direct în problemă: 3 proiecte sunt în derulare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală cu 700.000 de euro s-a modernizat, dotat și extins Căminul Cultural: „Era o adevărată bombă cu ceas, Căminul cultural fiind construit în anii 60-62…”.

Un alt proiect în derulare se referă la modernizarea infrastructurii de drumuri forestiere. Este un proiect în valoare de 1 milion și jumătate de euro, care finalizează aproximativ 15 km de drumuri forestiere: supralărgire, amenajări de râuri și pâraie, pietruire, fără covor asfaltic.

Un al treilea proiect, în valoare de 350.000 de euro, se referă la amenajarea centrului civic: „Avem 2 blocuri ANL cu 32 de apartamente, foarte frumoase. Aici este prevăzut un proiect cu parcări, cu alei asfaltate, cu spații verzi – un proiect foarte frumos care va schimba radical imaginea zonei respective… Va fi finalizat în mai 2020”, a precizat Flaviu Lupșan.”

Comuna Lunca Ilvei a fost limită de județ și parte din regiunea de graniță a Imperiului Austro-Ungar, iar blocurile au fost construite în anii 1936-1939. Au fost folosite pentru cazarea unităților militare din acea vreme… După război au rămas o perioadă libere, apoi în 1952 s-a înființat fabrica de cherestea care funcționează și acum. Blocurile au fost ocupate inițial de oameni din alte zone, la acea vreme localnicii din Lunca Ilvei refuzând să-și părăsească sau să-și ignore gospodăriile pentru a munci în fabrică – a mai povestit Flaviu Lupșan.

O altă sursă de finanțare este PNDL – un program foarte benefic pentru mediul rural. „Un prim proiect s-a referit la modernizarea unor drumuri de interes local, de 9,8 km – un proiect început în 2009 pe care n-am reușit nicicum să-l termin, însă anul trecut l-am finalizat, recepția va avea loc undeva după Paști.

Un alt proiect se referă la reabilitarea, modernizarea și extinderea Școlii Gimnaziale Nr. 1, un proiect foarte amplu, în valoare de 5.600.000 de lei, iar un al treilea proiect se referă la reabilitarea celor două poduri din localitate peste râul principal, Ilva.

Modernizarea drumurilor de interes local – aproape gata

Un proiect câștigat de comunitatea din Lunca Ilvei, aflat acum în faza de achiziții, se referă la diferența de străzi care nu au fost încă asfaltate – străduțe mici de interes local sau jumătăți de străzi.

La finalul proiectului, cei din Lunca Ilvei se vor putea lăuda că au încheiat tot ce înseamnă modernizarea drumurilor la nivel de localitate, ceea ce nu este puțin lucru… Sunt aproximativ 38 de kilometri de rețele de drumuri comunale.

Tot referitor la finanțarea prin PNDL – administrația din Lunca Ilvei are încă două proiecte în așteptare, referitoare la modernizarea iluminatului public și la reabilitarea dispensarului: „Localitatea este luminată în întregime, inclusiv în zona de deal, avem aproximativ 560 de corpuri de iluminat economice, din punct de vedere al consumului, în toată comuna… Dar acum este vorba de cu totul alte corpuri de iluminat și alți parametri…”

Primăria din Lunca Ilvei a depus încă un proiect referitor la reparația capitală a dispensarului și recompartimentarea lui, în așa fel încât aici să existe un centru de permanență la nivelul Văii Ilvelor. „Suntem la cea mai mare distanță de primul punct spitalicesc, adică la 54 de kilometri de Năsăud. Iar pe de altă parte, Lunca Ilvei este un adevărat centru muncitoresc: aproximativ 400 de oameni își desfășoară activitatea aici în domenii legate de exploatarea și prelucrarea lemnului sau fabrica de lapte”, a argumentat ieri seară Flaviu Lupșan.

O super centrală care va furniza agent termic și va produce energie

Un alt proiect depus pe Programul Operațional de Infrastructură se referă la modernizarea unitătii de producere a energiei termice și electrice, în valoare de 5.300.000.

Este vorba despre o centrală în zona fabricii, a blocurilor, care va furniza agentul termic pentru sala de sport, creșă, blocurile ANL și sediul Primăriei, și care va produce concomitent și energia necesară pentru sala de sport și creșă.

Rămâne de rezolvat, la capitolul infrastructură, partea de apă și canalizare pentru aproximativ 1,6 kilometri fără rețele… „Se vor rezolva și acestea, pentru că suntem prinși în masterplanul județului pe 2020”, a mai spus primarul Flaviu Lupșan.

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F2321789908092612%2F&show_text=0&width=560″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...