Curtea Muzeului Judeţean se transformă – începând din această seară – într-un cinematograf în aer liber! Ana Events alături de partenerii săi, le oferă tuturor bistriţenilor pasionaţi de filme şi documentare, trei seri de excepţie.
Blestemul Ariciului, în regia lui Dumitru Brudala, produs de Astra Film în 2004 a fost documentarul care a deschis azi seria filmelor româneşti în curtea Muzeului Judeţean.
Filmul urmărește pe parcursul unui an, o familie extinsă de rromi aparţinând comunităţii Băieşilor, care trăiesc într-o sărăcie extremă. Autorul îi însoţeşte în drumurile pe care le fac din catunul lor din munte – spre satele din vale, unde târguiesc mături şi coşuri pentru bani sau mâncare.
[arve url=”https://youtu.be/onzNkqCoI5E” /]
Aceste „expediţii” de iarnă sunt de fapt un drum al supravieţuirii, pentru că familia nu are nicio altă sursă de venit. Filmul este mai mult decât povestea zbaterilor lor pentru supravieţuire.
Pe parcursul celor 100 de minute, aflăm de ce băieşii fug de munca câmpului sau care sunt relaţiile lor cu ciobanii români. Aflăm, totodată, şi cum îi privesc pe băieşii bogați din comunitate – aşa-numiţii bişnițari, care au făcut averi imense din escrocherii cu inele false.
Avem ocazia, urmărind acest film, să observăm îndeaproape o gândire mitologică, activată în viaţa de zi cu zi, alături de sentimentul de apartenenţă la credinţa ortodoxă. Avem ocazia să înţelegem mai bine viaţa unei comunităţi, cu suferinţele şi absurdităţile ei, cu spiritul şi umorul care o însoţesc…
De la ora ora 22:00 în curtea Muzeului Judeţean va fi proiectată comedia 6,9 pe Scara Richter, în regia şi scenariul lui Nae Caranfil.
Comedia a fost realizată în 2017 şi spune povestea unui tânăr actor de teatru. El navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de „musical”, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”.
Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată. După decenii de absență, manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența.
Tony-actorul, soția sa instabilă psihic, tatăl hedonist și frumoasa (deși mult prea tânăra) iubită a acestuia, evoluează împreună într-un „cadril” tragi-comic. Așteaptă toţi un dezastru seismic și o premieră teatrală unde, cel puțin în intenții, „toată lumea râde, cântă și dansează…”
În distribuţie: Teodor Corban, Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin
Vineri, 13 septembrie, la la Muzeul Judeţean vor fi proiectate filmele:
- ora 20:00 – Vama Veche (documentar)
- ora 22:00 – Moromeţii 2
Sâmbătă, 14 septembrie:
- ora 20:00 – Roboţelul de aur (documentar)
- ora 22:00 – Pup-o, mă! (comedie)