De mai bine de un an și jumătate, medicii din România se luptă ca pe front cu un virus perfid, care pare să câștige cu fiecare „val” tot mai multă putere. După 9 luni, Bistrițeanul.ro s-a întors în Secția Covid a Spitalului Județean de Urgență și vă prezintă valul 4 al pandemiei de Covid-19.
Anul trecut, în decembrie, Bistrițeanul.ro pătrundea prima dată în Secția Covid a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Se întâmpla la 9 luni de la apariția primelor cazuri de Covid-19 în județul nostru.
Medicii și asistenții petreceau minute bune doar să se echipeze. Măștile FFP erau dublate de încă o mască chirurgicală. Iar mănușile erau lipite cu bandă de combinezonul fără de care niciun cadru medical nu intra în Secția Covid.
În 12 octombrie, la 11 luni de la prima vizită, Bistrițeanul.ro se întoarce în Secția Covid. Imaginea este cu totul alta. Medicii nu mai au atâtea echipamente de protecție care-i incomodează teribil, mai ales când au de petrecut și 30 de ore legate în spital.
Mulți dintre ei s-au vaccinat și au trecut deja prin boală.
Sunt însă vizibil extenuați, după zeci de ore de muncă, în care poate ajung să consulte și sute de pacienți.
În Secția Covid este o liniște monumentală, tulburată doar aparatele de lângă pacienți. Acestea sugerează de fapt cât de gravă este situația. Pacienții ar fi trebuit să fie la Terapie Intensivă, însă din cauza lipsei locurilor sunt ținuți pe secție.
Acum aproape un an, asistentul Darius Ilieșiu ne arăta cum își punea zilnic echipamentul de protecție. Acum, întrebat dacă mai poate, abia își stăpânește lacrimile, mărturisind: „E prea multă moarte…”
Cu asta a venit valul 4 al pandemiei, care seamănă moarte indiferent de vârstă, de starea de sănătate, etnie sau religie. Diferența o mai face doar vaccinul. Cât de agresivă este noua tulpină de Covid care își face de cap printre români ne spune și medicul infecționist Gabriela Mureșan.
Virusul evoluează în rău și în detrimentul nostru
„Oarecum virusul acesta evoluează în rău și în detrimentul nostru. Pacienți în stare gravă erau și în primele valuri. Dar numărul lor este mult mai mare acum. Reușim să internăm doar pacienții cu forme grave. Pe cei cu forme ușoare suntem obligați să îi tratăm la domiciliu. La Pneumologie și Infecțioase avem 100 de paturi, care sunt în permanență pline și trecem și peste”, precizează Gabriela Mureșan.
Medicii nu sunt ajutați nici de faptul că mulți pacienți ajung la spital târziu, când starea lor este deja gravă. Nu-i ajută nici faptul că peste 90% dintre pacienți nu sunt vaccinați. Și mulți dintre ei nici măcar nu cred în existența virusului. Nu mai punem la socoteală cu mulți trebuie convinși ca să accepte tratamentul.
Este și cazul tânărului de 24 de ani din Nușeni, care s-a stins după ce a refuzat tratamentul acasă. Medicii s-au luptat efectiv pentru a-l convinge să accepte masca de oxigen. Povestea lui o puteți citi AICI.
Hăituiți de volumul de muncă și numărul de pacienți
Nici acum, după mai bine de un an și jumătate de luptă cu Covid, medicii nu știu la ce să se aștepte. Iar lupta cu varianta Delta care susține valul 4 pare să fie inegală. La asta se adaugă volumul imens de muncă și numărul mare de pacienți.
Dr. Gabriela Mureșan ne-a prezentat o zi de muncă din viața sa. Nu își mai amintește când a ieșit ultima data la 14:00 din spital. Aceasta este ora la care ar trebui să se termine programul și să ajungă la familie.
„Este ceva timp de când n-am mai ieșit la ora 14:00 din spital. Niciodată nu ne gândim că s-a terminat programul de muncă, plec și restul fac mâine. Pentru că nu se poate. Avem de scris condici. Dacă nu scriem condici, nu primim medicamente.
Iar pacienții rămân fără medicamente. Trebuie să ne facem vizitele. Să consultăm pacienții care sunt aduși cu salvarea de la domiciliu. Să consultăm pacienții care se prezintă la urgență, unde vin cu statutul de suspecți.
Sunt zile în care lucrăm 8 ore. Sunt zile în care lucrăm 10 ore. În zilele de gardă lucrăm și câte 30 de ore. De la 8:00 începe tura noastră și până la ora 14:00 avem tura normală. Iar de la 14:00 până a doua zi la 8:00 avem garda. Și a doua zi dimineața la 8:00 continuăm cu tura normală. După 30 de ore nu mai ești apt ca atunci când vii de acasă odihnit… Și evident că lucrurile merg mult mai încet”, spune medicul infecționist.
Și medicii plâng câteodată… chiar când sunt de gardă
Cu o sinceritate debordantă, medicul Gabriela Mureșan recunoaște că unele zile sunt copleșitoare. Sau că și medicii mai plâng, uneori chiar când sunt de gardă. Îi afectează când pierd pacienți tineri și chiar cunoscuți. Și se bucură ca niște copii în zilele când reușesc să trimită acasă familii întregi, pe care le-au văzut luptând zi de zi cu virusul.
Întrebată dacă o afectează neîncrederea oamenilor în medici sau cuvintele urâte care li se adresează, Gabriela Mureșan spune:
„Da. Pentru că noi ne străduim în fiecare zi să facem tot ce se poate pentru ei și pentru noi. Și orice pacient tânăr îl ai pe patul de spital te gândești că poate fi un membru al familiei tale. Sau că se poate ca mâine, poimâine să fiu eu acolo. Și da, te doare foarte tare când ei manifestă neîncredere, când aparținătorii ne sună și ne vorbesc urât. Se întâmplă și asta, și nu de puține ori…”
Imaginile surprinse de reporterul Bistrițeanul.ro în Secția Covid a Spitalului Județean de Urgență Bistrița le puteți urmări în materialul video de mai jos: