0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

VIDEO: Cum se vede Bistrița prin ochii unui monarhist înrăit. Avem încă multe de aflat despre Regele Mihai

Am călătorit două nopți la rând cu trenul pe ruta București-Bistrița și retur… Ceva mai mult de 18 ore pentru 880 km în Europa, 2018! Cam tot atât se făcea și în secolul trecut, poate chiar mai puțin… Gazdele mele sunt foarte amabile, prevenitoare, au ceva ce nu găsești în Regat, la București mai ales. Aici a fost cândva Imperiul Habsburgic. Se simte damful regimentelor grănicerești și rămăsițelor admnistrației vieneze. Altă educatie, altă politețe și curtenie, alte maniere…

Tradiția aici este încă vie în arhitectură, în atmosferă.. Petrec cîteva ceasuri foarte placute in compania amfitrionilor mei. Depănăm amintiri, rîdem, descoperim ca avem destule amintiri în comun. Am întinerit brusc, suntem ca niște veterani care se reîntîlnesc după ani și sunt bucuroși că sunt între ei. Foști rockeri, monarhiști, PAC-isti, liberali, penețiști…

Rândurile de mai sus îi aparțin lui Stelian Tănase, care povestește pe blogul său (www.stelian-tanase.ro) despre vizita la Bistrița, zilele trecute, la invitația Clubului Monarhiștilor Bistrițeni.

În cariera lui Stelian Tănase există o mulțime de excepționale filme pe care el le-a făcut – despre București, despre personalități ale lumii bucureștene, în general despre secolul 19, început de secol 20… A gândi cinematografic, a gândi, să-i zicem scenaristic, este o altă formă de gândire… Pentru un literator este o deprindere foarte grea. Avem parte de o întâlnire foarte specială a unui joc fictiv – care este literatura pe care Stelian Tănase o practică – cu jocul rostitor, îl numea Noica și evenimențial al istoriei… De ce este atât de importantă Dinastia? Pentru că a dat patru figuri extraordinare, patru efigii de regi, fiecare cu specificul său… Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai… Niciunul dintre ei nu este mai prejos decât celălalt, fiecare ne arată altceva…”, a comentat istoricul de artă Oliv Mircea, prieten apropiat și coleg de facultate cu scriitorul Stelian Tănase, subliniind totodată că este vorba despre o carte cu atât mai necesară, cu cât s-a scris atât de puțin despre începuturile aurorale ale României moderne…

Stelian Tănase a amintit celor prezenți de primele sale vizite la Bistrița, în zbuciumații ani 80, când avea să-l întâlnească în Galeriile Arcade 24 pe părintele Nicolae Steinhardt, sosit la Bistrița de la Mănăstirea din Rohia, evocând și momentele în care a sosit aici însoțit de Alexandru Paleologu și pictorul Sorin Dumitrescu, sau momentele de după anii 90, când a ajuns la Bistrița pentru a fonda filiale ale Partidului Alianța Civică…

Stelian Tănase și-a lansat la Bistrița două cărți – „Dinastia” și „Nocturnă cu vampir Opus 1”, povestind că „pe la mijlocul anilor 2000 eram oarecum iritat și preocupat de ideea că publicul larg sau oamenii simpli  din piață, de unde îmi cumpăr eu legumele, nu știau că există un rege, că putem să ne organizăm și altfel viața – și discutând cu Regele Mihai, i-am fost apropiat, m-am bucurat de această relație și nu m-am săturat de ea vreodată – dar și cu oameni apropiați cu care am militat umăr la umăr pentru cauza unei monarhii constituționale în România – a apărut ideea că trebuie făcut ceva ca să depășim mediile elitiste și să încercăm o străpungere spre publicul larg…

Așa a apărut un film pentru televiziune, fiind realizat într-un timp rezonabil, cu oameni de cea mai bună calitate – comentariile din off fiind, de pildă citite de Victor Rebengiuc – fiind difuzat la Televiziunea Română în 2007. Tocmai pentru a fi la îndemâna oricui – Stelian Tănase a postat cele 21 de episoade ale documentarului și pe Youtube. Ulterior, autorul s-a gândit să adapteze textul scenariului și să-l transforme într-o carte ușor de parcurs, care să poată fi citiă și copiilor și care să poată fi consultată ulterior de oricine își dorește…

Despre volumul „Nocturnă cu vampir Opus 1”, autorul a declarat că este o pastișă și o parodie, dovadă citatele din Charles Bukowski presărate în text, dar și că a dorit să scrie o carte care să respecte întru totul canonul unui roman polițist, depășindu-l, în același timp.

Stelian Tănase a anunțat, totodată, că pregătește o carte de dialoguri cu MS Regele Mihai, care cuprinde aspecte inedite din viața suveranului, volum despre care au convenit împreună să fie publicat abia după moartea sa. „L-am întâlnit la Paris… Am stat de vorbă cu Regele toată noaptea, avea o dragoste infinită și absolută pentru România… N-am mai văzut așa ceva niciodată… Trăia cu România în suflet permanent…”, a mărturisit Stelian Tănase la Bistrița.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/ro2YM1MJMpg” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...