Un tânăr de 27 de ani a fost la un pas să-și piardă viața după ce un mal de pământ l-a prins de la brâu în jos. Culmea este faptul că acest accident de muncă putea fi evitat, dacă s-ar fi respectat regulile minime de protecție a muncii. Mai mult, muncitorul era singur cuc pe șantier, apelând la localnici să-l scoată de sub pământ.
Cum se lucrează pe șantierele din județ? Cu firme care pun mâna pe licitații, după care subcontractează la alte „firmulițe” total nepregătite logistic și cu forță de muncă pentru astfel de lucrări.
Asta s-a întâmplat și la Susenii Bârgăului, unde, vineri, un tânăr de 27 de ani a fost prins sub un mal de pământ, având nevoie de ajutorul pompierilor militari pentru a se elibera. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Reprezentantul firmei care se ocupa de lucrări susține că terenul era asigurat și că exista inclusiv o cușcă menită să protejeze muncitorul. Potrivit martorilor, însă, panourile și cușca de protecție existau, însă nu erau montate astfel încât să protejeze muncitorul de un eventual accident, în ciuda faptului că se știa că solul din zonă este instabil.
Să nu mai punem la socoteală faptul că muncitorul era singur cuc pe șantier, iar în momentul producerii accidentului a apelat la localnici pentru a-l ajuta, colegii săi nefiind în zonă.
„Este o lucrare pe fonduri europene, în valoare de un milion de euro. Este o lucrare de canalizare. O firmă a luat licitația și a subcontractat la mai multe firmulețe din zonă. E o mare problemă cu forța de muncă în zonă”, a explicat primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan.