Ni se pare deja firesc faptul că în Bistriţa avem extensii universitare sau că elevii au oportunitateade a face o facultate chiar acasă. Dar începuturile acestui fenomen nu au fost deloc uşoare. Nu veţi ghici niciodată cui trebuie să mulţumim pentru acet lucru:
În urmă cu 20 de ani, existenţa unei facultăţi la Bistriţa părea o încercare ambiţioasă şi incredibilă pentru mulţi. Astăzi ea este deja un fapt firesc, intrat în peisajul cotidian. Cu toate acestea, începuturile nu au fost deloc uşoare.
Ieri şi alaltăieri, la Extensia Universitară Bistriţa a UBB Cluj-Napoca s-au celebrat 20 de ani de învăţământ geografic universitar. Despre oportunitatea înfiinţării unui colegiu universitar la Bistriţa în 1999 – a vorbit şi prof. univ. dr. Pompei Cocean, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
Născut în Târlişua, profesorul universitar a fost distins cu premiul Academiei Române în1997, remarcându-se în activitatea ştiinţifică şi literară. A fost numit, de altfel, şi Cetăţean de Onoare al judeţului în 2016.
Sâmbătă, la Bistriţa, în Aula Magna a Extensiei Universitare Bistriţa, profesorul Pompei Cocean a făcut un scurt istoric al instituţiei. „Cred că suntem cu toţii de acord că atunci când o instituţie îşi evaluează activitatea în decenii, ea începe să scrie istorie. Pentru ca această istorie să fie temeinic încifrată pe papyrus, este nevoie să ne aplecăm înainte de orice asupra începuturilor. De ce? Pentru că de auspiciile acestor începuturi depind foarte multe din evoluţiile ulterioare…”, a început profesorul universitar Pompei Cocean.
„Ca să înaintăm propunerea la senatul Universităţii Babeş-Bolyai, a fost nevoie să obţinem acordul şi ajutorul autorităţilor locale. Fiind din partea locului, m-a delegate să vin la Bistriţa. Aici este locul să menţionăm aportul unui om din Bistriţa, fără ajutorul căruia ne-ar fi fost foarte greu să facem pasul următor…”, a subliniat prof. univ. dr. Pompei Cocean.
Este vorba despre un profesor de geografie de la Colegiul „Liviu Rebreanu”, pe atunci inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud, care a mijlocit întâlnirile cu autorităţile locale din acele vremuri.
[arve url=”https://youtu.be/wuBXkkEnX5M” /]