-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

VIDEO. Cristina Iurișniți (USR): Ultimele decizii, la nivel de minister, după multe tergiversări și comentarii din partea părinților și profesorilor

Deputatul USR  Cristina Iurișniți a vorbit la Bistrițeanul Live despre ultimele decizii, la nivel de minister, după multe tergiversări și comentarii din partea părinților și profesorilor, dar și despre provocările începutul de an școlar. Doar cinci localități din județ încep școala în scenariul hibrid:

La nivelul județului stăm destul de bine, raportat la alte județe. Am avut câteva focare în județ, dar la nivel actual școlile se vor redeschide în Bistrița în totalitate. La nivel de județ avem cinci localități unde se merge pe scenariul galben. Este scenariul hibrid, care prevede, prin rotație – ca jumătate din clasă să fie prezentă fizic, iar cealaltă jumătate să rămână acasă și să urmeze cursurile în format electroni, în onlinea precizat profesoara Cristina Iurișniți.

Singurul oraș din județ care începe școala în scenariul galben este Beclean. Celelalte localități care vor începe școala urmând scenariul mixt sunt Dumitra, Spermezeu, Rebra și Livezile – a mai spus Cristina Iurișniți.

Deputatul USR a recunoscut că există multe provocări cărora trebuie să le facem față. Important este să fim informați corect, autoritățile asta trebuie să facă – să informeze corect cetățenii, ca să nu mai existe această panică inutilă de foarte multe ori.

Să fim echilibrați și să vedem ce fac și alte state, cum se descurcă – a mai punctat Cristina Iurișniți, oferind drept exemplu modelul Irlandei sau al Germaniei.

Din punctul meu de vedere, e important să avem această zonă de siguranță sanitară, de distanțare socială, ca toată lumea să fie liniștită în primul rând.

Dar e foarte greu să ceri copiilor mici să aibă masca pe gură ore în șir, pentru că este imposibil.

Ultimele decizii, la nivel de minister – după multe tergiversări, presiuni și comentarii din partea părinților și a profesorilor – au venit tocmai în această idee. Și anume, că acești copii mici nu pot purta mască ore în șir, dar și că elevii din clasele terminale (clasele a VIII-a și a XII-a) trebuie să fie prezente fizic la școală…”, a mai remarcat deputatul USR.

Școala începe sub semnul întrebării, în timp ce administrația Crețu alocă bani pentru Pârtia Cocoș

Mai sunt multe școli care nu au spații suficiente – a punctat deputatul Cristina Iurișniți. Sau școli care, cu toate că sunt în scenariul verde, din lipsă de spațiu vor fi nevoite să-și desfășoare cursurile cu o parte din copii conectați online la orele de curs.

Azi, în Sângeorz, am vizitat școală gimnazială și mi s-a confirmat problema spațiului insuficient.

De asemenea, în același context, 15 unități de învățământ din Bistrița vor începe noul an școlar în scenariul galben, cu jumătate dintre elevi în bănci și jumătate acasă.

Există mulți părinți care nu au cu cine să îi lase pe copiii care vor învăța în online.

Primăria Bistrița este preocupată mai degrabă dirijeze finanțări spre Pârtia Cocoș…!”

Potrivit unui anunț de pe site-ul de licitații publice, administrația Crețu a alocat alți 15.000 de lei unei firme din Sinaia, pentru prestarea serviciilor de revizie generală la telescaunul și teleschiul aferente pârtiei de schi Cocoș din cadrul Complexului Sportiv Polivalent Wonderland” – s-a revoltat deputatul USR Cristina Iurișniți.

Până la urmă totul se rezumă la investiții și finanțare

Niciodată nu ajung banii în sistemulde învățământ. Nu știu de ce nu există această conștientizare că trebuie să investim în educație. Este singura investiție eficientă și care să dea rezultate pe termen mediu și lung. Este cea mai bună investiție în copiii noștri este. Investești, practic, în viitorul țării, al familiei tale. Este absolut esențial. Iar la acest capitol noi suntem încă deficitari.

Cu 2,9 din PIB suntem la jumătatea lui 6% potrivit legii. De ani de zile, din 2011, nu se respectă legea. Niciun guvern nu a alocat până acum acel 6% din PIB prevăzut în legea nr 1/2011, legea educației naționale”, a mai avertizat Cristina Iurișniți.

Acum, în această criză sanitar-economică-educațională de care vorbeam, sunt confuzii, debusolări și probleme care ne urmăresc. Vin din spate. Dacă nu s-au rezolvat, nu scăpăm din ele. Prima provocare a fost digitalizarea. Mulți profesori habar nu aveau să predea la distanță, mai ales cei în vârstă care nu erau obișnuiți cu noile tehnologii”, a remarcat Cristina Iurișniți.

Deputatul USR s-a referit și la responsabilitatea părinților care au de înțeles că trebuie respectate niște reguli, dar și la importanța de a lua atitudine. „E important să nu criticăm doar de dragul de a critica. Să luăm atitudine și să spunem când lucrurile nu merg bine, ca ele să se miște, să se întâmpole ceva, nu să acceptăm orice…”, a mai spus Cristina Iurișniți.

Despre alte probleme în educație, în Bistrița-Năsăud puteți afla urmărind întreaga emisiune, mai jos:

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/CKuX3wbZLOU” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: