0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

VIDEO – Cornel Bertea Hanganu, despre învățământul profesional dual: „Un muncitor calificat nu va fi niciodată șomer”

Ne plângem că nu mai avem meseriași – instalatori, sudori, zugravi sau mecanici buni. Dar nici nu avem curajul de a încuraja școlile profesionale. Rodna are extraordinara șansă de a pune la punct un Centru de Excelență pentru Formare Profesională în Sistem Dual. Dar consilierii locali de acolo nu reușesc să întrevadă potențialul uriaș și benefic al inițiativei.

Cornel Bertea Hanganu este consilier în cadrul Departamentului de Dezvoltare Durabilă al Guvernului, dar și fondatorul conceptului Școala fără șomeri.

A ajuns la Rodna în 2016. A rămas atașat de comunitatea de acolo și – alături de administrația locală – a luptat încă de atunci pentru realizarea unui Centru de Excelență pentru Formare Profesională în Sistem Dual.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic. Ea are la bază un contract de parteneriat între firme / companii, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială. Are la bază, de asemenea, și contracte individuale de pregătire practică între cpmpanii, elev/părinte-tutore și școală.

Învățământul dual se adresează absolvenților clasei a VIII-a de până la 26 de ani. 

Se studiază cel puțin 3 ani. Clasele de elevi sunt formate la inițiativa firmelor / companiilor interesate, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică. Pe baza cpntractului de parteneriat și a contractelor individuale de pregătire practică, firmele asigură pregătirea practică a elevilor. Tot firmele asigură și o bursă profesională de minim 200 de lei, precum și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor.

Zilele trecute, Cornel Bertea Hanganu a venit în fața consilierilor locali din Rodna, pentru a le explica avantajele învățământului profesional în sistem dual pentru toată Valea Someșului.

SCRISOARE DESCHISĂ de la fondatorul proiectului Școala fără Șomeri după ce CL Rodna a respins proiectul înființării unui Centru de Excelență pentru Formare Profesională în Sistem Dual

Aceste avantaje sunt deja demonstrate de cele peste 350 de clase profesionale înființate de Școala fără Șomeri din 2016 și până acum.

Acest traiect educațional este o alternativă de excelență. Este o abordare din care toți au de câștigat: școala, copiii și famiile lor, dar și agentul economic. L-am dezvoltat după modelul german. Am implicat un al patrulea partener – administrația locală”, a explicat Cornel Bertea Hanganu.

Degeaba aveți peisaje fabuloase, dacă nu puteți să țineți un turist șapte zile în zonă

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, Cornel Bertea Hanganu a explicat că proiectul de la Rodna a demarat în 2016, când a ajuns prima oară la Rodna.

Școala gimnazială „Florian Porcius” din Rodna a devenit liceu, în urma unor demersuri. Altfel nu s-ar fi putut aduce clase de proferională într-o școală gimanzială. Avem acum cadrul necesar pentru a putea dezvolta un centru de excelență. Visul primarului era să construiască un centru de pregătire profesională a forței de muncă după modelul Școlii profesionale de Ospitalitate de la Lausanne, Elveția. Modelele de bună practică de acolo se doresc implementate și aici.

Acestea duc implicit către dezvoltarea turismului din zonă. Degeaba aveți peisaje fabuloase, dacă nu puteți să țineți un turist șapte zile în zonă. Nimeni nu va veni să aștepte o jumătate de oră să fie servit la masă…”, a mai spus Cornel Bertea Hanganu.

Există și la Bistrița o clasă profesională în sistem dual, susținută de Teraplast, dar și compania Leoni se va implica în acest sistem:

Leoni vrea să-și formeze muncitorii încă din școală. Trei licee vor colabora cu producătorul, unul chiar din acest an

Îi spunem centru de excelență în primul rând pentru că școala profesională în sistem dual este o alternativă de excelență. Am demonstrat-o prin proiectele pe care le-am făcut și prin clasele pe care le-am înființat.

Am generat pentru prima oară în România o concurență foarte mare pentru clasele profesionale. Am avut și câte 3, 4 elevi care s-au „bătut” pentru a intra pe un loc eligibil susținut de un agent economic. Pentru că și agentul economic a venit dispus să investească în acest lucru. Pentru că a înțeles corect cum trebuie implementat acest sistem”, a mai explicat Cornel Bertea Hanganu.

Am reușit în 2018 să modificăm Legea Educației ca să permitem nu doar tinerilor de până 23 de ani să se înscrie la școală profesională, ci și elevilor de până în la 26 de ani. Astfel, au șansa să acceseze acest sistem și mai mulți tineri.

Ne-a interesat să ne adresăm acelor tineri care nu mai urmează o formă convențională de educație. Nu urmează nici o formă alternativă de educație, dar nici nu se regăsesc în câmpul muncii. Unii ar spune că nici nu se mai găsesc în țară…

Acum, vârsta legală pentru înscrierea la oferta educațională a unui agent economic este de 26 de ani. Avem foarte multe proiecte cu absolvenți de liceu care au luat-o de la zero, pentru a învăța o meserie. Practic, asta este ideea învățământului profesional dual. Un muncitor calificat nu va fi niciodată șomer”, a subliniat Cornel Bertea Hanganu.

Alte detalii despre acest sistem puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. De câțiva ani am practicanți în domeniul tinichigerie, vopsitorie….. unul singur în toți acești ani a vrut și a învățat ceva, a terminat școala și a plecat, copilul e cu bani, fermă, animale, utilaje etc, restul sunt cu școala vieții la profilul de Facebook, e bună calificarea, diploma, dar trebuie experiență și asta numai de ei depinde, altfel ieși din școală doar cu o diplomă egal cu 0, cursurile sunt o glumă banală, și eu am făcut, să nu fi șomer trebuie să fii serios și muncitor, trebuie să vrei… am diplomă din școală de parchetar, după câțiva ani de muncă am făcut și calificare de tinichigerie, vopsitorie și acum vopsesc de aproape 20 de ani mașini, dar am ajuns aici că am vrut și am muncit enorm

  2. Toata treaba este ca putini angajeaza oameni calificati sau ofera calificarea la locul de munca pt ca asta inseamna salarii mai mari, cam toti angajatorii ofera doar salarii minime pe ecobonie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...