Andrei Csillag – în vârstă de 34 de ani bistrițean de etnie maghiară – a candidat pe listele POT, fiind ales deputat de Bistrița-Năsăud. Părinții și bunicii săi sunt de etnie maghiară. Și-a petrecut copilăria în cartierul Ștefan cel Mare din Bistrița, urmând apoi apoi secția maghiară a Colegiului „Andrei Mureșanu”.
Invitat la Bistrițeanul Live, deputatul Andrei Csillag a abordat inclusiv un subiect mai sensibil. „Eu și fratele meu am crescut fără părinți. Părinții noștri au fost absenți din viața noastră. Bunica ne-a crescut și pentru asta îi suntem foarte recunoscători. Fără nucleul acela de bază, fără un tată și o mamă rămâi un pic afectat, crești cu un dezavantaj. Ești descurajat și rușinat multă vreme și te întrebi dacă nu a fost cumva vina ta”, a mărturisit Andrei Csillag.
Fără să intre în foarte multe detalii, acesta a recunoscut că acum, la 34 de ani, se consideră un om relativ de succes. A derulat câteva afaceri, este tatăl unui băiețel frumos de care e foarte mândru, Marco. „Împreună cu soția mea Alina încercăm să-i oferim lui Marco nucleul de care eu am dus lipsă. Mesajul pentru tineri ar fi că dacă eu am pornit în viață de la -1 și am reușit să ajung undeva – atunci e clar că oricine poate. Nu am avut pile și cunoștințe. Cam tot ce am făcut, am făcut de la –1 și am făcut pentru că am vrut”, a mai spus Andrei Csillag.
A început studiile la Universitatea Babeș-Bolyai dar le-a întrerupt la un moment dat și nu le-a mai finalizat.
Primul business pe care Andrei Csillag l-a început în Bistrița, la 20-21 de ani, a fost o cafenea pe pietonal. Provenind dintr-o familie modestă, fără să știe să gestioneze prea bine banii, cafeneaua nu a fost un succes de lungă durată.
Forțat cumva de destin, a ajuns să muncească în Germania. Din Germania a ajuns în Anglia, unde încet-încet a investit în sine și – job după job – a tot avansat în carieră.
„Am ajuns la o firmă pe nume SQS, care se ocupa de reabilitarea trotuarelor și pavajelor. Am început ca training planner, iar în decurs de 7-8 ani am ajuns contact Manager. Am preluat operațiunile companiei în sud-estul țării”, a explicat deputatul.
Andrei Csillag vorbește maghiara, engleza și germana și spune că determinarea și prietenii l-au ajutat cel mai mult atunci când a dat de greu.
„Am avut lângă mine tot timpul oamenii potriviți. Am avut norocul să mă lipesc de un anturaj de la care am învățat mult. Prietenii m-au tras în sus”, a admis Andrei Csillag.
În Anglia, după câțiva ani la SQS, bistrițeanul și-a înființat o firmă. Firma se ocupă de instalarea de utilități și ulterior întreținerea acestora. Ulterior au început lucrări cu firma din Anglia și în Germania. Nu a fost ok din punct de vedere financiar, pentru că englezii, ieșind din Uniunea Europeană, impuneau o dublă taxă. Astfel, Andrei Csillag a optat pentru varianta de a înființa o firmă în România, cu un cod de taxare european, pentru a fi taxat o singură dată.
Tânărul deputat a mai precizat că nu s-a întors în România pentru o carieră politică, ci pentru că și-a dorit să-și crească băiatul în România.
Cariera lui politică a început la PNL, în clasa a XI-a și a XII-a. „Aveam o gașcă de prieteni din Ispirescu, care erau toți membri TNL. Sincer să fiu, la început m-am dus pentru chefuri. Era frumos la chefuri și în campanie. Încet, a început să-mi placă foarte mult. Apoi am simțit că dacă e făcută de oamenii potriviți, politica poate să schimbe ceva.
Am ajuns președinte la TNL, după Dan Costin. Iar în timpul facultății am devenit președinte al Clubului Studenților Liberali. Am avut o experiență foarte plăcută acolo, cu foarte multe excursii și școli politice. Am avut norocul și onoarea să-i ascult vorbint pe Tăriceanu, Ludovic Orban, Crin Antonescu, Băsescu…
Am făcut un pic de pauză cu politica atunci când a apărut USL – coaliția PNL cu PSD… Nu m-am mai regăsit în doctrina aceea”, a povestit Andrei Csillag.
Cum a ajuns Andrei Csillag în POT?
A fost o poveste destul de amuzantă, a admis Andrei Csillag la Bistrițeanul Live. Tânărul a recunoscut că nu auzise de POT până în vara lui 2024. avea un prieten foarte bun în Anglia care i-a povestit despre acest partid.
A căutat informații și s-a regăsit în politica sa de centru-dreapta. Decizia de a candida pe postul de deputat a luat-o cu o săptămână înainte de alegeri.
„Am fost primul partid care a depus semnăturile 100% electronic, dar nu toate locațiile au reușit să preia electronic semnăturile. Așa am pățit și eu la Bistrița. Când m-am dus la BEC cu patru stickuri, președintele m-a întrebat unde-s dosarele. Oamenii de acolo au fost foarte de treabă, ne-au preluat stickurile. A existat în lege și opțiunea asta de a depune totul online”, a explicat Andrei Csillag.
Acesta a recunoscut că a făcut și un pic de campanie, nu foarte multă, din lipsă de buget. S-au împărțit pliante, s-au lipit afișe, iar restul s-a desfășurat online.
Andrei Csillag a mai explicat că se aștepta să ia 5000 de voturi. Nu a dormit în duminica alegerilor, tot sunând în dreapta și-n stânga după informații. Luni dimineață a aflat cu surprindere că POT a luat 8,63% din voturi, câștigând la redistribuire și un post de senator, pe lângă cel de deputat.