0.2 C
Bistrița
marți, noiembrie 5, 2024

VIDEO – Cheia de boltă a turismului în Bistrița-Năsăud: Un cinematograf în Peștera Tăușoare…!

Ar putea fi cheia de boltă a turismului în Bistrița-Năsăud! „Visez un cinematograf în peșteră… Visez o platformă pe structură de inox – care nu produce efecte negative asupra ecosistemului… Pe această platformă s-ar putea amenaja 15 locuri și un ecran de proiecție…

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, custodele care se ocupă de peștera Tăușoare – Crin Triandafil Theodorescu – a povestit despre potențialul turistic al peșterii Tăușoare. 

Avem un potențial turistic, dar nu atât de bogat pe cât ne place nouă să credem. Din punct de vedere al turismului peisagistic suntem mult sub Maramureș. Din punct de vedere al turismului religios, suntem sub Bucovina, cu toate bisericile ei în stilul gotic târziu. Colibița, din păcate pare blocată într-o situație fără ieșire. Ar fi turismul cultural și frumoasele case din Bistrița. Dar să fim onești, discutăm de 5-6 case în stil renascentist, câteva în stil eclectic și câteva în stilul gotic… 

De ce ar veni cineva la Bistrița, în loc să meargă la Mediaș sau la Sighișoară unde să vadă cetăți întregi, nu doar 300 de metri de ziduri, cum avem noi…?”, s-a întrebat custodele peșterii.

S-a modificat mult profilul psihologic al turistului. Noi funcționăm după paradigma de acum 30 de ani. Acum 20 de ani, doar 10% dintre turiști veneau cu mașina. Acum vin cu mașina 95%.

Peștera reprezintă o ofertă turistică unică. Va avea un mare potențial de atractivitate, pentru tot sistemul turistic județean.

Visez un cinematograf în peșteră. Visez o platformă pe structură de inox – care nu produce efecte negative asupra ecosistemului… Pe această platformă s-ar putea amenaja 15 locuri și un ecran pe care să ruleze un film educativ, de pildă…

În acest fel, turiștii ar putea să pătrundă în locurile ascunse și inaccesibile ale peșterii. Ar fi astfel accesibile turiștilor toate valorile peisagistice protejate în restul peșterii de cercetători.

Pentru turiștii care vizitează acea sală din peșteră ar fi un moment de educație. Ar învăța aici despre protejarea naturii și etosul aparte al peșterilor… Cred că am ajuns în punctul în care putem să pretindem lumii științifice să permită accesul în această sală distinctă…”, a mai spus custodele peșterii.

Crin Triandafil Theodorescu a subliniat că deschiderea peșterii Tăușoare către turiști – protejând-o în același timp – „ar reprezenta cireașa de pe tort – cheia de boltă a turismului în Bistrița-Năsăud…”

VIDEO: Cum se va putea vizita cea mai frumoasă peșteră de pe planetă – Peștera Tăușoare

În peșteră ești mereu în pericol – a povestit custodele peșterii Tăușoare. „Primul dintre pericole este determinat de infatuarea celor care pătrund în peșteră. De mândria că le știi pe toate și că nu ți se poate întâmpla nimic… Atunci devii pericol pentru tine însuți”, a mărturisit Crin Triandafil Theodorescu.

Avem niște caracteristici biologice irepetabile la nivelul planetei în peștera Tăușoare. Practic, fiecare pas pe podeaua peșterii poate să însemne uciderea a patru exemplare din vietățile miraculoase uneori microscopice care există acolo. Nu ne putem permite asemenea gesturi necugetate…”, a mai spus Crin Triandafil Theodorescu.

Crin Triandafil Theodorescu s-a referit și la Bilele de Tăușoare, nodulii sinergetici carbonatici – unici pe planetă. 

Au un mister anume: misterul originii lor. În România există aproximativ 7.200 de kilometri pătrați de carsturi. În lume există în jur de un milion de kilometri pătrați de carsturi, de calcare, de roci carstificabile cu foarte multe peșteri.

Doar în România există 12.500 de peșteri. În tot acest vast areal cavernicol – într-un singur loc de pe planetă există acești noduli sinergetici carbonatici. În Peștera Tăușoarelor.

Au fost oameni de știință care au aterizat cu avionul la Cluj, s-au urcat în jeep, au venit la peștera Tăușoare și au pupat literalmente bilele de Tăușoare. Sunt unice. Din punct de vedere geologic sunt irepetabile…”, a povestit Crin Triandafil Theodorescu. 

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Dacă domnul părinte începe sa gândească asa, înseamnă că ar trebui schimbat urgent din funcția de administrator al Tausoarelor. Și să-i luați cheile. Bine, n-a fost niciodată bun pentru treaba asta, dar asta e alta poveste.
    Dom’parinte, și ceva fabrica de popocorn acolo, e musai la cinematograf. A, să nu uiți de toalete, alea în care se fac necesitățile.
    Eu zic sa nu-l mai lăsați sa intre în peșteră că-i un pericol pentru rezervație.

  2. Păcat, păcat de Crin că a cam pierdut de o vreme încoace legatura cu realitatea! Eu înțeleg sa ai la îndemână vorba nimerită care merge la suflet prin învăluire, dar este o măsură care este depășită, este o judecată a oamenilor din jurul tău, o percepere a valorii de păstor al oilor Domnului, puțin cam alterată!

  3. Din pacate nu cred ca o sa reuseasca pentru ca toate ideile bune se duc naibii in tara asta. Ca de obicei intotdeauna sint uni care stiu mai bine ce si cum ca ne pricepem si la fotbal si la poliitica si la orice. Popa asta pare sa stie ce spune dar nu cred ca o sa reuseasca ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.