Așa era celebrat, pe vremuri, cel mai harnic flăcău din sat care reușea să înfrunte vigilența vecinilor și să iasă primul la arat, primăvara! Se încingea o urmărire ca-n filme… Dacă plugarul era prins, avea de plătit pentru tot anul…!
Plugarul este un obicei străvechi în cadrul căruia este sărbătorit cel mai harnic flăcău din sat care iese primul cu plugul la arat primăvara. Ceilalţi feciori îl urmăreau şi încearcau din răsputeri să-l prindă.
Dacă plugarul este prins, acesta trebuie să meargă la Primărie, să semneze un act. Mai apoi trebuie să-i cinstească pe feciorii din sat cu un pahar de băutură.
În a doua zi de Paşti, după ieşirea de la biserică, tot satul îl vizita pe plugar. Toți sătenii îl conduceau cu mare alai, păzit de „jandarmi” cu puști de lemn, în sunetul pocnetelor de bici. Într-o teleguță împodobită cu crengi de brad – alaiul trebuia să ajungă la apă și la scăldat…
Tradiția era ca după ce plugarul este scăldat în apă, tot satul să participe la o horă de pomină. Jocul se întindea de la prânz până spre seară. Culmea, plugarul cel harnic era nevoit să plătească jocul satului pe tot parcursul anului.
Acesta ar fi, pe scurt, subiectul unui film etnografic extraordinar, realizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale.
Documentarul se intitulează „Obiceiul plugarului la Șieuț – Ieșitul plugului întâi”. A fost lansat în aprilie 2018, la Centrul Cultural Dacia:
Filmările pentru producția documentar etnografică au fost realizate în Șieuț, în perioada martie-aprilie 2017. Cei mai norocoși dintre bistrițeni au avut ocazia să participe la avanpremieră, acum doi ani.
Ceilalți, care au ratat ocazia acum doi ani, au acum prilejul să se delecteze cu peisajele și obiceiurile din Șieuț.
Anul trecut, filmul documentar s-a bucurat de numeroase aprecieri din partea publicului larg. A fost preluat și difuzat de o serie de posturi de televiziune precum TVR 3, TVR Cluj, Ardeal TV, AS-TV Bistrița sau Sîngeorz TV.
Filmul a fost realizat de etnolog drd. Smaranda Mureșan și Cristian Vrăzmaș, specialiști ai Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/Q-bnSwJWl88″ /]