0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

VIDEO: Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan din Telciu, în scandalul cu Aquabis

Sute de locuitori din Telciu protestau împotriva tarifelor prea mari impuse de Aquabis, acum aproape două luni. Ei solicitau primarului Sever Mureșan să renunțe la serviciile Aquabis și să înființeze un serviciu local pentru administrarea independentă a rețelei de apă și canal din Telciu. Ce soluții a găsit Sever Mureșan, primarul localității:

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Sever Mureșan din Telciu s-a referit, între altele, și la scandalul cu Aquabis – izbucnit în localitatea pe care o administrează. Detalii despre acest subiect, puteți reciti mai jos:

Scandalul de la Telciu, încă nerezolvat: Nu vor cu Aquabis, dar nici nu pot fără!

SCANDAL la Telciu! Locuitorii vor să se lepede de Aquabis. Compania îi amenință că-i lasă fără apă

Am verificat, tarifele sunt stabilite pe cinci ani de zile de A.N.R.S.C (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) și se majorează la nivel de 2-3% în fiecare an, de regulă rata inflației… Mi-au solicitat unii și demisia, deși – nu eu am fost cel care a dat acea hotărâre, ci Consiliul Local”, a precizat Sever Mureșan.

Primarul din Telciu a explicat că aderarea la ADI Apă-Canal s-a întâmplat în 2007, când Consiliul Local de atunci a votat acest lucru.

Au fost probleme care au tergiversat până anul trecut. Am investit și noi, din bugetul local o mulțime de bani. Tot procesul de modernizare a rețelei de apă-canal s-a încheiat în septembrie anul trecut, dată la care cei de la Aquabis, ADI Apă-Canal, au solicitat să preia sistemul de alimentare cu apă. Ei au vrut să facă acest lucru și înainte, dar Consiliul Local nu a fost de acord cu asta”, a explicat primarul din Telciu.

Sever Mureșan a recunoscut că oamenii sunt nemulțumiți. „Anul trecut teriful la apă și canalizare în Telciu erau 165 de lei pe familie. Pe lună ar fi fost cam 8 – maxim 13 lei pentru apă la discreție, necontorizată. Apa nu era nici filtrată corespunzător, sau era filtrată în condițiile pe care le aveam… Era de fapt o apă brută, fără a ni se asigura potabilitatea ei. Din februarie a intrat în funcțiune stația de tratare a apei, realizată pe MasterPlan etapa I. Acum beneficiem de apă de calitate. Tariful li se pare acum oamenilor foarte ridicat…”, a mai spus Sever Mureșan. 

Ieșirea din ADI Apă-Canal înainte de termen înseamnă penalizări usturătoare pentru Telciu… 

Uniunea Europeană ne finanțează în diverse proiecte, dar una dintre condițiile impuse – chit că ne place sau nu – a fost tocmai înființarea acestor operatori unici, care să aibă tarif unic pe toată aria de operare. E impus asta prin lege încă din 2006. Trebuie să respectăm aceste legi…”, a mai spus Sever Mureșan.

Localnicii din Telciu solicită ieșirea din ADI Apă-Canal, însă primarul Sever Mureșan a explicat că abia în toamnă expiră hotărârea de predare a mijloacelor fixe, și că ieșirea din ADI Apă-Canal – fără plata unor penalități – se poate face doar la expirarea celor 5 ani de monitorizare a proiectului.

Ieșirea înainte de termen duce automat la plata minim minimorum a investiției în Telciu, cu riscul major de a returna contravaloarea întregii investiții…

Pe de altă parte, această decizie este la dispoziția Consiliului Local, afirmă Sever Mureșan.

Problema se poate rezolva în două feluri – consideră Sever Mureșan.

O variantă ar fi ca Telciu să rămână la Aquabis, cu tarifele unice care există de altfel în tot județul, până în toamnă, când comuna poate ieși din asociație fără să plătească penalizări. 

A doua variantă ar fi ca Telciu să iasă din ADI Apă-Canal, dar această decizie este la dispoziția Consiliului Local și implică plata investiției de aproximativ 1 milion de euro.

Cum s-ar putea rezolva această criză? Sever Mureșan a propus o soluție de avarie

Am propus o soluție de avarie. Fiind vorba de o criză în care operatorul nu mai intervine să-și facă treaba, noi nu mai putem să plătim facturile către apele române, Electrica și alți furnizori. Care nu sunt factorui tocmai mici.

Până la clarificarea situației și luarea unei decizii în Consiliul Local am propus o soluție de avarie. Am propus modificarea taxelor și impozitelor locale. Să instituim o taxă de apă și canalizare.

Nu s-a aprobat în Consiliul Local. Dar în momentul de față no, ca primărie, ne va fi imposibil să plătim facturile către Apele Române și Electrica. Nu știu ce vom face în condițiile astea. Eu asta înțeleg din decizia Consiliului Local: decizia lor a fost în direcția de a rămîne pe varianta operatorului licențiat, atestat… Am făcut ceea ce am promis oamenilor: am format echipe mixte care verifică de câteva zile în teren contorizarea, pentru a vedea unde sunt probleme. Există în unele zone consumuri foarte mari. Înregistrăm tot și căutăm să identificăm defecțiunile pe rețelele proprii”, a mai explicat Sever Mureșan.

O altă variantă ar fi organizarea unui referendum, admite primarul din Telciu.

Alte detalii despre acest soluții și rezolvări ale scandalului cu Aquabis puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/xOefG4d_IEk” aspect_ratio=”882:496″ loop=”no” muted=”no” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...