7.7 C
Bistrița
duminică, noiembrie 3, 2024

VIDEO: Câteva clipe răscolitoare, la Bistriţa. Pentru războiul care se apropie…

Câteva clipe răscolitoare, ieri seară, la Bistriţa. Care să ne pregătească sufleteşte pentru războiul care se apropie… Pentru momentele de derută şi greaţă, nelinişte şi spaimă, sau – dimpotrivă – dezamăgire cruntă şi lehamite…

Câteva clipe de sublimă şi contorsionată emoţie pentru sufletele alese. Dispuse să accepte nestingherit frumosul și binele. Pregătite să îmbrăţişeze – fără rezerve sau prejudecăţi – farmecul şi seducţia care se ascund în muzică…

Ne referim, desigur, la concertul de excepţie care s-a desfăşurat ieri seară, la Sinagogă… Turneul Vioara lui Enescu a trecut şi a răscolit (atât cât s-a putut) şi oraşul nostru.

Într-o versiune modernă, Gabriel Croitoru a reluat astfel misiunea pe care şi-a asumat-o Enescu însuşi atunci când străbătea ţara, în timpul Primului Război Mondial, pentru a alina suferinţele celor bolnavi sau răniți…

[arve url=”https://youtu.be/yGUyMFBMyo8″ /]

Gabriel Croitoru este violonistul care, în urma unui concurs, a câştigat privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala” – vioara pe care a cântat George Enescu. Instrumentul a fost pus la dispoziție de Muzeul Naţional „George Enescu”. Alături de reputatul violonist, pe scena de la Sinagogă s-a aflat şi pianistul Horia Mihail, cunoscut melomanilor din Bistriţa de la concertele cu Pianul Călător.

[arve url=”https://youtu.be/FqfWwFTntHc” /]

Am avut parte de trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioară şi pian, care nu au mai fost interpretate, din câte ştim noi, la Sinagoga din Bistriţa:

Claude Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară şi pian, L. 148
Richard Strauss: Sonata în mi bemol major pentru vioară şi pian, op. 18
César Franck: Sonata în la major pentru vioară şi pian

„Indiferent de localitate, de numărul mic sau mare de ascultători, de complexitatea lucrărilor cântate – muzica clasică ne adună împrejurul ei. Cu aceeași intensitate, indiferent că suntem pe scenă sau în sală. Şi face din noi niște suflete mai curate, mai deschise către frumos și către bine…”, a mărturisit violonistul Gabriel Croitoru, referindu-se la turneul Vioara lui Enescu.

Muzica – acolo unde este nevoie de ea

Din anul 2012, împreună cu vioara lui Enescu – Gabriel Croitoru a reluat într-o versiune modernă misiunea pe care şi-a asumat-o cel mai faimos compozitor român. El obişnuia să străbată ţara, în timpul primului Război Mondial, şi să cânte în faţa celor bolnavi sau răniți… În cămine culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată…

Călcând pe urmele maestrului, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au susţinut, la rândul lor concerte, în diferite oraşe mai mari sau mai mici. Sau în săli de sport ale unor licee în care veneau copii curioşi să vadă cum sună o vioară celebră…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.

Mare fan PIZZA?! NU rata evenimentul de la Colina Unirea, din weekend! E cu degustare: diferite tipuri de pizza gourmet, chiar pizza dulce!

Dacă iubești pizza și vrei să o încerci în toate combinațiile posibile, chiar rare - gourmet,...