Un filmuleț văzut în 2015, pe Youtube, în care un preot vorbea prin semne cu enoriașii, l-a impresionat atât de tare pe tânărul Cătălin Mileșan încât l-a făcut să-și dorească să devină un altfel de preot, să facă cuvântul Domnului auzit și de surzi. Era încă student la Teologie și nu știa nimic despre limbajul mimico-gestual. Șase ani mai târziu l-am găsit în Biserica Sfântul Ilie Tesviteanul din Bistrița, de peste Podul Budacului, unde ieri a tradus Sfânta Liturghie din ziua Hramului pentru credincioșii cu deficiențe de auz.
De câțiva ani, persoanele cu deficiențe de auz din Bistrița-Năsăud au preotul lor. Cătălin Mileșan este singurul preot din Bistrița-Năsăud care știe să traducă în limbajul semnelor rugăciunile și Sfânta Liturghie, fapt care a atras de la un an la altul tot mai mulți enoriași cu deficiențe de auz spre biserica unde slujește, Biserica Sfântul Ilie din Bistrița.
“În 2015 am văzut, întâmplător, pe Youtube, un părinte care vorbea prin semne. Avea barbă lungă, albă, și am fost fascinat de felul în care comunica. În acea perioadă eram și student la Teologie, în an terminal, și în 2016 am fost hirotonit preot pentru comunitatea surzilor din Bistrița-Năsăud. Consider că și acum, după 5-6 ani, stapânesc cam 90 la sută limbajul. Surzii din Bistrița sunt bucuroși când o persoană auzitoare se implică în viața lor, iar eu mă bucur că le pot fi de folos, că îi pot ajuta să fie mai aproape de Dumnezeu”, a declarat preotul Mileșan pentru Bistrițeanul.ro.
Cuminți, așezați în primele rânduri, enoriașii cu deficiențe de auz au stat ieri cu ochii pe părinte toată slujba. La final, un tânăr cuplu socializa prin limbajul semnelor cu părintele Cătălin Mileșan. Fericirea și bucuria li se citea pe chip. Comunicau și erau înțeleși de preotul lor, ca oricare alți enoriași de acolo.
“Este foarte important pentru ei să înțeleagă cuvântul lui Dumnezeu, să înțeleagă ceea ce spune preotul. Dacă nu ar fi fost părintele el nu ar fi înțeles nimic, nu ar fi putut să înțeleagă. Ceea ce transmit eu prin semne e la fel ca limbajul pe care el l-a înțeles de mic. El îi mulțumește părintelui pentru că, prin semnele lui, el aude”, ne-a tradus părintele Cătălin Mileșan răspunsul lor la întrebarea cât este de important pentru ei faptul că slujba religioasă este acum și pe înțelesul lor.
“Cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat a fost acum 5 ani, când am venit aici prima dată, în Biserica Sfântul Ilie, și au venit persoane surde care niciodata nu s-au spovedit. Care pentru prima data s-au spovedit în viața lor și care mi-au mulțumit că l-au primit pe Hristos prin trupul și sângele lui. E ceva dumnezeiesc – zic eu. Mi-am dat seama că a fost cea mai buna alegere din viața mea”, spune preotul Mileșan.
În cei cinci ani de când este preotul bistrițenilor cu deficiențe de auz, părintele Cătălin Mileșan a schimbat multe în viața lor, o comunitate absolut ignorată și izolată. I-a mobilizat și a deschis filiala Bistrița a Asociaței Naționale a Surzilor din România și este interpretul lor în orice interacțiune unde este nevoie de traducere. A reușit să-i unească și împreună se implică în diverse acțiuni alături de ei și în afara bisericii.
Mai multe despre preotul Cătălin Mileșan și problemele cu care se confruntă comunitatea sirzilor din Bistrița-Năsăud puteți afla mâine seară – joi, 22 Iulie, ora 20.00, urmărind pe Facebook sau Youtube emisiunea din studioul Bistriteanul LIVE.