13 din cei 25 de copii din grupul de colindători Muguraşii Ţibleşului de la Şcoala Gimnazială din Spermezeu au însufleţit în această dimineaţă atmosfera la Biblioteca Judeţeană, acolo unde s-a desfăşurat a treia ediţie a evenimentului cultural „Cărțile, pâinea și vinul”.
Micii colindători din Spermezeu s-au întors recent de la festivalul-concurs de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan” din Cluj, unde i-au impresionat într-atât pe membrii juriului încât au fost cadorisiţi cu punctajul maxim de 500 de puncte şi premiul I între cele 13 grupuri participante. Profesorul Claudiu Drăgoi, care coordonează activitatea grupului alături de preotul Simion Buta, a mai explicat pentru Bistriţeanul.ro că elevii interpretează colinde culese de la bătrânii din sat, preluate de tinerii din zonă. „Şi costumele populare sunt autentice, sunt costumele tradiţionale păstrate de părinţii şi bunicii lor”, a adăugat profesoara Maria Strungar, care i-a însoţit pe elevi la Bistriţa.
Copiii din Spermezeu au fost cei care au deschis seria de evenimente Cărţile, pâinea şi vinul organizate pentru al treilea an, la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa:
[arve url=”https://youtu.be/zbKG7tLB0tg” /]
„Cărțile, pâinea și vinul” a avut drept invitat special pe Editura „Școala Ardeleană”, reprezentată de poetul Vasile George Dâncu, cel care a şi dăruit tuturor celor prezenţi câte un exemplar din volumul Poeme alese de Mihai Eminescu, adăugând că probabil singurele lucruri bune din acest Centenar au fost proiectele editoriale, dezbaterile pe tema evenimentului istoric sau numerele tematice din presă şi Catedrala Neamului…
[arve url=”https://youtu.be/vk5SWsYAvjY” /]
Cu acest prilej, amfitrionul evenimentului, Ioan Pintea, a prezentat expoziția de carte „100 de scriitori bistrițeni la 100 de ani”, dar şi proiectul editorial al Bibliotecii – 2018. Au avut loc şi câteva lansări de cărți și reviste, precum şi întâlnirea bibliotecarilor din Bistrița-Năsăud.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, „ValeaAscunsă – Vin de Teaca” și Editura „Școala Ardeleană”.