-0.3 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

VIDEO: Bogdan-Alexandru Stănescu, la Bistrița, despre poezie, struții de pe pietonal, Colibița, miraculosul și sensibilitatea care se pierd pe drum

Cuceritoare, agreabilă și relaxantă – cam așa s-a dovedit întâlnirea din această după-amiază, la Muzeul Județean din Bistrița. Aici s-a desfășurat un nou episod al festivalului de muzică și literatură „Poezia e la Bistrița”. Prozatorul Bogdan-Alexandru Stănescu a făcut mărturisiri despre poezie, struții de pe pietonal, Colibița, miraculosul și sensibilitatea care se pierd pe drum…

Am fost invitat prima oară la Bistrița în calitate de poet, acum foarte mulți ani. Am și păstrat o fotografie cu un struț de pe pietonal, ca să-mi amintesc că am fost și eu poet, odată… Mă leagă de Bistrița una dintre prozele din volumul Copilăria lui Kaspar Hauser” care a fost scrisă aici. Mă leagă de Bistrița și un fragment din următorul meu roman, scris la Colibița… Mă leagă de Bistrița niște prieteni foarte buni cu care mă văd prea rar…”

Poeții l-au invitat în acest an pe Bogdan-Alexandru Stănescu – proaspăt coordonator al colecției ANANSI. World Fiction – la Editura Pandora M.

[arve url=”https://youtu.be/Kdxf4P9ogaw ” /]

Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător, editor. A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor „Prima mea…” de la Editura ART.

În 2010 a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013 a publicat la Editura ART volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, iar în 2014, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis (Cartea Românească), nominalizat la premiile Radio România Cultural. În 2017 a publicat romanul Copilăria lui Kaspar Hauser (Polirom), pentru care a primit Premiul pentru „Proză”, în cadrul Premiilor „Nepotu’ lui Thoreau”, ediţia 2017, Premiul Radio România Cultural la categoria „Literatură”, ediţia 2018, Premiul Festivalului primului roman de la Chambéry, Franţa, ediţia 2018, a fost nominalizat pe lista scurtă a Premiului European pentru Literatură, 2019, şi este în curs de traducere în Franţa (Phébus), Ungaria (Jelenkor), Bulgaria (Janet 45), Croaţia (Fraktura) şi Macedonia (Antolog). Din 2012 este doctor în filologie, cu teza Emil Botta: Ars moriendi.

A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Edward Hirsch, Paul Auster şi Daniel Mendelsohn.

Invitat ca prozator la Poezia e la Bistrița, Bogdan-Alexandru Stănescu a vorbit despre primele sale încercări în poezie, disecând, alături de moderatoarea Nicoleta Munteanu (de la Alecart / Iași) romanul Copilăria lui Kaspar Hauser.

[arve url=”https://youtu.be/D3t35ZwGn28″ /]

Poezia e la Bistrița continuă și astă-seară, la Muzeul Județean, între orele 17.30 – 19.00. Programul cuprinde un concert cameral susținut de Dana Păcurar (soprană), Ștefan Pop (tenor) Lucian Dușa (pian). Lecturile poetice ale serii vor fi susținute de Monica Stoica, Alex Văsieș, Deniz Otay, Ioan Es Pop, Anastasia Fuioagă, Radu Vancu și Toni Chira.

Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Societatea de Concerte Bistrița, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Directorul Festivalului: Gavril Țărmure
Parteneri: Radio România Cultural, Alecart, Observator Cultural
Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...