Un inedit jurnal scris și pictat, anul trecut în Veneția, poate fi admirat în cele 80 de lucrări expuse în aceste zile la Galeria Concentric, în Piața Centrală din Bistrița.
Cunoscute și celebre peisaje din Veneția, dar și altele care conturează un traseu imaginar – după cum a mărturisit pictorul Marcel Lupșe – încearcă să recompună spiritul faimosului oraș: „Cred că e foarte important să vedem acum, cât mai putem, lucrurile fundamentale care marchează istoria omenirii…”
[arve url=”https://youtu.be/BY6-6DpCIXs” /]
„Veneția, la crepuscul, emană o lumină nemaiîntâlnită în altă parte, fiindcă aici scânteierea cerului se unește cu scânteierea apei, adică se îmbină două infinituri sub ochii mirați ai mărginirii noastre omenești. Toată faima apusă a lumii se oglindește în acest oraș mirific (…) maestrul Marcel Lupșe vine cu tușele sale inconfundabile, cu un suflu hrănit la Carpați și conduce mai departe Cetatea Dogilor spre nemurire. Câtă vreme mai sunt astfel de inamici ai perisabilului, precum artistul român transilvănean menționat, Veneția nu se afundă în ape, ci, dimpotrivă, se înveșnicește spre ceruri”, consemna Ioan-Aurel Pop, președintele Acacademiei Române.
Galeria de Artă Concentric s-a dovedit neîncăpătoare zilele trecute, când a fost vernisată expoziția-jurnal realizată de Marcel Lupșe. Amfitrionul evenimentului a fost Marin Ecedi, care a și atras atenția că lucrările sunt de vânzare și că cine își dorește acasă un crâmpei din Veneția – poate să achiziționeze una dintre minunatele lucrări expuse.
„Cred că invitația pe care eu v-o transmit este una smerită de a continua să vă bucurați de lucrurile care ne înconjoară. Pentru că noi trecem, ele rămân, iar dacă nu le lăsăm moștenire așa cum ar trebui urmașilor noștri – atunci nu se alege nimic de lumea asta…”, a mai mărturisit pictorul Marcel Lușe.
Marcel Lupșe s-a născut în 1954, la Dej, dar a fost „adoptat” de Bistrița, orașul în care își desfășoară activitatea și care i-a și acordat titlul de Cetățean de onoare. Pictorul a absolvit în 1979 Institutul de Arte Plastice, Cluj-Napoca, clasa prof. Vasile Crișan, fiind șef de promoție pe țară, a fost până în 1990 profesor la catedra de pictură, la Casa pionierilor din Dej, apoi director la Casa Municipală de Cultură „George Coșbuc”, Bistrița, iar din 1994 – profesor, la Liceul de Arte „Corneliu Baba”.
Este licențiat al Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, și-a dat doctoratul în Arte Vizuale la Universitatea de Arte și Design, Cluj-Napoca, fiind și membru al Uniunii Artiștilor Plastici. În cei peste 30 ani de activitate didactică a obținut 85 de premii și distincții naționale cu elevii pe care i-a îndrumat.
Din 1998 este membru fondator al Clubului Rotary Bistrița, fiind inițiator și participant la 20 de proiecte în folosul comunității în valoare de peste 150.000 de dolari.
Expoziția poate fi vizitată la sediul Galeriei de Artă Concentric din Bistrița, Piața Centrală, nr. 13, de marți până sâmbătă, între orele 12:00 – 18:00, sau cu programare la tel. 0755.04.06.88.