Facebook este definit de Înalta Curte, printr-o decizie din 2014, drept spațiu public, a explicat Ioan Sidor Bodescu, avocat care a condus Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.
Ioan Sidor Bodescu are peste 20 de ani de experiență în Poliție. A fost ofițer la Cercetări penale, la Ordine publică și în Serviciul de Intervențe Rapidă IPJ BN.
Invitat la Bistrițeanul Live, Ioan Sidor Bodescu a vorbit, între altele, despre răspunderea penală.
Persoanele pot răspunde penal inclusiv atunci când comit o infracțiunea într-o conversație pe un grup WhatsApp sau în mediul online.
Grupul de WhatsApp înlocuiește practic întâlnirile față în față de pe vremuri, a explicat Ioan Bodescu. Spațiul public este și atunci când o conversație se poartă în prezența mai multor persoane. Sau făcută să fie auzită de două sau mai multe persoane.
„În Codul Penal definițiile sunt mai riguroase. Dacă facem o faptă, chiar și pe grupurile de WhatsApp, cu intenția de a fi văzută și auzită de alte persoane este clar că prin ea lezăm pe cineva.
Intenția este un element esențial în contravenții și infracțiuni. Cu violența verbală se lezează anumite aspecte ale libertăților individuale. Libertatea mea se termină în momentul în care lezează libertatea celuilalt”, a explicat Ioan Sidor Bodescu.
Avocatul a mai precizat că insulta și calomnia au fost dezincriminate din sfera penală și trecute în sfera civilă. Nu se mai face închisoare, dar se plătesc amenzi usturătoare, iar multă lume nu știe asta.
Violența verbală începe de la simple injurii și ajunge la jigniri grave sau calomnii.
Se discută foarte mult la copii despre bullying sau agresiuni verbale. Când se repetă cu o anumită frecvență, copilul este automat marginalizat iar anumite convingeri ale sale se radicalizează.
Am evoluat tehnologic, dar germenii violenței se educă și se potolesc în familie, a mai spus Ioan Sidor Bodescu. Avocatul a admis că există o latură violentă în interiorul fiecărei persoane, dar prin educația din familie și ulterior din școală, învățăm să o ținem sub control.
Răspunderea civilă se aplică unor fapte care lezează anumite valori, încă de la 14 ani.
Iar amenzile, în țările nordice, sunt proporționale cu veniturile celor care comit asemenea fapte reprobabile. Se lucrează ca și în România amenzile să fie la fel, dar procurorii pot să-l convingă pe judecător că infractorul merită o amendă mai mare, în funcție de gravitatea faptei.
Când faptele sunt comise de copii – părinții sunt cei care plătesc, a mai explicat avocatul Ioan Sidor Bodescu.
Tinerii între 14 și 16 ani care comit infracțiuni trec printr-o expertiză solicitată de procuror, care să demonstreze că aceștia au discernământ. Între 16 și 18 ani, cei care comit infracțiunile trebuie să demonstreze că nu au avut discernământ
De la 18 ani încolo, nu te mai scuză nimeni – a avertizat avocatul Ioan Sidor Bodescu.